Energieleverancier kiezen: waar moet u op letten?

Bent u op zoek naar een nieuwe energieleverancier en wilt u weten welke energieleverancier u moet kiezen? Dan is het natuurlijk handig om te weten waar u op moet letten. Wij geven u graag advies!

energieleverancier kiezen

Welke energieleverancier moet ik kiezen?

Er zijn verschillende factoren die meespelen in uw keuze voor een nieuwe energieleverancier. Daarbij gelden enkele persoonlijke voorkeuren, zoals; het aanbod van grijze of groene energie, het soort tarief, de contractduur en natuurlijk het termijnbedrag. Met ons stappenplan helpen wij u bij het kiezen voor de beste energieleverancier.

beste deal energieleverancier

Nieuwe energieleverancier kiezen; wat is de beste deal?


Allereerst begint het kiezen van een energieleverancier bij het vergelijken van de tarieven. Hoe goedkoper u energie kunt afsluiten, hoe beter voor de portemonnee. Zo houdt u namelijk meer over voor een leuker leven! Bij bijna elke energieleverancier krijgt u bovendien een mooie welkomstbonus. Dat is natuurlijk mooi meegenomen!

vast of variabel tarief

Kiezen voor vast of variabel tarief?


Bij een nieuwe energieleverancier heeft u de keuze uit vast of variabel tarief. Wanneer u voor vast tarief kiest, dan betaalt u gedurende de looptijd hetzelfde tarief. Kiest u voor variabel tarief? Dan heeft u twee keer per jaar te maken met wijzigende tarieven, namelijk op 1 januari en 1 juli.

energiemeter

Kiezen voor enkel of dubbel tarief?


Afhankelijk van het soort meter in uw meterkast, heeft u de keuze uit enkel of dubbel tarief. Heeft u een meter met één telwerk? Dan kunt u alleen kiezen voor enkel tarief. Heeft u een meter met twee telwerken of een slimme meter? Dan kunt u kiezen voor dubbel tarief.

Bij dubbel tarief betaalt u twee soorten tarieven; een normaal tarief en een daltarief. Overdag geldt dan het normale tarief en in de avond en in de nacht (bijvoorbeeld tussen 21.00 of 23.00 en 07.00 uur) geldt het daltarief. Het daltarief is goedkoper dan het normale tarief. Wanneer u wilt besparen op energie, kunt u dus het beste in de daluren energie verbruiken.

energiecontract

Kiezen voor een contract voor onbepaalde of bepaalde tijd?


Wanneer u voor een energieleverancier kiest, moet u ook bepalen of u een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd wilt. Het meest gebruikelijk is om een contract voor bepaalde tijd af te sluiten, bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. In theorie zijn beide contractvormen prima.

Is de verwachting dat de energieprijzen de komende jaren gaan stijgen? Dan kunt u het beste een contract voor langere tijd afsluiten. Is de verwachting juist dat de energieprijzen de komende jaren gaan dalen? Dan bent u duurder uit met een langlopend contract en kunt u dus beter voor een korte looptijd kiezen.

stroom en gas

Kiezen voor grijze of groene energie?


Grijze energie begint langzamerhand op te raken. De meeste energieleveranciers kiezen er daarom voor om groene energie aan te bieden. Groene energie is beter voor het milieu, want groene energie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Grijze en groene energie verschillen in tarief niet veel van elkaar. 

Grijze energie zal na verloop van tijd duurder worden, omdat aardgas schaarser wordt. Windenergie of zonne-energie is niet onuitputtelijk, maar voor het opwekken van duurzame energie zijn windmolens en zonnepanelen nodig en daar moet in geïnvesteerd worden. Wilt u een steentje bijdragen aan het milieu? Dan is groene energie natuurlijk de beste keuze!

zelf energie opwekken

Energie zelf opwekken of niet?


Zoals eerder genoemd, wordt energie steeds vaker uit duurzame energiebronnen opgewekt. U kunt zelf ook energie opwekken door zonnepanelen of een windmolen voor thuis te installeren. U kunt bij uw energieleverancier aangeven hoeveel energie u opwekt door bijvoorbeeld zonnepanelen. Dit scheelt vervolgens weer in uw termijnbedrag.

Wekt u meer stroom op dan u verbruikt? Dan kunt u de opgewekte stroom - tegen een vergoeding - verkopen aan uw energieleverancier. Uiteindelijk bent u dus het meest voordelig uit door zelf uw energie op te wekken.

Wanneer energiecontract afsluiten?

Wanneer mag u een nieuw energiecontract afsluiten en dus overstappen van energieleverancier? Afhankelijk van het soort contract en de looptijd, kunt u uw contract binnen de wettelijke opzegtermijn beëindigen, zonder dat u een opzegboete ontvangt. Wij leggen graag aan u uit wanneer u kunt overstappen van energieleverancier.

Welke energieleverancier is het beste?

Dat is voor iedereen verschillend. Uiteindelijk speelt de prijs natuurlijk een grote rol in de bepaling voor welke energieleverancier u kiest. Hoe minder u betaalt voor uw energie, hoe meer u overhoudt voor een leuker leven. Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen? Doe de check!

Goedkope energie van UnitedConsumers

Postcode
Huisnr.

Aanbevolen voor u


 

Blog homepage