Een overbelaste mantelzorger is, zowel voor jezelf als voor degene voor wie je zorgt, erg vervelend, maar gelukkig wordt er tegenwoordig mantelzorgondersteuning geboden. Hoe is een overbelaste mantelzorger te herkennen? En waar kunt u als overbelaste mantelzorger terecht voor mantelzorgondersteuning, en wat zijn de mogelijkheden?
Als een mantelzorger overbelast raakt, is het fijn dat hij of zij mantelzorgondersteuning krijgt. Want overspannen zijn is geen pretje, en zeker niet als u ook nog verantwoordelijk bent voor de zorg voor een ander. Het is goed om de symptomen van overbelasting te herkennen en er zo snel mogelijk iets aan te doen. Want een overbelaste mantelzorger is niet alleen vervelend voor de zorgvrager, maar ook voor de mantelzorger zelf!
Dat een mantelzorger overspannen raakt, kan te maken hebben met het dragen van de verantwoordelijkheid van de zorg - die 24/7 doorgaat. Ook kan het mentaal zwaar zijn, omdat de mantelzorger een persoonlijke relatie heeft met de zorgvrager. Zeker als de mantelzorger te maken krijgt met een veranderende persoonlijkheid, zoals bij dementie.
Het lastigste is vaak om te erkennen dat u overbelast bent. U heeft grote verantwoordelijkheden, en u wilt uw geliefde niet zomaar in de steek laten. Maar het is wel belangrijk dat u op tijd ingrijpt, zodat u niet uitvalt voor de langere termijn. Hoe weet u nou of u overbelast bent? Indien u zich in de volgende symptomen herkent, is het belangrijk dat u direct actie onderneemt:
Weet u niet zeker of u overbelast of overspannen bent? Dan kunt u gebruikmaken van een meetinstrument zoals de CSI Mantelzorg test. CSI is kort voor Caregiver Strain Index. De CSI Mantelzorg test geeft, zoals de naam al zegt, een indruk van de overbelasting van een mantelzorger. De CSI mantelzorg test bestaat uit dertien vragen. Beantwoordt u minimaal zeven vragen met 'ja'? Dan is er sprake van overbelasting.
Voor de overbelaste mantelzorger wordt mantelzorgondersteuning geboden. Maar wat is dan precies mantelondersteuning? Mantelzorgondersteuning komt bijvoorbeeld in de vorm van een luisterend oor of vervangende mantelzorg, oftewel respijtzorg.
Praat over uw zorgen met anderen. Hoewel u vaak fysieke taken heeft, kan het mentaal ook erg zwaar voor u zijn. Voelt u dat u steeds meer onder druk staat? Dan kunt u eventueel met een psycholoog praten. Ook bij de mantelzorglijn, of een andere mantelzorgondersteuner, kunt u uw verhaal kwijt.
Andere zaken in uw leven, zoals uw gezin, vrienden, werk, studie maar ook ontspanning zijn nét zo belangrijk als de zorg voor een ander. Schakel daarom de hulp in van een vervangende mantelzorger, oftewel respijtzorg. Dit kan een vriend of familielid zijn, maar ook thuiszorg of een andere professional in de zorg.
Ook bieden veel gemeenten ondersteuning aan mantelzorgers bij praktische zaken, zoals tuinonderhoud en huishouden. Tijdens het keukentafelgesprek kunt u met de gemeente bespreken wat u nodig heeft. Hier kan uw mantelzorgmakelaar ook bij helpen.
Weet u niet zo goed waar u mantelzorgondersteuning aan kunt vragen? Of zoekt u lotgenoten waar u mee kunt praten? In de meeste gemeenten in Nederland kunt u dan terecht bij een Steunpunt Mantelzorg. Bent u op zoek naar een steunpunt voor mantelzorg bij u in de buurt?
Heeft u vragen over mantelzorgondersteuning? Of wilt u simpelweg even uw verhaal kwijt? Dan kunt u bellen met de Mantelzorglijn - ook als u een jonge mantelzorger bent! De Mantelzorglijn wordt aangeboden door MantelzorgNL, een landelijke vereniging die opkomt voor mantelzorgers. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.00.