Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Bij u in de buurt ziet u steeds meer zonnepanelen op daken liggen. Eigenlijk wilt u zelf ook graag zonnepanelen, maar u weet niet precies hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Na het lezen van dit artikel bent u een stapje dichterbij het opwekken van uw eigen gratis groene stroom.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig

 

Hoeveel zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn niet goedkoop, en daarom is het verstandig dat u zich van tevoren goed inleest in wat zonnepanelen kosten en hoeveel u er nodig heeft. Het aantal zonnepanelen berekenen doet u op basis van:

  • Hoeveel stroom u verbruikt.
  • Hoeveel ruimte u heeft op uw dak.
  • Wat het vermogen is van het zonnepaneel.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig op basis van mijn verbruik?

U berekent het aantal zonnepanelen door uw jaarverbruik te vermenigvuldigen met de omrekenfactor 0,85. Verbruikt u jaarlijks zo'n 4.000 kWh aan stroom? Dan heeft u een installatie nodig van 4.000/0,85 = 4.705 WattPiek. WattPiek is de meeteenheid van het vermogen van een zonnepaneel. Levert één zonnepaneel 260 WattPiek? Dan heeft u 18 zonnepanelen (4.000/0,85 = 4.705/260 = 18) nodig.

In een ideale situatie zou een zonnepaneel van 260 WattPiek ook 260 kWh elektriciteit moeten opleveren. Helaas blijkt dat door weersomstandigheden en schaduw dit in de praktijk vaak niet het geval is. Daarom wordt er gerekend met een omrekenfactor van 0,85. In onderstaand overzicht ziet u het benodigd aantal zonnepanelen op basis van verbruik en zonnepanelen met een vermogen van 260 WattPiek.

Huishouden Gemiddeld kWh per jaar Aantal zonnepanelen
1 persoon 1.825 kWh 8
2 personen 2.860 kWh 13
3 personen 3.400 kWh 16
4 personen 3.930 kWh 18
5 personen 4.180 kWh 19
Bron gemiddeld verbruik: Nibud

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig op mijn dak?

Bestaat uw huishouden uit vijf personen, maar heeft u slechts een klein dakoppervlakte? Dan kunt u er waarschijnlijk geen 19 zonnepanelen op kwijt. Hoe weet u hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen? 

  • Hoeveel zonnepanelen op schuin dak? Een zonnepaneel neemt gemiddeld zo'n 1,5 m2 ruimte in beslag. Het is uiteraard afhankelijk van uw daktype hoeveel zonnepanelen er precies op uw dak geplaatst kunnen worden. 
  • Hoeveel zonnepanelen op plat dak? Op een plat dak moet u rekening houden met de schaduwval. Daarom wordt er per zonnepaneel meer oppervlakte gerekend. Op een plat dak neemt een zonnepaneel zo'n 2,5 m2 in beslag. 

Zonnepanelen op het dak: legplan

Het dak moet niet alleen groot genoeg, maar ook sterk genoeg zijn om zonnepanelen te kunnen dragen. Daarnaast moet u rekening houden met de ligging van uw dak. Het meeste rendement haalt u uit zonnepanelen die naar het zuidoosten en/of zuidwesten gericht zijn, en in een hoek van 20 tot 60 graden.

Omdat ieder dak verschillend is, is het goed dat u een expert inschakelt - zoals een installatiebedrijf of leverancier van zonnepanelen. Zij maken samen met u, bij u thuis óf op afstand, een legplan. Zo weet u zeker of, en hoeveel zonnepanelen er op uw dak kunnen!

Aantal zonnepanelen berekenen op basis van vermogen

Zonnepanelen komen in verschillende soorten en maten. U kunt zich wel voorstellen dat hoe hoger het vermogen van de zonnepanelen, des te minder zonnepanelen u nodig heeft. Houd wel rekening met het prijskaartje. Zonnepanelen met een hoger vermogen zullen namelijk ook een duurder zijn.

Polykristallijn of monokristallijn zonnepanelen hebben vaak een vermogen van 350 WattPiek. Daarnaast zijn er zogeheten 'hoge kwaliteit zonnepanelen' die tot wel 400 WattPiek vermogen hebben. Echter is in Nederland een zonnepaneel van rond de 250 WattPiek vaak de standaard.

Op basis van een jaarverbruik van 4.000 kWh zou u op basis van de verschillende zonnepanelen het volgende aantal zonnepanelen nodig hebben:

Jaarverbruik kWh Vermogen zonnepaneel WattPiek Aantal zonnepanelen nodig
4.000 kWh 250 WattPiek 19
4.000 kWh 350 WattPiek 14
4.000 kWh 400 WattPiek

12

Hoeveel zonnepanelen checken op Zonatlas.nl

Zonatlas.nl is een initiatief van gemeenten in Nederland. Op deze website kunt u zien of uw dak geschikt is voor zonnepanelen en kunt u ook een inschatting maken van hoeveel zonnepanelen er nodig zijn. Echter blijft ons advies dat u altijd een expert inschakelt, zodat u zeker weet hoeveel zonnepanelen u nodig heeft!


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage