Contact
Mijn UnitedConsumers

Groene energieleveranciers: kies een duurzame energieleverancier

Steeds meer energieleveranciers bieden groene stroom aan. Toch is er bij groene stroom verschil in waar deze wordt geproduceerd. Hoe kiest u de meest duurzame energieleverancier? Wij leggen u graag de verschillen uit.

groene energieleveranciers


 

Wat is een groene energieleverancier?

Groene energieleveranciers leveren energie die is opgewekt uit duurzame energiebronnen. Voor het opwekken van deze energie zijn dus geen fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas of steenkool nodig.

In plaats daarvan wordt groene stroom opgewekt met windenergie, zonne-energie, kernenergiewaterkracht of biomassa. Een andere vorm van groene energie is groen gas. Bij het produceren van groene stroom en groen gas komt bijna geen CO2 vrij. Daarom is het opwekken van groene energie beter voor het klimaat. Met een leverancier van groene energie maakt u dus een milieuvriendelijke keuze.

Let op: groen gas is momenteel nog maar beperkt beschikbaar in Nederland. De totale productie groen gas was in 2022 230 miljoen m3, dat is genoeg voor zo'n 175 duizend huishoudens. Een andere manier om uw woning klimaatneutraal te maken is van het gas af gaan en overstappen op groene stroom. Met zonnepanelen of een zonneboiler kunt u ook (deels) deze groene stroom zelf opwekken.


 

Duurzaamheid energieleveranciers: stroometiket

Als u energieleveranciers met elkaar vergelijkt, dan valt u wellicht op dat veel daarvan 100% groene stroom aanbieden. Wat u mogelijk nog niet weet, is waar deze stroom vandaan komt en hoe deze wordt geproduceerd. Die informatie vindt u terug op het stroometiket van uw energieleverancier.


 

Meest duurzame energieleverancier kiezen

De meest groene energieleveranciers bieden 100% groene stroom uit Nederland aan. Dit stimuleert volgens Milieu Centraal namelijk de bouw van nieuwe windmolens en zonneparken in Nederland, waardoor steeds meer stroom in het Nederlandse elektriciteitsnet duurzaam opgewekt is. Kiezen voor een energieleverancier met 100% groene stroom uit Nederland is dus beter voor het milieu. 

Waarom groene energie uit Nederland? 

Waarom 100% groene stroom uit Nederland? Dat heeft de volgende reden: om groene stroom aan te bieden, moet een energieleverancier Garanties van Oorsprong (GvO's) bezitten. 

Deze GvO's kunnen ook worden gekocht in andere landen, bijvoorbeeld Scandinavië. Zo kan grijze stroom uit Nederland verkocht worden als groene stroom, met GvO's die afkomstig zijn van waterkrachtcentrales uit Noorwegen. In dat geval is 'groene' stroom dus niet echt groen. Daarom bieden steeds meer energieleveranciers 100% groene stroom uit Nederland aan: dit zorgt daadwerkelijk voor een groter aandeel groene stroom in het Nederlandse energienetwerk.

Zijn groene energieleveranciers duurder?

Betaalt u meer voor groene energie dan voor grijze? Daar kunnen we kort over zijn: dat is niet zo. Het bouwen van windmolens en zonneparken vergt grote investeringen, maar de overheid stimuleert die met subsidies. Daarnaast zijn de energiebronnen, de wind en de zon, gratis en onuitputtelijk. Daarom is groene energie ongeveer even duur als grijze energie. 


 

Groene stroom van UnitedConsumers

Bij UnitedConsumers krijgt u 100% groene stroom die in Nederland is opgewekt, tegen een voordelig tarief. Duurzaam én goedkoop dus! Daarnaast helpen wij u graag verduurzamen én stroom besparen met onze tips. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten hoeveel u kunt besparen?

Bereken mijn voordeel


Ook interessant voor u
 

gemiddeld energieverbruik

Bekijk hier uw gemiddelde energieverbruik

> Lees meer

 

energieverbruiksmanager

Krijg grip op uw energieverbruik met een verbruiksmanager

> Lees meer

 

gas besparen

Lees hier de 17 beste tips om gas te besparen

> Lees meer

 

Blog homepage