Contact
Mijn UnitedConsumers

Energielabeling: hoe kan ik mijn energielabel verbeteren?

Met energielabeling wordt aangegeven hoe zuinig uw woning is. Hoe hoger het energielabel, hoe meer u bespaart op uw energierekening. Wat is mijn energielabel van mijn woning en hoe kan ik mijn energielabel verbeteren?

Energielabel huis

 

Energielabeling

Het energielabel is een document waarin de kenmerken van uw woning staan beschreven en geeft aan hoe zuinig uw woning is. Energielabeling gebeurt met kleuren (groen en rood) en letters (A tot en met G). Hoe hoger de letter van het energielabel, hoe zuiniger de woning. Een huis met een hoog energielabel heeft een goede isolatie, dubbele glazen, een energiezuinige verwarming en zonnepanelen.


 

Energielabel A tot en met G

Uw woning kan energielabel A hebben, maar ook energielabel E of G is mogelijk. Welke soorten zijn er en wat betekent een bepaald energielabel voor uw energieverbruik? Wij zetten het graag voor u op een rij:


A

Energielabel A

Het meest zuinige energielabel voor uw woning is energielabel A. U heeft met dit energielabel een zeer laag energieverbruik.


B

Energielabel B

Heeft uw woning energielabel B? Dan is dat gunstig, want een woning met energielabel B heeft een laag energieverbruik.


C

Energielabel C

Een woning met energielabel C is redelijk zuinig. Met die energielabel heeft u een redelijk laag energieverbruik.


D

Energielabel D

Wanneer uw woning energielabel D heeft, dan heeft u een gemiddeld energieverbruik.


E

Energielabel E

Een woning met energielabel E is niet zuinig. U heeft met dit energielabel een redelijk hoog energieverbruik.


F

Energielabel F

Dit energielabel is zeer onzuinig. Met energielabel F heeft u daarom een hoog energieverbruik.


Energielabel G

Energielabel G

Het meest onzuinige energielabel is energielabel G. Dit houdt in dat u een zeer hoog energieverbruik heeft.


 

Mijn energielabel verbeteren

Uw energielabel verbeteren is voordelig. Niet alleen wordt uw woning duurzamer, ook uw energierekening wordt lager. Win-win, dus! Het nadeel van het verbeteren van uw energielabel is dat het een investering vanuit uw kant kost. Gelukkig bestaan er subsidies voor het treffen van energiebesparende maatregelen. Bent u benieuwd hoe u uw energielabel kunt verbeteren? Wij hebben 4 stappen voor u opgesteld die u daarbij helpen:

Stap 1: Isoleer uw woning

Dit zou eigenlijk de eerste maatregel zijn die u zou moeten treffen. Denk aan het isoleren van de vloer, de muren, het dak en kiezen voor HR-glas. Goede isolatie houdt de warmte in de winter binnen, en houdt het huis koel in de zomer. Zo kunt u direct flinke sprongen maken naar een beter energielabel! En wilt u zelf al starten met het isoleren van uw woning? Dan hebben wij een aantal tips voor u!

Stap 2: Ga voor een zuinige HR-ketel

Is uw ketel aan vervanging toe? Dan kunt u eens gaan kijken naar een hoogrendementsketel (HR-ketel). Een combiketel zou helemaal ideaal zijn, omdat deze ook zorgt voor warm water. Een combiketel zou u bovendien ook kunnen aansluiten op een zonneboiler. 

Stap 3: Zonnepanelen op uw dak

Wek uw eigen groene stroom op met zonnepanelen! Hierbij draagt u bij aan een beter milieu en houdt u uw energierekening laag. Met zonnepanelen op uw dak kan het energielabel van uw woning zelfs met een trede stijgen. Een hartstikke interessante investering, dus!

Stap 4: Een warmtepomp

Een warmtepomp is gunstig wanneer u uw energielabel wilt verbeteren. Een warmtepomp haalt op een duurzame manier energie uit de omgeving, en kan hiermee uw woning aangenaam verwarmen én zelfs afkoelen. Wanneer u investeert in een warmtepomp, dan maakt u een keuze tussen een elektrische warmtepomp of hybride warmtepomp. Naast het bepalen of u een elektrische of hybride warmtepomp wilt, bestaan er nog tal van soorten warmtepompen waar u uit kunt kiezen.

Energielabel verbeteren: gemiddelde besparing

Wat is het voordeel als u uw energielabel verbetert? Hoeveel bespaart u jaarlijks aan energiekosten? Uitgaande van een gemiddelde woning met een gemiddeld verbruik en één kind, zou u het volgende kunnen besparen:

Energielabel verbeteren Gemiddelde besparing per maand
 
Van energielabel G naar energielabel F € 50,00
 
Van energielabel F naar energielabel E € 20,00 
 
Van energielabel E naar energielabel D € 20,00
 
Van energielabel D naar energielabel C € 20,00 
 
Van energielabel C naar energielabel B € 20,00 
 
Van energielabel B naar energielabel A € 10,00
Bron: verbouwkosten.com
 

Energielabel verplicht?

Bij verkoop of verhuur van woningen en appartementen is het verplicht een energielabel te hebben. Kantoorgebouwen, overheidsgebouwen, onderwijsgebouwen, sportgebouwen en winkels vallen hier ook onder. 

Bij verkoop van beschermde monumenten, of gebouwen voor religieuze activiteiten zoals kerken of moskeeën, is een energielabel niet verplicht. Op de website van de Rijksoverheid kunt u precies zien bij welke gebouwen een energielabel wel of niet verplicht is. 


 

Energielabel: voorlopig of definitief

Als het gaat over een energielabel, dan kunnen we onderscheid maken tussen een voorlopig en definitief energielabel. Wat een voorlopig energielabel en een definitief energielabel inhoudt, leggen wij graag aan u uit:

Voorlopig energielabel

In 2015 heeft iedere huiseigenaar een voorlopig energielabel gekregen. Het voorlopige energielabel werd gebaseerd op het bouwjaar van het huis.

Heeft u sindsdien verbeteringen aangebracht, zoals betere isolatie, zonnepanelen of zonneboiler? Dan kunt u het label online laten aanpassen. 

Definitief energielabel

Gaat u uw huis verhuren of verkopen? Dan heeft u een definitief energielabel nodig, anders kunt u een fikse boete verwachten van rond de € 400,-.

Het voorlopig energielabel kunt u via enkele eenvoudige stappen omzetten naar een definitief energielabel. Dit doet u via Energielabel voor Woningen.


 

Energielabel huis aanvragen

Als huiseigenaar kunt u een voorlopig energielabel opzoeken, maar u kunt ook een definitief energielabel aanvragen. De aanvraag van een definitief energielabel voor uw woning kunt u eenvoudig regelen bij woninglabel.nl. We leggen u kort uit hoe u dit regelt met onderstaand stappenplan:

  • Stap 1: ga naar woninglabel.nl, vul de adresgegevens en type woning in en klik op 'Vind de beste energielabel-adviseur'.
  • Stap 2: kies de energielabel-adviseur uit de rij met opties. U kunt hier sorteren op beoordeling, levertijd en prijs.
  • Stap 3: vul na het kiezen van de adviseur uw gegevens in en klik op 'Geef nu opdracht'. 
  • Stap 4: de adviseur neemt binnen 24 uur contact op voor een afspraak en komt vervolgens langs om het label te bepalen.
  • Stap 5: na het bepalen registreert de adviseur het energielabel in de landelijke database van de Rijksoverheid.
  • Stap 6: u ontvangt het energielabel per mail en kunt dit nu gebruiken bij het verkopen of verhuren van uw woning.

Kosten energielabel huis aanvragen

Het energielabel wordt bepaald op basis van NTA 8800. Het 'nieuwe' energielabel zal ter plaatse worden opgesteld door een gediplomeerde Energielabel-adviseur - en biedt inzicht in de energiezuinigheid van uw woning. Een energielabel kost zo'n € 200,-. 


Ook interessant voor u
 

gesprongen stoppen

Gesprongen stoppen: wat te doen? Volg onze 8 stappen!

> Lees meer

 

Energieneutraal wonen

Energielabels apparaten: waar moet u op letten?

> Lees meer

 

Energieleverancier kiezen

Energieleverancier kiezen: waar op letten?

> Lees meer

 

Blog homepage