Zorgverzekering 2021

Uw geboortedatum:

Zorgrobots: Toekomstmuziek of nu al handig?

Zorgrobotica is de toekomst! En dat is fijn, want een zorgrobot kan ook gebruikt worden in de mantelzorg. Wat is robotica in de zorg? En wat zijn voorbeelden van robots in de mantelzorg? Wij vertellen u graag meer over zorgrobots in de mantelzorg en hoe z ue als mantelzorger wellicht kunnen ontlasten. 

Robotica banner

 

Wat is robotica in de zorg?

Robotica in de zorg is handig voor het overnemen van bepaalde zorgtaken. Een zorgrobot kan onder andere voedsel brengen, stimuleren om in beweging te komen, vermaken en gezelschap bieden.

Natuurlijk vervangt een zorgrobot niet het menselijk contact. Toch helpt een zorgrobot ook tegen eenzaamheid en stilte in huis. Naast personenalarmering, is zorgrobotica uitstekende technologie voor zowel de zorgbehoevende als de mantelzorger. 


 

Robotica in de zorg voorbeelden

Momenteel worden voornamelijk sociale zorgrobots, robotdieren en huishoudrobots kleinschalig ingezet in de mantelzorg. Wij zetten de verschillende soorten zorgrobots voor u op een rijtje:  

Huishoudrobot

Huishoudrobots houden zich bezig met, zoals de naam al zegt, huishoudelijke taken. Denk hierbij aan dingen van de grond oprapen, een deur openen, het gras maaien en stofzuigen. 

Een huishoudrobot is een uitstekend hulpmiddel om de mantelzorger te ontlasten. Door alledaagse taken in huis over te nemen, heeft de mantelzorger meer tijd om zich echt te focussen op de zorgbehoevende. Dit komt ten goede van zowel de zorgvrager als de mantelzorger.

Knuffelrobots

Een robotkat, robotzeehond of robot zorghond; er zijn allerlei soorten knuffelrobots. Een knuffelrobot heeft vaak hetzelfde effect als een echt huisdier. Zo zorgt een knuffelrobot voor rust, kan het de zorgbehoevende opvrolijken en helpen tegen eenzaamheid. Knuffelrobots worden bijvoorbeeld vaak ingezet bij personen met dementie

Knuffelrobots hebben sensoren, waardoor zij temperatuur, beweging, spraak en licht waarnemen. Door middel van een aai reageert de robotknuffel met bewegingen en geluidjes, zo gaat de robotkat bijvoorbeeld, net als een echte kat, spinnen. 

Herinneringsrobots

Een herinneringsrobot is een handige zorgrobot die zich bezighoudt met afspraken, herinneringen, verjaardagen en medicatie. De herinneringsrobot praat en kan daarnaast vaak ook muziek afspelen. Een voorbeeld van een herinneringsrobot is robot Tessa.

Het voordeel van een herinneringsrobot, is dat het structuur biedt en suggesties geeft voor dagelijkse activiteiten. De robot is voornamelijk goed voor mensen met dementie die nog (zelfstandig) thuis wonen, en wordt daarom ook wel dementie robot genoemd.  

Zorgrobots met specifieke functies

Naast de huishoudrobot, herinneringsrobot en knuffelrobot is er ook zorgrobotica op de markt met specifieke functies. Denk hierbij aan een zorgrobot die helpt met opstaan, of die stimuleert om meer te bewegen. Ook kunt u denken aan een robotarm, die kan helpen met eten. 


 

Zorgrobots vergoeding

Voor een zorgrobot, zoals de knuffelkat of de huishoudrobot die het gras maait, krijgt u geen vergoeding vanuit de zorgverzekering of de overheid. Wel mag u de kosten van sommige zorgrobots, die gezien worden als hulpmiddel, van de belasting aftrekken! Hoe dit precies zit, wordt uitgelegd op de website van de belastingdienst


 

Robots in de zorg nadelen

Zorgrobots zullen steeds vaker voorkomen in de toekomst. Ze kunnen namelijk veel taken uit handen nemen van zorgverleners, zorgbehoevenden en mantelzorgers! Er heerst wel een angst dat robots mensen op den duur zullen vervangen.

Hoewel er ontzettend veel voordelen zijn, hebben robots in de zorg ook nadelen.

  • Door te toename van zorgrobots, hebben zorgbehoevenden mogelijk minder contact met echte mensen.
  • Zorgrobots zijn momenteel nog in ontwikkeling. En hoewel een zorgrobot veel kan, is de technologie nog beperkt.
  • Iemand kan gemakkelijk struikelen over een huishoudrobot, zoals een stofzuigrobot of een grasmaairobot. Fysieke controle door een mantelzorger is dus nog steeds noodzakelijk.

Aanbevolen voor u


 

Mantelzorg homepage

Terug naar boven