Energielabeling: heeft uw huis al energielabel A?

Het energielabel van uw huis geeft in één oogopslag aan hoe zuinig uw woning is. Dat is fijn, want zo weet u meteen waar u aan toe bent. Hoe hoger het energielabel, hoe zuiniger uw huis én hoe lager de energierekening. Wilt u uw energielaabel verbeteren? Dan hebben wij tips voor u!

Energielabel huis

 

Energielabel huis: wat is dat?

U vraagt zich misschien af: wat is een energielabel? Een energielabel geeft aan hoe zuinig uw woning is. Energielabeling gebeurt met kleuren en de letters A tot en met G. De kleur groen is energielabel A. Dit betekent dat uw huis het zuinigst is. Het energielabel G heeft de kleur rood. Een woning met energielabel G is, zoals u wel kunt raden aan de hand van de kleur, zeer onzuinig. 

Het energielabel zou huiseigenaren motiveren om bestaande woningen energiezuiniger te maken. Dit is niet alleen voordelig voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Huizen met een energielabel A zijn zeer zuinig en hebben daarom vaak een lagere energierekening. Huizen met een energielabel G zullen naar verhouding een hogere energierekening hebben. 

Voorlopig energielabel

In 2015 heeft iedere huiseigenaar een voorlopig energielabel gekregen. Het voorlopige energielabel werd gebaseerd op het bouwjaar van het huis.

Heeft u sindsdien verbeteringen aangebracht, zoals betere isolatie, zonnepanelen of zonneboiler? Dan kunt u het label online laten aanpassen. 

Definitief energielabel

Gaat u uw huis verhuren of verkopen? Dan heeft u een definitief energielabel nodig, anders kunt u een fikse boete verwachten van rond de € 400,-.

Het voorlopig energielabel kunt u via enkele eenvoudige stappen omzetten naar een definitief energielabel. Dit doet u via Energielabel voor Woningen


 

Mijn energielabel verbeteren

Het verbeteren van uw energielabel vergt wat investering van uw kant. Maar wist u dat er veel subsidies mogelijk zijn voor energiebesparende maatregelen? Daarnaast leveren energiebesparende maatregelen veel op. U bespaart namelijk ieder jaar enorm op uw energierekening.

Er zijn een aantal stappen die u kunt nemen om uw energielabel te verbeteren. Heeft u bijvoorbeeld een energielabel G? Dan zou u de volgende stappen kunnen nemen om tot een beter energielabel te komen:

1. Isoleer de vloer, de muren en het dak

Dit zou eigenlijk de eerste maatregel zijn die u zou moeten treffen. Want een goed geïsoleerd huis, hoeft minder te stoken. Goede isolatie houdt de warmte in de winter binnen, en houdt het huis koel in de zomer. Door de woning te isoleren, kunt u een flinke sprong maken - bijvoorbeeld van energielabel G naar energielabel B. 

2. Ga voor een zuinige HR-ketel

Is uw ketel aan vervanging toe? Mooi, want dan kunt u eens gaan kijken naar een hoogrendementsketel (HR-ketel). Een combiketel zou helemaal ideaal zijn, omdat deze ook zorgt voor warm water. Een combiketel zou u daarom ook kunnen aansluiten op een zonneboiler

3. Dubbel beglazing of HR-glas

Dubbelglas - of beter nog HR-glas - zorgt voor een perfecte isolatie van uw woning. Naast dat het uw woning isoleert, houdt het ook geluidsoverlast buiten. 

4. Zonnepanelen op uw dak

Wek uw eigen groene stroom op met zonnepanelen. Hierbij draagt u bij aan een beter milieu en zorgt u voor een beter energielabel. Naar verwachting scheelt dit wel een trede. 

5. Hybride waterpomp

Een warmtepomp is een energiesysteem dat op een duurzame manier warmte uit de lucht, water of grond haalt. De warmtepomp verwarmt de woning via de cv-ketel.


 

Energielabel verplicht?

Bij verkoop of verhuur van woningen en appartementen is het verplicht een energielabel te hebben. Kantoorgebouwen, overheidsgebouwen, onderwijsgebouwen, sportgebouwen en winkels vallen hier ook onder. 

Bij verkoop van beschermde monumenten, of gebouwen voor religieuze activiteiten zoals kerken of moskeeën, is een energielabel niet verplicht. Op de website van de Rijksoverheid kunt u precies zien bij welke gebouwen een energielabel wel of niet verplicht is. 


 

Energie bespaartips

Heeft uw huis energielabel G, maar heeft u momenteel niet het vermogen om bovenstaande aanpassingen te integreren in uw woning? Begrijpelijk, en om u toch een beetje te helpen met uw energierekening, geven wij u graag nog wat energie bespaartips.

Ik wil energie bespaartips


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage