Een nieuwe energieleverancier kiezen is in principe zo gepiept. De grote vraag is echter: voor welke energieleverancier kiest u en waar kunt u allemaal op letten als u een nieuwe energieleverancier gaat kiezen?
Een nieuwe energieleverancier kiezen op basis van prijs is een veelvoorkomende reden. Op kosten van de netbeheerder kunt u bijvoorbeeld niet besparen, want deze staan vast. Ook op de energiebelasting en btw kunt u niet besparen wanneer u een nieuwe energieleverancier gaat kiezen. Deze kosten zijn namelijk voor elke energieleverancier gelijk.
Wanneer u gaat overstappen van energieleverancier of voor het eerst een energieleverancier gaat kiezen, dan komt u voor een aantal keuzes te staan. Een nieuwe energieleverancier kiezen is eenvoudig. U kunt op de volgende zaken letten:
Ieder energiebedrijf of energieleverancier bepaalt zelf zijn energieprijs en deze bestaat uit vaste en variabele leveringskosten. De variabele leveringskosten betaalt u per verbruikte m³ gas en kWh stroom. De vaste leveringskosten betaalt u bovenop de variabele leveringskosten. Het is verstandig om hierop te letten tijdens energie vergelijken.
Kenmerkend voor het vaste tarief is dat deze gedurende de gehele looptijd van uw energiecontract niet wijzigt. U betaalt dus gedurende de looptijd van uw contract hetzelfde tarief. Voor variabele tarieven werkt het anders. De variabele tarieven wijzigen namelijk twee keer per jaar: op 1 januari en op 1 juli. U heeft dus te maken met prijswijzigingen tijdens de looptijd van uw contract. Een prijswijziging kan een daling of stijging van uw tarief betekenen. Met variabele tarieven heeft u dus minder zekerheid over het tarief dat u betaalt tijdens de looptijd van uw contract.
Met het enkeltarief betaalt u altijd hetzelfde tarief. Bij het dubbeltarief werkt dat anders. Bij het dubbeltarief betaalt u overdag een dagtarief (piektarief), en 's avonds en 's nachts een nachttarief (daltarief). Het dubbeltarief is iets voordeliger dan het enkeltarief, omdat u in de avond en nacht gebruikmaakt van een nachttarief (daluren). Het is daarbij wel belangrijk om te weten hoe laat het nachttarief voor u ingaat. Goed om te weten: in de weekenden en op feestdagen geldt altijd het (goedkopere) nachttarief bij een dubbele meter.
Een nieuw energiecontract kiezen en afsluiten is zo geregeld. Maar, weet u ook welke voorwaarden de energieleverancier heeft? En krijgt u een welkomstbonus van de energieleverancier?
Het is belangrijk om altijd goed in te lezen wat de algemene, bijzondere en actievoorwaarden van de energieleverancier zijn. Zo komt u achteraf niet voor verrassingen te staan. Vragen die u hierbij kunt stellen, zijn:
Elke energiemaatschappij heeft een manier om u ervan te overtuigen om over te stappen. Maar, welke energiemaatschappij biedt de mooiste korting, welkomstbonus of het beste cadeau? Ben hier kritisch op en check altijd de voorwaarden van een bepaalde korting. Wanneer u écht een voordelige energiemaatschappij wilt kiezen, dan is een korting in euro's natuurlijk het meest interessant.
U kunt kiezen uit verschillende looptijden als u een nieuwe energieleverancier gaat kiezen. Meestal heeft u de keuze uit een energiecontract van 1 jaar, 3 jaar en soms zelfs voor 5 jaar. Wanneer de energieprijzen laag staan, is het interessant om een energiecontract voor een langere periode vast te zetten, bijvoorbeeld 3 of 5 jaar. Bij hoge energieprijzen kunt u juist beter kiezen voor een energiecontract met een kortere looptijd, bijvoorbeeld 1 jaar.
Duurzaamheid kan een belangrijke factor zijn wanneer u een nieuwe energieleverancier gaat kiezen. Misschien vindt u het belangrijk dat de stroom die u verbruikt niet opgewekt is uit fossiele brandstoffen. In dat geval kunt u kiezen voor een energiemaatschappij die groene stroom aanbiedt. Over het algemeen is groene energie niet duurder dan grijze energie. Het is dus een bewuste en voordelige keuze.
Handig om te weten: tijdens het vergelijken van energieleveranciers kunt u het stroometiket van de energieleveranciers bekijken. Zo ziet u direct waar uw energie vandaan komt.
Heeft u een energieleverancier gevonden die betere tarieven, voorwaarden en/of een aantrekkelijke welkomstbonus aanbiedt? Dan ligt overstappen naar de nieuwe energieleverancier voor de hand. Het is belangrijk dat u weet of u al mag overstappen met uw huidige energiecontract. Houd daarom rekening met de opzegtermijn die uw energieleverancier hanteert. U vindt dit terug in uw huidige energiecontract.
Wilt u 100% Nederlandse groene stroom én besparen op uw vaste lasten? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij bieden goedkope energietarieven aan. Wilt u weten waar onze groene stroom precies vandaan komt? U vindt het gemakkelijk terug op ons stroometiket.