Contact
Mijn UnitedConsumers

Mantelzorgmakelaar

Een mantelzorgmakelaar ondersteunt mantelzorgers, want mantelzorger zijn is niet altijd even makkelijk. Maar wat kan een mantelzorgmakelaar nou precies voor u betekenen? Heeft u recht op de hulp van een mantelzorgmakelaar en kunt u deze hulp eventueel vergoed krijgen?

Mantelzorgmakelaar

 

Wat is een mantelzorgmakelaar?

Een mantelzorgmakelaar is een persoon die de mantelzorger ondersteunt. Dit doet een mantelzorgmakelaar door te helpen met uitzoekwerk, maar ook door het bieden van praktische oplossingen. Het is het doel van een mantelzorgmakelaar om mantelzorgers zoveel mogelijk te ontlasten en te helpen.

Voor een mantelzorger kan het soms best lastig zijn om werk en mantelzorg op een gezonde manier te combineren. Het zou voor zowel de hulpbehoevende als de mantelzorger vervelend zijn wanneer de mantelzorger overbelast zou raken. Om dat te voorkomen, is het een goed idee om op tijd een mantelzorgmakelaar in te schakelen. 


 

Wat doet een mantelzorgmakelaar?

Een mantelzorgmakelaar kan de mantelzorger onder andere helpen met uitzoekwerk en regeltaken rondom de zorg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vinden van informatie over de wet- en regelgeving in de zorg, of het bemiddelen bij het aanvragen van een PGB (persoonsgebonden budget). 

Daarnaast kan een mantelzorgmakelaar u helpen met het balanceren van werk en mantelzorg, bijvoorbeeld door te informeren naar en bemiddelen in zorgverlof bij uw werkgever. Ook kan een mantelzorgmakelaar u helpen uw dagen in te delen, zodat u voldoende tijd voor uzelf overhoudt en regelmatig kunt ontspannen.

Taken mantelzorgmakelaar

De taken van een mantelzorgmakelaar kunnen erg variëren. Een mantelzorgmakelaar is namelijk gespecialiseerd in veel meer gebieden dan alleen zorg en welzijn. Een mantelzorgmakelaar heeft namelijk ook kennis van inkomens, wet- en regelgeving, verzekeringen en woonzaken. Andere voorbeelden van taken van een mantelzorgmakelaar zijn:

  • Het uitzoeken en regelen van speciaal onderwijs.
  • Hulp bieden bij het opstellen van klachten en bezwaarschriften.
  • Helpen bij het invullen van formulieren van gemeenten of verzekeraars.
  • Ondersteuning bieden bij hoorzittingen, zoals het voorbereiden en eventueel het woord voeren.

 

Waar kan ik een mantelzorgmakelaar vinden?

Een mantelzorgmakelaar werkt vaak bij een organisatie die zich inzet voor mantelzorgondersteuning. Bent u op zoek naar een mantelzorgmakelaar? Kijk dan eens op de website van de Beroepsvereniging Mantelzorgmakelaars (BMZM). Ook zijn er vaak mantelzorgmakelaars werkzaam via de gemeente. Dit zou u kunnen navragen bij het Wmo-loket van uw eigen gemeente.   


 

Mantelzorgmakelaar vergoeding

Wanneer u een mantelzorgmakelaar zelf betaalt, kost een mantelzorgmakelaar zo'n € 70,- per uur (exclusief btw). Maar een mantelzorgmakelaar hoeft u niet altijd uit eigen zak te betalen en kan in sommige gevallen zelfs gratis zijn. Bijvoorbeeld wanneer:

  • U bij een werkgever werkt die een mantelzorgmakelaar voor u betaalt.
  • Er mantelzorgmakelaars werkzaam zijn bij een mantelzorgsteunpunt in uw gemeente.
  • U een aanvullende zorgverzekering heeft die een vergoeding biedt voor een mantelzorgmakelaar.
  • Een mantelzorgmakelaar tevens werkzaam is als cliëntondersteuner bij de gemeente of het zorgkantoor.

Mantelzorgmakelaar vergoeding zorgverzekering

Er zijn veel zorgverzekeraars die een vergoeding bieden voor het inschakelen van een mantelzorgmakelaar. Deze vergoeding komt niet vanuit de basisverzekering, maar vanuit een aanvullende zorgverzekering. Heeft u via UnitedConsumers uw zorgverzekering afgesloten? Dan zit dat zo!

Mantelzorgmakelaar vergoeding


Ook interessant voor u
 

Mantelzorgcompliment

Mantelzorgcompliment: Hoe zit dat precies?

> Lees meer

 

Mantelzorgondersteuning

Dag van de Mantelzorg: mantelzorger in het zonnetje

> Lees meer

 

Respijtzorg

Domotica in de zorg: technische mantelzorgondersteuning

> Lees meer

 

Mantelzorg homepage