Tips om gaatjes te voorkomen

Elke zes maanden kriebelt er een ongerust gevoel: ik zal toch niet… Gaatjes. Wie er eenmaal een heeft gehad, weet dat het vullen bepaald geen pretje is. En wie ze nog niet heeft, wil dat graag zo houden. Maar hoe voorkomt u gaatjes?

Poetsen en mondverzorging

Natuurlijk zijn er de voor de hand liggende ‘regels’: poets 2 keer per dag minimaal 2 minuten uw tanden, eet en drink zo min mogelijk suiker en zuren (zoals vruchtensappen) en ga minimaal eens (maar liefst 2 keer) per jaar naar de tandarts om uw tanden preventief te laten controleren, ook als u geen klachten heeft.
Alleen tanden poetsen is overigens niet voldoende: flos regelmatig om etensresten en bacteriën te verwijderen op plaatsen waar de tandenborstel niet komt, reinig tandvlees + tandhalzen zodat uw tandpockets tandplaquevrij blijven en poets en/of schraap uw tong: het ruwe tongoppervlak is een broedhaard voor bacteriën.

Wist u dat het beter is niet meteen na het eten uw tanden te poetsen? Zeker als u net iets zuurs en/of zoets op heeft, is het tandglazuur tijdelijk extra gevoelig. Poetst u dan uw tanden, dan vergroot u dit effect alleen maar. Wacht daarom na het eten 30 tot 60 minuten met poetsen.

tandarts controle

Slim snoepen

Snoep? Dat is toch slecht voor mijn tanden? Klopt, maar af en toe iets eten dat minder goed is, kan geen kwaad. Een paar snoepjes eten en na een poosje uw tanden poetsen is wel veel beter dan gedurende de hele dag telkens één snoepje nemen.
Hoe zit het met frisdrank? Doordat er suiker én koolzuurgas in zit, is frisdrank heel slecht voor de tanden. Drinkt u vaak frisdrank? Gebruik een rietje, zodat de drank niet direct tegen uw tanden aankomt.

Eet (suikervrije) kauwgom

Kauwgom kauwen stimuleert de speekselproductie in de mond. Speeksel bestrijdt de bacteriën die tandplak en gaatjes veroorzaken en speelt een rol bij het afbreken van zuren in de mond. Er bestaat zelfs kauwgom die er specifiek voor bedoeld is om gaatjes in tanden te voorkomen.
Met deze tips zit u hopelijk een stuk geruster in de wachtkamer!

Tegenwoordig zit de tandarts niet meer standaard in het basispakket. Wilt u graag dat uw tandartskosten vergoed worden? Kies dan bij het afsluiten van uit zorgverzekering voor een aanvullende tandartsverzekering.