Koel houden in huis: 9x het huis koel houden

Uw huis koel houden in de zomer wanneer het buiten warm is; dat willen we allemaal! De zomers lijken ieder jaar wel weer een graadje warmer te worden. De warmte uit huis houden, hoe doet u dit? Met onze 9 tips kunt u het koel houden in huis!

hitte banner

Inhoudsopgave

Huis koel houden? 9 tips!

 

Huis koel houden: 9x warmte uit huis houden

In sommige huizen blijft de hitte flink hangen, dus wilt u het koel houden in huis. De meest voor de hand liggende oplossing is het installeren van een airconditioning. Het nadeel daarvan is dat deze apparaten nogal duur zijn. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden om de warmte uit uw huis te krijgen. Wilt u uw huis koel houden? Dan hebben wij 9 tips!

 

vink

Tip 1: Zonwering


De meeste hitte in het huis komt binnen doordat de zon door het raam schijnt. Met een zonnescherm, zonwering of gordijnen komt u al een heel eind en kunt u de warmte uit huis houden. Doordat de zon niet in de woning schijnt, daalt de temperatuur snel en kunt u het koel houden in huis.

 

vink

Tip 2: Warmte buiten houden met ramen


De warmte buiten houden met ramen is eenvoudig. Door de ramen en deuren overdag gesloten te houden, kunt u de warmte uit huis houden. Hierdoor kan er geen warme lucht de woning binnendringen. Open de ramen bijvoorbeeld in de vroege ochtend of late avond, wanneer de lucht is afgekoeld. Zo houdt u de warmte buiten uw huis!

 

vink

Tip 3: Elektronica en kaarsen uit


Elektrische apparaten stralen hitte uit. Alle beetjes helpen, dus zet apparaten die u niet gebruikt gewoon uit. Dan bedoelen we niet op stand-by, maar volledig uitgeschakeld. Ook verlichting en kaarsen zorgen ervoor dat het een stukje warmer wordt in huis, dus ook daar kunt u op letten. 

 

vink

Tip 4: Ventilator


De warmte uit huis houden? Dan is een ventilator natuurlijk een goede en makkelijke oplossing! De ventilator werkt anders dan een airco. De kamer koel houden met een ventilator wordt lastig, maar de wind in huis kan er wel voor zorgen dat uw gevoelstemperatuur daalt.

 

vink

Tip 5: Buiten koken


Binnenshuis eten koken zorgt voor een flinke stijging van de temperatuur. Zet op warme dagen buiten de barbecue, gourmet of steengril aan en kook lekker buiten onder de parasol of luifel. Het is natuurlijk ook mogelijk om binnen een lekkere salade te bereiden. Als u klaar bent met eten kunt u vervolgens binnen lekker afkoelen.

 

vink

Tip 6: Goed isoleren


Goede isolatie is niet alleen in de winter van belang. Ook in de zomer zorgt het ervoor dat hitte minder snel en makkelijk het huis binnendringt. Het isoleren van de woning is een van de belangrijkste maatregelen op om energie te besparen. Kortom, een investering die zich dus zowel in de winter als zomer terug gaat betalen. Dubbel winst!

 

vink

Tip 7: Groen dak


Een groen dak is een goede manier om uw huis koel te houden. Er zijn best wat gemeenten en waterschappen die subsidies beschikbaar stellen om van een plat dak een groen dak te maken. Het groen op uw dak houd de warmte tegen. Controleer wel eerst met een specialist of het dak van uw woning geschikt is.

 

vink

Tip 8: Boom planten


Het klinkt misschien nogal heftig, maar een boom planten in de tuin scheelt ontzettend veel. Steeds meer huishoudens leggen de tuin vol tegels. Niets mis mee, maar dit komt de temperatuur niet ten goede. Steen houdt hitte vast en daardoor stijgt het kwik in de tuin heel erg snel. 

 

vink

Tip 9: Buitenmuren wit schilderen


Die schattige huisjes in het buitenland zijn niet voor niets wit geschilderd. Het is nogal een klus, maar de witte verf op een buitenmuur zorgt ervoor dat de hitte wordt weerkaatst. Is dat te veel werk? Dan kan het helpen om natte witte lakens voor de ramen te hangen ter bescherming tegen de hitte in huis.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage