Zorgen voor uw hulpbehoevende ouders kan erg zwaar zijn. En als u er even niet bent, maakt u zich misschien al snel zorgen. Want wat als uw moeder of vader valt, en niet in staat is om de telefoon op te pakken? In dat geval is een personenalarmering dé uitkomst! Wij vertellen u hoe personenalarmering goed te gebruiken is in de mantelzorg!
Personenalarmering is een verzamelnaam voor een alarmsysteem waarmee eenvoudig en snel alarm geslagen kan worden als er iets aan de hand is. Het wordt ook wel een alarmknop voor ouderen of persoonlijke alarmering genoemd.
Het is waarschijnlijk de grootste angst van iedere mantelzorger dat hun geliefde iets overkomt, en het een poos duurt voor iemand het in de gaten heeft. Personenalarmering biedt in dit geval een perfecte oplossing!
Persoonsalarmering biedt veel voordelen, zowel voor de mantelzorger als voor de zorgbehoevende. Wij zetten de voordelen voor u op een rij:
Zolang de persoon met de alarmknop thuis is, staat de personenalarmering in contact met een meldcentrale. Door op de alarmknop te drukken, gaat er een signaal uit naar een meldcentrale. Vanuit daar wordt er geschakeld met de mantelzorger of een professionele hulpverlener in de buurt.
De meest bekende personenalarmering is de alarmknop die ingedrukt kan worden als iemand is gevallen, of als iemand zich plots niet goed voelt. Maar er is ook personenalarmering die ingezet kan worden voor sociale redenen.
Het kan namelijk ook zo zijn dat iemand zich bijvoorbeeld niet veilig voelt thuis. Dankzij sociale alarmering kan er een buur of bekende worden gewaarschuwd als er iets mis is. Raadpleeg hiervoor uw gemeente voor de mogelijkheden.
Om in aanmerking te komen voor een personenalarmering vergoeding vanuit uw zorgverzekeraar, dient u een doorverwijzing te hebben van uw behandelend arts of verpleegkundig specialist. De vergoeding geldt vaak alleen voor een personenalarmering van een aanbieder die samenwerkt met de zorgverzekeraar.
De verzekeraar vergoedt in de meeste gevallen de huur van de personenalarmering, en soms ook de installatiekosten. De abonnementskosten komen in ieder geval voor rekening van de hulpbehoevende. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor de voor u geldende voorwaarden.
U kunt een personenalarmering aanvragen bij een (gecontracteerde) aanbieder van personenalarmering. Ook kunt u een personenalarmering aanvragen via een thuiszorginstelling of verzorgingstehuis. Een personenalarmering voor sociaal gebruik kunt u aanvragen via de gemeente.
Indien er geen personenalarmering vergoeding mogelijk is, dan kunt u overwegen zelf een personenalarmering aan te schaffen. Dit is dan wel vaak een personenalarmering zonder abonnement.
Het verschil is dat personenalarmering zonder abonnement geen directe connectie heeft met een meldkamer. De alarmering is in dat geval verbonden met een telefoonlijst. Neemt de persoon van het eerste telefoonnummer niet op? Dan belt het alarm het volgende nummer, enzovoorts.
Indien u de personenalarmering om medische redenen vergoed krijgt, dan zijn de kosten van het abonnement alsnog voor uw eigen rekening. Afhankelijk van waar het abonnement is afgesloten, kunnen de kosten een paar euro, tot enkele tientjes per maand zijn.
Krijgt u helemaal geen vergoeding? Dan betaalt u de kosten volledig zelf. Voor een personenalarmering zonder abonnement betaalt u vaak eenmalige kosten van rond de € 200,-. Natuurlijk zijn er veel verschillende aanbieders te vinden, dus raden we u aan goed te kijken wat het meest voordelige systeem voor u is!