Een mantelzorgwoning is dé uitkomst voor als u als mantelzorger graag dichtbij uw naaste wilt wonen. Hoe ideaal zou bijvoorbeeld een zorgwoning in de tuin zijn? Maar wat is een mantelzorgwoning precies? En hoe zit het met de regels voor de mantelzorgwoning?
Een mantelzorgwoning is een aparte, zelfstandige woongelegenheid op uw eigen terrein vlakbij uw huis. Een mantelzorgwoning is dus heel anders dan een kangoeroewoning, waar de mantelzorgwoning eigenlijk aan uw huis vast zit.
Een mantelzorgwoning is de woning waar degene in woont waar u voor zorgt. Het kan overigens ook andersom! Een mantelzorgwoning kan ook voor de mantelzorger zelf zijn - in de tuin van degene die u helpt en verzorgt.
Dit zijn de voordelen van een zorgwoning in de tuin:
Een mantelzorgwoning komt in verschillende vormen en maten. Zo kunt u een bestaand bouwwerk, zoals een garage of schuur, laten ombouwen tot een mantelzorgwoning. Maar u kunt ook kiezen voor een kant-en-klare prefab mantelzorgwoning. Wij zetten de verschillende soorten op een rij:
Een kangoeroewoning is een huis waar twee woongelegenheden onder één dak te vinden zijn, met ieder een eigen ingang en een duidelijke scheiding.
Een prefab mantelzorgwoning is een woning die u vaak kant-en-klaar geleverd krijgt. Een prefab mantelzorgwoning is daardoor vaak snel leverbaar, en dat is wel zo fijn!
Bij een houten mantelzorgwoning wordt vaak gedacht aan een blokhut of jachthuis. Echter kan een houten mantelzorgwoning erg sfeervol en modern worden afgewerkt.
Een mobiele mantelzorgwoning is ideaal voor tijdelijk gebruik, en kan vaak kant-en-klaar op uw terrein geplaatst worden. Er zijn verschillende soorten en maten.
Een mantelzorgwoning kunt u helemaal op maat laten maken, zo modern en luxe als u zelf wilt! Houd er wel rekening mee dat: hoe luxer de mantelzorgwoning, hoe meer u ook betaalt.
Ja, een mantelzorgwoning is vergunningsvrij - mits u de mantelzorgwoning op uw eigen terrein laat plaatsen. Een omgevingsvergunning is enkel noodzakelijk wanneer u in een rijks beschermd stadsgezicht woont, of als uw woning een monument is. Daarnaast gelden er wel enkele belangrijke regels waaraan gehouden dient te worden.
De regels voor een mantelzorgwoning hebben onder andere te maken met de plaats en de omvang van de mantelzorgwoning. Echter kunnen deze regels per gemeente verschillen. Vraag dit daarom voor de zekerheid na bij het Wmo-loket van uw gemeente, of misschien weet uw mantelzorgmakelaar er het een en ander vanaf. Enkele andere regels van een mantelzorgwoning kunnen zijn:
Het is belangrijk dat de mantelzorgwoning voldoet aan bepaalde eisen, zoals vermeld wordt in het Bouwbesluit. Deze eisen hebben betrekking op onder andere de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid van de mantelzorgwoning.
U vraagt zich misschien af wat een mantelzorgwoning precies kost. Dat is uiteraard grotendeels afhankelijk van uw voorkeuren. Er is een groot aanbod van mantelzorgwoningen, kant-en-klaar of helemaal op maat gemaakt! De prijs van een mantelzorgwoning hangt af van welk type mantelzorgwoning u kiest, of u kiest voor een luxe mantelzorgwoning en of u wilt kopen of huren.
Het is het belangrijk om verschillende mantelzorgwoningaanbieders met elkaar te vergelijken. Kijk ook meteen of de kosten inclusief levering en plaatsing zijn. U kunt zich wel voorstellen dat u voor een luxe mantelzorgwoning meer betaalt dan voor een simpele mantelzorgchalet.
Er is helaas geen subsidieregeling mogelijk voor een mantelzorgwoning. Wel is het mogelijk om vanuit uw gemeente een 'waardering' te krijgen voor mantelzorg, die u mogelijk kunt gebruiken voor de aanschaf van een mantelzorgwoning. Voorheen werd deze waardering ook wel het mantelzorgcompliment genoemd.