Mantelzorg en werk kan lastig te combineren zijn. Het is daarom belangrijk dat u dit bespreekt met uw werkgever. En hoe zit het met mantelzorg en het UWV? En wat als u ZZP'er bent? Wij vertellen u alles over het combineren van werk en mantelzorg, of u nu in loondienst bent, als vrijwilliger werkt of ZZP'er bent.
Volgens Mantelzorg.nl combineert één op de vier werkgevers werk met mantelzorg. Dit betekent dus dat u niet alleen bent! Werk én mantelzorg verlenen is niet altijd even makkelijk. U bent namelijk een mantelzorger wanneer u langdurig zorgt voor iemand waar u veel om geeft. En naast dat het fysiek lastig kan zijn, kan mantelzorg ook veel impact hebben op uw mentale gezondheid. Het is dus goed om te weten hoe u mantelzorg met werk het beste kunt combineren. Zo zorgt u ervoor dat u het langer volhoudt!
Wanneer u werk en mantelzorg combineert, is het een goed idee om dit met uw werkgever te bespreken. Vaak is het bespreekbaar maken van uw rol als mantelzorger en de gevolgen hiervan een erg hoge drempel. Weet u bovendien niet zo goed met wie u dit kunt bespreken binnen uw organisatie? Binnen uw werk kunt u bij de volgende afdelingen terecht:
Op uw werk kunt u bijvoorbeeld terecht bij de HR afdeling. Zij kunnen samen met u kijken naar de mogelijkheden om mantelzorg zo goed mogelijk te combineren met uw werk, bijvoorbeeld door het regelmatig opnemen van verlof. De HR medewerkers weten alles over het beleid en eventuele cao-regelingen wat betreft werk en mantelzorg.
Bent u bang dat u door het combineren van werk en mantelzorg tegen een burn-out aan zit? Ervaart u bijvoorbeeld veel stress en voelt u zich overbelast? Dan is het verstandig om in contact te komen met een bedrijfsarts of arbo-deskundige.
Het is voor hen belangrijk dat u niet plots wegvalt en uw werk zo lang mogelijk kunt blijven doen, of zo snel mogelijk weer kunt oppakken. De HR afdeling kan u vertellen hoe dit bij uw werkgever geregeld is.
Komt u er niet goed uit met uw werkgever wat betreft mantelzorg? Dan kunt u terecht bij de BMW, oftewel bedrijfsmaatschappelijk werker. Hij of zij verleent psychosociale hulp en doet dit door middel van het voeren van diverse gesprekken. Vervolgens kan er gezocht worden naar oplossingen voor het balanceren van werk en mantelzorg.
Vrijwel ieder bedrijf heeft een aangewezen vertrouwenspersoon. Wilt u graag praten, maar vindt u het belangrijk dat niemand anders te weten komt waar u mee zit? Dan kunt u bij de vertrouwenspersoon terecht. Er geldt namelijk een geheimhoudingsplicht!
Mantelzorger worden en werk combineren wordt een stuk gemakkelijker door het opnemen van verlof. Naast calamiteitenverlof, bijvoorbeeld voor als uw kind plots ziek is geworden, of als er een leiding in huis is gesprongen, kunt u ook kortdurend zorgverlof, langdurig zorgverlof of onbetaald verlof opnemen.
Door het opnemen van (zorg)verlof heeft u meer tijd om u te focussen op uw naaste, en raakt u als mantelzorger niet overbelast. Wij leggen de verschillende vormen van (zorg)verlof aan u uit:
U kunt maximaal twee keer de uren van een arbeidsweek opnemen. Dus werkt u 40 uur? Dan kunt u in totaal maximaal 80 uur kortdurend zorgverlof opnemen. Overleg met uw werkgever hoe u de uren opneemt, want u hoeft het per se niet achter elkaar op te nemen. Zorgverlof kunt u bijvoorbeeld opnemen wanneer:
Wanneer een geliefde voor een langere tijd zorg nodig heeft, dan kunt u in overleg met uw werk langdurig zorgverlof opnemen. Per 12 maanden kunt u maximaal 6 keer de uren van een arbeidsweek opnemen. Werkt u 40 uur per week? Dan kunt u 240 langdurig verlofuren opnemen. Uw werkgever hoeft uw salaris tijdens langdurig zorgverlof niet door te betalen, tenzij de cao dit zegt.
In overleg met uw werkgever kunt u kijken of onbetaald verlof mogelijk is. Dit is niet wettelijk vastgelegd, maar er kunnen wel regels over zijn opgenomen in uw cao. Uw werkgever kan en mag dit verzoek weigeren omdat het hen bijvoorbeeld slecht uitkomt.
Wanneer u een WW-uitkering ontvangt, dan kunt u als mantelzorger bij het UWV vrijstelling aanvragen van uw sollicitatieplicht. Het is verstandig om dit te overleggen met uw adviseur werk. Daarnaast dient u eventuele beloningen of inkomsten van mantelzorg op te geven bij het UWV. Het UWV kijkt dan of dit mogelijk invloed heeft op uw uitkering. Wilt u meer lezen hierover? Raadpleeg dan de website van het UWV.
Volgens Mantelzorg.nl verleent één op de vijf ZZP'ers mantelzorg. Het kan best lastig zijn om als ZZP'er een eigen bedrijf te combineren met de rol als mantelzorger. Het grootste probleem is tijdgebrek waardoor u mogelijk inkomen misloopt. Er is wel een mogelijkheid om een vergoeding te krijgen voor uw zorgtaken als mantelzorger, bijvoorbeeld uit het pgb. Hier dient wel een officieel contract voor afgesloten te worden. Meer weten over pgb mantelzorg?
Vindt u het lastig om werk en mantelzorg te combineren? Dat is begrijpelijk. Om u te helpen, hebben wij 4 tips voor u op een rij gezet:
Werk en mantelzorg combineert u het beste door erover te praten met uw werkgever en collega's. Ook als u liever uw privéleven en werk gescheiden houdt, is het een goed idee dit toch bespreekbaar te maken. Door het bespreekbaar te maken, begrijpen uw collega's waarom u wel eens moe bent, of vroeg weg moet om dingen te regelen. U hoeft niet tot in de details uit te leggen hoe het zit. Eigenlijk is een globaal idee geven van de situatie al goed genoeg.
Het is een goed idee om een agenda bij te houden om zo te noteren hoe uw dagen eruitzien. Door uw dagen structureel in te delen, raakt u minder snel het overzicht kwijt. Laat uw agenda bovendien niet té vol lopen, en geef tijdig uw grenzen aan. U wilt niet overbelast raken of een burn-out krijgen.
Als mantelzorger moet u ook goed voor uzelf zorgen. Neem daarom voldoende gezond eten mee naar uw werk en zorg voor een goede nachtrust. Maak in de pauze eens een ommetje om uw hoofd leeg te maken, of ga tussen werk en mantelzorg door eens lekker fietsen, zwemmen of tuinieren.
Als mantelzorger hoeft u niet alles alleen te doen. Vraag daarom om hulp aan de mensen in uw directe omgeving. Er is vast iemand anders die een keer boodschappen voor u kan doen of kan koken. Wat iemand ook doet, het is altijd fijn als u wat meer tijd heeft voor andere dingen. Daarnaast kan een mantelzorgmakelaar u helpen met bijvoorbeeld het uitzoeken van vervangende mantelzorg (respijtzorg). Wij leggen u daar graag meer over uit.