Contact
Mijn UnitedConsumers

Wanneer ben ik mantelzorger?

Heel veel mensen zijn onbewust mantelzorger, zonder dat ze het eigenlijk doorhebben! Wij geven u enkele voorbeeldsituaties van mantelzorg, zodat u precies weet wanneer u een mantelzorger bent!

Wanneer ben ik mantelzorger

Wanneer ben ik mantelzorger?

U bent mantelzorger op het moment dat u iemand verzorgt en ondersteunt die langdurig en/of chronisch ziek is, en waar u bovendien een persoonlijke relatie mee heeft. Denk hierbij aan uw partner, kind, ouder, buur of huisgenoot. Mantelzorg is altijd op vrijwillige basis, want u bent mantelzorger omdat u veel om iemand geeft en/of van iemand houdt.  

Als iemand in uw huishouden verkouden is en u voor die persoon zorgt, dan bent u natuurlijk niet direct een mantelzorger. Een mantelzorger wordt u wanneer u iemand verzorgt en ondersteunt die langdurig of chronisch ziek is, waardoor hij of zij zo lang mogelijk fijn en comfortabel thuis kan blijven wonen.  


 

Wanneer mantelzorger: voorbeelden

U bent niet alleen een mantelzorger wanneer u voor iemand zorgt met een aandoening of chronische ziekte. U kunt bijvoorbeeld ook te maken hebben met iemand met een verslaving, of iemand met een geestelijke beperking. Wanneer u ervoor zorgt dat hij of zij eet, voldoende beweegt en hen of haar gezelschap houdt, dan bent u eigenlijk al een mantelzorger.

Wij geven u enkele voorbeelden, zodat het voor u duidelijk is wanneer u een mantelzorger bent. U bent een mantelzorger wanneer u te maken heeft met een van de volgende voorbeeldsituaties: 

U zorgt voor uw partner die een hersenbloeding heeft gehad

Iemand die een hersenbloeding of operatie heeft gehad, kan veel hoofdpijn, geheugenverlies en concentratieproblemen hebben, of is soms zelfs lichamelijk beperkt zijn. Wanneer u mantelzorger bent, ondersteunt u uw partner bij allerlei taken. Zo geeft u uw partner het gevoel dat hij of zij veilig en fijn thuis kan blijven wonen! 

U zorgt voor een geliefde met een verstandelijke beperking

Een persoon met een verstandelijk beperking vindt het vaak lastig om dingen te leren en te begrijpen. Als mantelzorger zijnde begeleidt u die persoon bij alledaagse taken, zoals bijvoorbeeld tandenpoetsen, zichzelf wassen, met het koken en naar bed gaan.

U heeft te maken met een geliefde die (ex)verslaafd is

Iemand die verslaafd is, is afhankelijk van bepaalde substanties. En zodra dit niet aanwezig is, wordt die persoon vaak onrustig en soms zelfs ziek. Dit zijn erg sterke gevoelens, en iemand kan er alles voor over hebben om die substanties weer in handen te krijgen. Wanneer u uw geliefde ondersteunt, maar ook als u zich er zorgen om maakt, dan bent u een mantelzorger.

U zorgt voor uw moeder met psychische problemen

Depressiviteit, en andere psychische klachten, kan veel doen met een mens. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat uw moeder niet meer uit bed wil komen. Ook is ze vaak verdrietig, boos of bang en eet ze misschien heel weinig. Wanneer u ervoor zorgt dat zij eens uit bed komt, af en toe wat eet, of als u een keer de was aanzet of de afwas doet, dan bent u een mantelzorger voor uw moeder.

U zorgt voor uw dementerende ouder

Het is voor personen met dementie fijn om zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen. Voor u als mantelzorger is het daarom vanzelfsprekend dat u voor hem of haar zorgt en helpt met verschillende taken in huis. Zorgen voor iemand met dementie kan best zwaar zijn, kijk daarom of een cursus dementie iets voor u is. 

Tip: Tegenwoordig zijn er veel verschillende vormen van domotica en robotica in de mantelzorg die u kunnen ondersteunen bij uw zorgtaken. Denkt bijvoorbeeld aan personenalarmering, waardoor u snel bij uw dementerende geliefde aanwezig bent als er iets aan de hand is.  

U zorgt voor uw gehandicapte kind

U bent bijvoorbeeld mantelzorger voor uw kind als uw kind gehandicapt is. U wilt natuurlijk alles doen voor uw kind, dus dat u mantelzorger bent voor uw kind is voor u vanzelfsprekend. Het is afhankelijk van de handicap met welke taken u uw kind helpt en verzorgt.

Tip: Wanneer u zorgt voor iemand met een handicap of lichamelijke beperking, kan het zijn dat u extra hulp nodig heeft van bijvoorbeeld de gemeente. Bespreek dit daarom goed tijdens het keukentafelgesprek. Wellicht dat een mantelzorgmakelaar u hierbij kan helpen! 


 

Ben ik mantelzorger?

Wanneer u te maken heeft met een van bovenstaande voorbeeldsituaties, of een andere situatie waarin u langdurig voor een naaste of geliefde zorgt, dan bent u een mantelzorger. Wat kunt u verwachten als mantelzorger zijnde? Wij geven u de beste tips als mantelzorger!

Mantelzorger worden tips


Ook interessant voor u
 

Jonge mantelzorger

Jonge mantelzorger: ook jongeren zijn mantelzorger

> Lees meer

 

Mantelzorgondersteuning

Mantelzorgondersteuning: overbelasting voorkomen

> Lees meer

 

Wat is mantelzorg

Mantelzorgmakelaar: uw steun bij mantelzorg

> Lees meer

 

Mantelzorg homepage