Een frisse start

Opstaan is voor de meeste mensen geen hobby. Vaak trekt het geluid van de wekker ons uit een diepe slaap, met als gevolg dat we nog wat versuft de ochtend doorkomen. Dit kan anders. We hebben een paar tips voor u:

 1. Slaap genoeg. Hoeveel dat is, verschilt per persoon. Speel met uw bedtijd om erachter te komen wanneer u uitgerust wakker wordt: ga elke avond een kwartier eerder naar bed. Zo vindt u uw eigen bedtijd en slaapritme.
 2. Slaap niet te lang! Uitslapen is fijn, maar regelmaat is veel beter voor uw bioritme. Door de week om 7:00 uur opstaan en in het weekend om 10:00 uur verstoort dat ritme en zorgt voor extra vermoeidheid, omdat uw lichaam zich voortdurend moet aanpassen aan andere tijden.
 3. Don’t snooze… Ja, die knop op de wekker weten we allemaal te vinden. Maar ook hiermee doen we een te groot beroep op ons bioritme. Wakker worden – toch weer slapen – toch weer wakker worden – toch weer – afijn u snapt het: ons lichaam weet niet waar het aan toe is, ervaart stress en het moge duidelijk zijn dat dat niet bijdraagt aan een uitgerust gevoel.

  uitgerust

 4. Vind uw slaapcyclus. Per nacht gaan we een aantal keer van een diepe naar een lichtere slaap. Als we uit zo’n diepe slaap worden gewekt, voelen we ons minder uitgerust dan als we in een lichtere slaap zijn. Een app als Sleepcycle volgt uw eigen slaapcycli en wekt u uit zo’n lichte slaap. U wordt dan frisser wakker. Een wake-up light helpt ook bij het geleidelijker wakker worden: uw hersenen registreren dat het steeds wat lichter wordt en zorgen ervoor dat u al in die lichtere slaap komt.
 5. Zorg voor een opgeruimde, goed geventileerde slaapkamer. De ideale slaaptemperatuur is 16 graden. En stapels kleding, boeken en tijdschriften zorgen onbewust voor een onrustig gevoel, dat van invloed is op uw nachtrust.
 6. Sluit de dag af. Zet een half uur voordat u naar bed gaat de tv en telefoon uit. Minder prikkels vlak voor het slapen zorgen ervoor dat u rustiger in slaap valt. Een (te) drukke dag gehad? Schrijf het even van u af voordat u in bed stapt.
 7. Drink geen alcohol of cafeïne voordat u gaat slapen. Alcohol zorgt er misschien wel voor dat u makkelijker inslaapt, maar uw lichaam heeft te veel energie nodig om de alcohol ’s nachts af te breken. Dus daar gaat uw rust. Van cafeïne is natuurlijk bekend dat het wakker houdt. Gewone (zwarte) thee doet dat ook. Drink dus liever kruidenthee zoals rooibos, groene thee of een van de vele ‘slaaptheeën’ die bij elke supermarkt te krijgen zijn. Dat is ook direct beter voor uw gezondheid.
 8. SleepBetter (Android, iOS)
  Voor een gezond leven is een goede nachtrust noodzakelijk. Met SleepBetter krijgt u inzicht in uw slaap. Heeft u slaapproblemen? Deze app helpt u om uw slaapgewoontes te verbeteren. Daarnaast geeft de app inzicht in hoe dagelijkse activiteiten (zoals cafeïne, alcohol of stress) van invloed zijn op uw slaap 's nachts.

Wat zoal kan helpen bij een goede nachtrust leest u ook in het artikel ‘De kracht van een goede nacht’.
Een fijne, frisse dag gewenst!