Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Mantelzorgwoning

Als mantelzorger wilt u graag dichtbij de persoon zijn waar u voor zorgt. Het zou dan ideaal zijn als u een mantelzorgwoning kunt bouwen naast of aan uw eigen huis. Wat is een mantelzorgwoning precies? En welke regels gelden er als u een mantelzorgwoning wilt (laten) bouwen?

Mantelzorgwoning banner

 

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een aparte, zelfstandige woongelegenheid op uw eigen terrein vlakbij uw huis. Een mantelzorgwoning is de woning waar degene in woont waar u voor zorgt. Het kan overigens ook andersom! Een mantelzorgwoning kan ook voor de mantelzorger zelf zijn - op het terrein van degene die u helpt en verzorgt.

Voordelen mantelzorgwoning

Dit zijn de voordelen van een zorgwoning op uw terrein:  

  • U kunt beiden genieten van uw privacy, terwijl u toch in geval van nood dichtbij bent.
  • Daarnaast scheelt het ook in reistijd, zeker wanneer u werk én mantelzorg met elkaar combineert.
  • Voor de zorgbehoevende persoon is het ideaal, omdat zij in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.

 

Mantelzorgwoning soorten

Een mantelzorgwoning komt in verschillende vormen en maten. Zo kunt u een bestaand bouwwerk, zoals een garage of schuur, laten ombouwen tot een mantelzorgwoning. Maar u kunt ook kiezen voor een kant-en-klare prefab mantelzorgwoning. Wij zetten de verschillende soorten op een rij:

Kangoeroewoning

Een kangoeroewoning is een huis waar twee woongelegenheden onder één dak te vinden zijn, met ieder een eigen ingang en een duidelijke scheiding.

Prefab mantelzorgwoning

Een prefab mantelzorgwoning is een woning die u vaak kant-en-klaar geleverd krijgt. Een prefab mantelzorgwoning is daardoor vaak snel leverbaar, en dat is wel zo fijn!

Houten mantelzorgwoning

Bij een houten mantelzorgwoning wordt vaak gedacht aan een blokhut of jachthuis. Echter kan een houten mantelzorgwoning erg sfeervol en modern worden afgewerkt.

Mobiele mantelzorgwoning

Een mobiele mantelzorgwoning is ideaal voor tijdelijk gebruik, en kan vaak kant-en-klaar op uw terrein geplaatst worden. Er zijn verschillende soorten en maten.

Moderne/luxe mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning kunt u helemaal op maat laten maken, zo modern en luxe als u zelf wilt! Houd er wel rekening mee dat: hoe luxer de mantelzorgwoning, hoe meer u ook betaalt. 


 

Is een mantelzorgwoning vergunningsvrij?

Ja, een mantelzorgwoning is vergunningsvrij - mits u de mantelzorgwoning op uw eigen terrein laat plaatsen. Een omgevingsvergunning is enkel noodzakelijk wanneer u in een rijks beschermd stadsgezicht woont, of als uw woning een monument is. Daarnaast gelden er wel enkele belangrijke regels waaraan gehouden dient te worden. 


 

Regels mantelzorgwoning

De regels voor een mantelzorgwoning hebben onder andere te maken met de plaats en de omvang van de mantelzorgwoning. Echter kunnen deze regels per gemeente verschillen. Vraag dit daarom voor de zekerheid na bij het Wmo-loket van uw gemeente. Enkele andere regels van een mantelzorgwoning kunnen zijn:

  • Alleen de begane vloer mag als leefruimte worden gebruikt in de mantelzorgwoning.
  • De keuken en badkamer dienen te worden verwijderd zodra een mantelzorgrelatie is beëindigd. 
  • Er mag maximaal één huishouden in de mantelzorgwoning wonen - bestaande uit maximaal twee personen waarvan één persoon mantelzorg verleent of ontvangt.

Eisen mantelzorgwoning

Het is belangrijk dat de mantelzorgwoning voldoet aan bepaalde eisen, zoals vermeld wordt in het Bouwbesluit. Deze eisen hebben betrekking op onder andere de veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid van de mantelzorgwoning. 


 

Wat kost een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning kunt u kopen of huren. Er is een groot aanbod van mantelzorgwoningen, kant-en-klaar of helemaal op maat gemaakt! De prijs van een mantelzorgwoning hangt af van welk type mantelzorgwoning u kiest, en hoe luxe u het wilt hebben.

Wilt u graag een mantelzorgwoning kopen of huren? Dan is het belangrijk om verschillende mantelzorgwoningaanbieders met elkaar te vergelijken. Kijk ook meteen of de kosten inclusief levering en plaatsing zijn. U kunt zich wel voorstellen dat u voor een luxe mantelzorgwoning meer betaalt dan voor een simpele mantelzorgchalet. 

Subsidieregeling mantelzorgwoning

Er is helaas geen subsidieregeling mogelijk voor een mantelzorgwoning. Wel is het mogelijk om vanuit uw gemeente een 'waardering' te krijgen voor mantelzorg, die u mogelijk kunt gebruiken voor de aanschaf van een mantelzorgwoning. Voorheen werd deze waardering ook wel het mantelzorgcompliment genoemd. 

Mantelzorg homepage

Terug naar boven