Energielabeling: het energielabel van uw woning verbeteren

Het energielabel van uw huis geeft aan hoe zuinig uw woning is. Met een zuinig energielabel verbruikt u weinig energie en kunt u flink op uw energie besparen. Daarom wilt u een zo zuinig mogelijk energielabel voor uw woning. Maar, wat is uw huidige energielabel? En hoe kunt u uw energielabel verbeteren?

Energielabel huis

 

Wat is een energielabel?

Het energielabel is een document waarin de kenmerken van uw woning staan beschreven en geeft aan hoe zuinig uw woning is. Energielabeling gebeurt met kleuren (groen en rood) en letters (A tot en met G). Hoe hoger de letter van het energielabel, hoe zuiniger de woning. Een huis met een hoog energielabel heeft een goede isolatie, dubbele glazen, een energiezuinige verwarming en zonnepanelen.


 

Energielabel: alle soorten op een rij

Uw woning kan energielabel A hebben, maar ook energielabel G is mogelijk. Welke soorten zijn er en wat betekent een bepaald energielabel voor uw energieverbruik? Wij zetten het graag voor u op een rij:


A

Energielabel A

Het meest zuinige energielabel voor uw woning is energielabel A. U heeft met dit energielabel een zeer laag energieverbruik.


B

Energielabel B

Heeft uw woning energielabel B? Dan is dat gunstig, want een woning met energielabel B heeft een laag energieverbruik.


C

Energielabel C

Een woning met energielabel C is redelijk zuinig. Met die energielabel heeft u een redelijk laag energieverbruik.


D

Energielabel D

Wanneer uw woning energielabel D heeft, dan heeft u een gemiddeld energieverbruik.


E

Energielabel E

Een woning met energielabel E is niet zuinig. U heeft met dit energielabel een redelijk hoog energieverbruik.


F

Energielabel F

Dit energielabel is zeer onzuinig. Met energielabel F heeft u daarom een hoog energieverbruik.


Energielabel G

Energielabel G

Het meest onzuinige energielabel is energielabel G. Dit houdt in dat u een zeer hoog energieverbruik heeft.


 

Mijn energielabel verbeteren

Uw energielabel verbeteren is voordelig. Niet alleen wordt uw woning duurzamer, ook uw energierekening wordt lager. Win-win, dus! Het nadeel van het verbeteren van uw energielabel is dat het een investering vanuit uw kant kost. Gelukkig bestaan er subsidies voor het treffen van energiebesparende maatregelen. Bent u benieuwd hoe u uw energielabel kunt verbeteren? Wij hebben 4 stappen voor u opgesteld die u daarbij helpen:

Stap 1: Isoleer uw woning

Dit zou eigenlijk de eerste maatregel zijn die u zou moeten treffen. Denk aan het isoleren van de vloer, de muren, het dak en kiezen voor HR-glas. Goede isolatie houdt de warmte in de winter binnen, en houdt het huis koel in de zomer. Zo kunt u direct flinke sprongen maken naar een beter energielabel! En wilt u zelf al starten met het isoleren van uw woning? Dan hebben wij een aantal tips voor u!

Stap 2: Ga voor een zuinige HR-ketel

Is uw ketel aan vervanging toe? Dan kunt u eens gaan kijken naar een hoogrendementsketel (HR-ketel). Een combiketel zou helemaal ideaal zijn, omdat deze ook zorgt voor warm water. Een combiketel zou u bovendien ook kunnen aansluiten op een zonneboiler

Stap 3: Zonnepanelen op uw dak

Wek uw eigen groene stroom op met zonnepanelen! Hierbij draagt u bij aan een beter milieu en houdt u uw energierekening laag. Met zonnepanelen op uw dak kan het energielabel van uw woning zelfs met een trede stijgen. Een hartstikke interessante investering, dus!

Stap 4: Een warmtepomp

Een warmtepomp is gunstig wanneer u uw energielabel wilt verbeteren. Een warmtepomp haalt op een duurzame manier energie uit de omgeving, en kan hiermee uw woning aangenaam verwarmen én zelfs afkoelen. Wanneer u investeert in een warmtepomp, dan maakt u een keuze tussen een elektrische warmtepomp of hybride warmtepomp. Naast het bepalen of u een elektrische of hybride warmtepomp wilt, bestaan er nog tal van soorten warmtepompen waar u uit kunt kiezen. Wij hebben de verschillende soorten voor u op een rij gezet.


 

Energielabel verplicht?

Bij verkoop of verhuur van woningen en appartementen is het verplicht een energielabel te hebben. Kantoorgebouwen, overheidsgebouwen, onderwijsgebouwen, sportgebouwen en winkels vallen hier ook onder. 

Bij verkoop van beschermde monumenten, of gebouwen voor religieuze activiteiten zoals kerken of moskeeën, is een energielabel niet verplicht. Op de website van de Rijksoverheid kunt u precies zien bij welke gebouwen een energielabel wel of niet verplicht is. 


 

Energielabel: voorlopig of definitief

Als het gaat over een energielabel, dan kunnen we onderscheid maken tussen een voorlopig en definitief energielabel. Wat een voorlopig energielabel en een definitief energielabel inhoudt, leggen wij graag aan u uit:

Voorlopig energielabel

In 2015 heeft iedere huiseigenaar een voorlopig energielabel gekregen. Het voorlopige energielabel werd gebaseerd op het bouwjaar van het huis.

Heeft u sindsdien verbeteringen aangebracht, zoals betere isolatie, zonnepanelen of zonneboiler? Dan kunt u het label online laten aanpassen. 

Definitief energielabel

Gaat u uw huis verhuren of verkopen? Dan heeft u een definitief energielabel nodig, anders kunt u een fikse boete verwachten van rond de € 400,-.

Het voorlopig energielabel kunt u via enkele eenvoudige stappen omzetten naar een definitief energielabel. Dit doet u via Energielabel voor Woningen.


 

Energielabel huis: hoe vraag ik een energielabel aan?

Als huiseigenaar kunt u een voorlopig energielabel opzoeken, maar u kunt ook een definitief energielabel aanvragen. De aanvraag van een definitief energielabel voor uw woning loopt via de Rijksoverheid.

Kosten energielabel aanvragen

Tot eind 2020 kost een energielabel gemiddeld zo'n € 7,50. Het label is bovendien 10 jaar geldig. Heeft uw huis nog geen energielabel en bent u van plan uw huis binnen 10 jaar te verkopen? Vraag dan vóór 1 januari 2021 een energielabel aan. 

Een nieuw energielabel kost u in 2021 namelijk zo'n € 200,-. Door het nu aan te vragen, bespaart u een hoop geld. U geeft uw geld toch veel liever uit aan leuke dingen?! 


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage