Welke energieleverancier kiezen?

Een energieleverancier kiezen; daar komt het een en ander bij kijken. U gaat een nieuw energiecontract aan bij een nieuwe leverancier. Waar moet u dan precies op letten? Wij helpen u bij het kiezen voor een energieleverancier met ons stappenplan!

energieleverancier kiezen

Energieleverancier kiezen in 6 stappen

Er zijn verschillende factoren die meespelen in uw keuze voor een nieuwe energieleverancier. Daarbij gelden enkele persoonlijke voorkeuren, zoals; grijze of groene energie, het soort tarief, de contractduur en natuurlijk het termijnbedrag. Met ons stappenplan wordt een energieleverancier kiezen gemakkelijk!

 

stroom en gas

Stap 1: Soort energie


Grijze energie begint langzamerhand op te raken. De meeste energieleveranciers kiezen er daarom voor om groene energie aan te bieden. Groene energie is beter voor het milieu, want groene energie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Grijze en groene energie verschillen in tarief niet veel van elkaar. 

Grijze energie zal na verloop van tijd duurder worden, omdat aardgas schaarser wordt. Windenergie of zonne-energie is niet onuitputtelijk, maar voor het opwekken van duurzame energie zijn windmolens en zonnepanelen nodig en daar moet in geïnvesteerd worden. 

Wilt u een steentje bijdragen aan het milieu? Dan is groene energie natuurlijk de beste keuze!

 

vast of variabel tarief

Stap 2: Vast of variabel tarief


Bij een nieuwe energieleverancier heeft u de keuze uit vast of variabel tarief. Wanneer u voor vast tarief kiest, dan betaalt u gedurende de looptijd hetzelfde tarief. Kiest u voor variabel tarief? Dan heeft u twee keer per jaar te maken met wijzigende tarieven, namelijk op 1 januari en 1 juli.

 

energiemeter

Stap 3: Enkel of dubbel tarief


Afhankelijk van het soort meter in uw meterkast, heeft u de keuze uit enkel of dubbel tarief. Heeft u een meter met één telwerk? Dan kunt u alleen kiezen voor enkel tarief. Heeft u een meter met twee telwerken of een slimme meter? Dan kunt u kiezen voor dubbel tarief.

Bij dubbel tarief betaalt u twee soorten tarieven; een normaal tarief en een daltarief. Overdag geldt dan het normale tarief en in de avond en in de nacht (bijvoorbeeld tussen 21.00 of 23.00 en 07.00 uur) geldt het daltarief.

Het daltarief is goedkoper dan het normale tarief. Wanneer u wilt besparen op energie, kunt u dus het beste in de daluren energie verbruiken.

 

energiecontract

Stap 4: Contractvorm


Wanneer u voor een energieleverancier kiest, moet u ook bepalen of u een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd wilt. Het meest gebruikelijk is om een contract voor bepaalde tijd af te sluiten, bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. In theorie zijn beide contractvormen prima.

Is de verwachting dat de energieprijzen de komende jaren gaan stijgen? Dan kunt u het beste een contract voor langere tijd afsluiten. Is de verwachting juist dat de energieprijzen de komende jaren gaan dalen? Dan bent u duurder uit met een langlopend contract en kunt u dus beter voor een korte looptijd kiezen.

 

zelf energie opwekken

Stap 5: Energie zelf opwekken of niet?


Zoals eerder genoemd, wordt energie steeds vaker uit duurzame energiebronnen opgewekt. U kunt zelf ook energie opwekken door zonnepanelen of een windmolen voor thuis te installeren.

U kunt bij uw energieleverancier aangeven hoeveel energie u opwekt door bijvoorbeeld zonnepanelen. Dit scheelt vervolgens weer in uw termijnbedrag.

Wekt u meer stroom op dan u verbruikt? Dan kunt u de opgewekte stroom - tegen een vergoeding - verkopen aan uw energieleverancier. Uiteindelijk bent u dus het meest voordelig uit door zelf uw energie op te wekken.

 

beste deal energieleverancier

Stap 6: Energiemaatschappij kiezen met de beste deal


Voordat u een energieleverancier kiest, is het verstandig om de verschillende tarieven met elkaar te vergelijken.

Hoe goedkoper u energie kunt afsluiten, hoe beter voor de portemonnee. Zo houdt u namelijk meer over voor een leuker leven!

Bij bijna elke energieleverancier krijgt u bovendien een mooie welkomstbonus. Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen? Doe de check!

Goedkope energie van UnitedConsumers

Postcode
Huisnr.

Aanbevolen voor u


 

Blog homepage