Contact
Mijn UnitedConsumers

CO2-footprint verkleinen: 13 tips op een rij

Door uw CO2-footprint te verkleinen, vermindert u uw impact op het milieu én bespaart u energie. In dit artikel zetten wij 13 tips om uw ecologische voetafdruk te verkleinen op een rij. Handig! Zo kunt u direct aan de slag met het verminderen van uw CO2-voetafdruk. 

Ecologische voetafdruk


 

Wat is een ecologische voetafdruk?

Een ecologische voetafdruk, ook wel CO2-footprint of CO2-voetafdruk genoemd, is de oppervlakte van de aarde die u nodig heeft om te kunnen leven. Een ecologische voetafdruk wordt uitgedrukt in hectare.

Om een CO2-voetafdruk te bepalen, wordt gekeken naar verschillende factoren van uw huishouden en levensstijl. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte die nodig is voor de hoeveelheid energie die u verbruikt, het voedsel dat u consumeert en het afval dat u produceert. 


 

Voetafdruktest 

U kunt op verschillende manieren uw CO2-voetafdruk berekenen. Doe bijvoorbeeld de voetafdruktest van het Wereld Natuur Fonds (WNF). U vult hierbij vragen in over uw woonsituatie, leefstijl, eetpatroon, vervoersmiddelen en vakanties. 

Op basis van deze vijf factoren berekent de voetafdruktest uw ecologische voetafdruk in hectare. Is uw ecologische voetafdruk volgens de voetafdruktest groter dan 1,8 hectare? Dan heeft uw footprint te veel impact op het milieu. 

CO2-voetafdruk berekenen in kilogram

Om meer inzicht te krijgen in de grootte van uw CO2-footprint, kunt u uw CO2-uitstoot in kilogram berekenen. Dit is mogelijk door de online CO2-voetafdruktest van Milieu Centraal in te vullen.

Door de vragen te beantwoorden over uw vervoer, energieverbruik, voeding en kleding, ontdekt u snel hoeveel uw CO2-uitstoot per categorie precies is. Valt uw uitstoot in het oranje gebied van de CO2-voetafdruktest? Dan is uw uitstoot hoog. Door uw CO2-voetafdruk te berekenen, kunt u doelgericht uw CO2-uitstoot verminderen. 


 

Waarom ecologische voetafdruk verkleinen?

Hoe kleiner uw ecologische voetafdruk is, hoe minder sprake er is van schade aan het milieu. Bovendien bespaart u energie door uw CO2-uitstoot te verminderen. Uw ecologische voetafdruk verkleinen is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voordelig voor uw energierekening

Betekenis CO2 CO2-neutraal 

Als gevolg van een grote ecologische voetafdruk van de mens is de hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) flink toegenomen en dat heeft negatieve impact op het milieu. De overheid wil daarom dat Nederland in 2050 CO2-neutraal is. Dat wil zeggen dat de CO2-uitstoot niet hoger is dan wat er aan CO2-uitstoot wordt vastgelegd bij bijvoorbeeld huishoudens, bedrijven en vervoersmiddelen. 

Volgens gegevens van Milieu Centraal stoot een gemiddeld huishouden (2,2 personen) 19.000 kilo CO2 per jaar uit. Door uw CO2-voetafdruk te verminderen, draagt u uw steentje bij aan een CO2-neutraal Nederland en bereidt u zich voor op de toekomst. 


 

Footprint verkleinen: 13 tips 

U kunt op verschillende manieren uw ecologische voetafdruk verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan minder vlees eten, uw auto laten staan en uw afval scheiden. Met onze 13 tips om uw ecologische voetafdruk te verkleinen, richten we ons vooral op het energieverbruik in uw woning. 

U kunt onderstaande tips direct in uw dagelijks leven en uw huishouden toepassen. Zo is uw CO2-uitstoot verminderen helemaal niet moeilijk! Bovendien bespaart u met onze tips op uw energieverbruik. Nog een reden om direct te beginnen met het verkleinen van uw footprint.

Tip 1 Ga zuinig om met water 

De kraan aanlaten als u de afwas doet of uw tanden poetst, een lange douche en het gebruik van uw wasmachine; het heeft allemaal impact op het milieu. Ga zuinig om met water om uw CO2-footprint te verkleinen.

Probeer korter te douchen, draai de kraan uit als u geen water nodig heeft en beperk uw wasbeurten door uw wasmachine alleen te laten draaien als die vol zit.


Tip 2 Was uw kleding koud

Kleding koud wassen is een eenvoudige manier om uw CO2-uitstoot te verminderen. Het energieverbruik van uw wasmachine is namelijk hoger als u uw kleren warm wast en dat beïnvloedt uw ecologische voetafdruk. 

Wilt u uw CO2-voetafdruk verminderen met een energiezuinige wasmachine? Bekijk dan onze tips!


Tip 3 Laat de droger uit

Een droger verbruikt veel energie. Door uw was op te hangen, bespaart u op uw energieverbruik en dat heeft positieve impact op uw voetafdruk en het milieu.

Bovendien gaan uw kleren langer mee als u ze niet in de droger doet. Extra voordelig! Wilt u uw droger toch graag gebruiken? Bekijk dan onze energiezuinige tips om uw CO2-uitstoot te beperken. 


Tip 4 Spoor stroomvreters op

Een makkelijke manier om verantwoordelijk om te gaan met energie en uw ecologische voetafdruk, is door alert te zijn op onnodig stroomverbruik. Haal stiekeme stroomvreters uit het stopcontact. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan opladers of keukenapparatuur, zoals uw waterkoker of koffiezetapparaat.


Tip 5 Onderhoud uw CV ketel

Een goed onderhouden cv-ketel op gas werkt een stuk zuiniger en stoot minder CO2 uit. Laat uw cv-ketel daarom één tot twee keer per jaar onderhouden.  

Is uw CV-ketel aan vervanging toe? Investeer dan in nieuwe, energiezuinige HR-ketel om op uw gasverbruik te besparen.


Tip 6 Benut warmte in huis 

Wist u dat u warme lucht in huis extra kunt benutten om uw woning efficiënter te verwarmen? Dat kan met een radiatorventilator, een klein apparaat dat u gemakkelijk onder uw radiator kunt plaatsen.

Een radiatorventilator maakt gebruik van de warmte van uw radiator. Uw huis wordt sneller warm waardoor u minder energie verbruikt. Zo vermindert u uw CO2-uitstoot en verkleint u uw ecologische voetafdruk.


Tip 7 Verlaag bewust de temperatuur

Door de temperatuur in huis te verlagen, kunt u gas besparen en uw footprint verkleinen. Zet uw thermostaat een graad lager of gebruik een slimme thermostaat.

Zo behoudt u de beste temperatuur in huis op een duurzame manier. Dat is goed voor het milieu én voor uw energierekening


Tip 8 Ververs de lucht in huis

Het klinkt misschien een beetje gek, maar u kunt uw CO2-voetafdruk verminderen door uw ramen kort open te zetten. Zo zorgt u voor koude, verse buitenlucht die sneller opwarmt. U verbruikt dan minder energie tijdens het stoken.  

Hierbij is het wel belangrijk dat u de verwarming pas aanzet als de ramen weer dicht zijn. Zo verliest u geen warmte in huis en blijft u op de goede weg om uw CO2-footprint te verkleinen! 


Tip 13 Verlaag de temperatuur van uw cv

Door de temperatuur van uw cv-ketel te verlagen, verbruikt u minder energie en verkleint u uw ecologische voetafdruk. De temperatuur van uw cv-ketel of boiler hoeft niet altijd hoog te zijn.

Met een temperatuur van 60 tot 70 graden kan uw cv-ketel of boiler nog altijd prima verwarmen én bent u duurzaam bezig!   


Tip 14 Gebruik zuinige verlichting

LED lampen zijn tot wel 7 keer zuiniger dan gloeilampen. Gebruikt u gloeilampen? Dan is het dus zeker de moeite waard om die te vervangen. 

Door zuinig om te gaan met verlichting, kunt u uw ecologische voetafdruk verkleinen en besparen op stroomkosten. Win-win! 


Tip 11 Kies de ecostand

Veel apparaten in huis, zoals uw tv, tv-ontvanger, vaatwasser en cv-ketel hebben vaak een eco-stand die ervoor zorgt dat het apparaat minder energie verbruikt. Door de eco-stand te gebruiken, verkleint u uw impact op het milieu. 

Wilt u nog bewuster omgaan met energie en uw voetafdruk verkleinen? Zet apparaten die u een lange tijd niet gebruikt helemaal uit in plaats van op de stand-by stand. 


Tip 12 Benut weersomstandigheden

Weersomstandigheden bieden mogelijkheden om uw CO2-uitstoot te verminderen. Schijnt de zon? Laat de gordijnen open. De zon warmt uw woning lekker op, waardoor uw verwarming uit kan blijven. Bovendien heeft zonlicht ook nog eens een positief effect op uw gezondheid!

Regent het buiten? Vang regenwater op om te gebruiken voor uw planten of om uw ramen of auto te wassen. Zo bespaart u drinkwater en dat is goed voor uw ecologische voetafdruk. 


Tip 13 Investeer in duurzame energie

Door te investeren in duurzame energie, kunt u uw ecologische voetafdruk verkleinen op de lange termijn. 

Wilt u overstappen op duurzame energie? Wij leveren 100% Nederlandse groene stroom. Bovendien profiteert u bij ons altijd van voordelige energietarieven. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten wat u precies kunt besparen?

> Bereken uw besparing


Ook interessant voor u
 

Duurzame energiebronnen

Wat is duurzame energie en wat zijn duurzame energiebronnen?

> Lees meer

 

Zonne-energie opslaan

Zonne-energie opslaan: dit moet u weten 

> Lees meer

 

Energieneutraal

Wat is groene stroom en is het interessant voor mij?

> Lees meer

 

Blog homepage