Contact
Mijn UnitedConsumers

Warmte uit huis houden: zo kunt u het huis koel houden

Uw huis koel houden is wel zo prettig als de temperatuur stijgt. Maar, hoe kunt u de warmte uit huis houden en hoe houd ik mijn huis koel? Wij helpen u met onze tips!

Koel houden in huis

Huis koel houden

In sommige huizen blijft de hitte flink hangen, dus wilt u het koel houden in huis. De meest voor de hand liggende oplossing is het installeren van een airconditioning. Met een airco kunt u de kamer koel houden, maar het is wel een flinke investering. Bovendien verbruikt een airco veel energie.

De warmte uit huis houden en een kamer koel houden kan op meerdere, goedkope manieren. Met de volgende tips kunt u elke kamer koel houden in huis! 

Tip 1: Zonwering

De meeste hitte in het huis komt binnen doordat de zon door het raam schijnt. Met een zonnescherm, zonwering of gordijnen komt u al een heel eind en kunt u uw huis koel houden. Doordat de zon niet in de woning schijnt, daalt de temperatuur snel en kunt u de kamer koel houden.

Tip 2: Warmte buiten houden met ramen

De warmte buiten houden met ramen is eenvoudig. Door de ramen en deuren overdag gesloten te houden, kunt u de warmte uit huis houden. Hierdoor kan er geen warme lucht de woning binnendringen. Open de ramen bijvoorbeeld in de vroege ochtend of late avond, wanneer de lucht is afgekoeld. Zo houdt u de warmte buiten uw huis en kunt u de kamer koel houden!

Tip 3: Elektronica en kaarsen uit

Elektrische apparaten stralen hitte uit. Alle beetjes helpen, dus zet apparaten die u niet gebruikt gewoon uit om het huis koel te houden. Dan bedoelen we niet op stand-by, maar volledig uitgeschakeld. Ook verlichting en kaarsen zorgen ervoor dat het een stukje warmer wordt in huis, dus ook daar kunt u op letten. 

Tip 4: Ventilator

De warmte uit huis houden? Dan is een ventilator natuurlijk een goede en makkelijke oplossing! De ventilator werkt anders dan een airco. De kamer koel houden met een ventilator wordt lastig, maar de wind in huis kan er wel voor zorgen dat uw gevoelstemperatuur daalt.

Tip 5: Buiten koken

Binnenshuis eten koken zorgt voor een flinke stijging van de temperatuur. Zet op warme dagen buiten de barbecue, gourmet of steengril aan en kook lekker buiten onder de parasol of luifel. Het is natuurlijk ook mogelijk om binnen een lekkere salade te bereiden. Zo kunt u de kamer koel houden.

Tip 6: Goed isoleren

Goede isolatie is niet alleen in de winter van belang. Ook in de zomer zorgt het ervoor dat hitte minder snel en makkelijk het huis binnendringt. Het isoleren van uw woning is dus een goede manier om uw huis koel te houden en energie te besparen. Kortom, een investering die zich dus zowel in de winter als zomer terug gaat betalen. Dubbel winst!

Tip 7: Groen dak

Een groen dak is een goede manier om uw huis koel te houden. Er zijn best wat gemeenten en waterschappen die subsidies beschikbaar stellen om van een plat dak een groen dak te maken. Het groen op uw dak houd de warmte tegen. Controleer wel eerst met een specialist of het dak van uw woning geschikt is.

Tip 8: Boom planten

Het klinkt misschien nogal heftig, maar een boom planten in de tuin scheelt ontzettend veel en kan helpen om uw huis koel te houden. Steeds meer huishoudens leggen de tuin vol tegels. Niets mis mee, maar dit komt de temperatuur niet ten goede. Steen houdt hitte vast en daardoor stijgt het kwik in de tuin heel erg snel. 

Tip 9: Buitenmuren wit schilderen

De warmte uit huis houden met buitenmuren, dat kan! Het is nogal een klus, maar de witte verf op een buitenmuur zorgt ervoor dat de hitte wordt weerkaatst. Is dat te veel werk? Dan kan het helpen om natte witte lakens voor de ramen te hangen ter bescherming tegen de hitte in huis.


Ook interessant voor u
 

Beste temperatuur in huis

De beste temperatuur in huis: zo regelt u het

> Lees meer

 

Huis ventileren

Woning ventileren: 8 tips op een rij!

> Lees meer

 

huis elektrisch verwarmen

Water besparen met deze 10 eenvoudige tips

> Lees meer

 

Blog homepage