Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Warmte uit huis houden: zo kunt u het huis koel houden

Uw huis koel houden is wel zo prettig als de temperatuur stijgt. Maar, hoe kunt u de warmte uit huis houden en hoe houd ik mijn huis koel? Wij helpen u met onze tips!

Koel houden in huis

 

Huis koel houden

In sommige huizen blijft de hitte flink hangen, dus wilt u het koel houden in huis. De meest voor de hand liggende oplossing is het installeren van een airconditioning. Het nadeel daarvan is dat een airco een flinke investering is en dat het veel energie verbruikt. U wilt natuurlijk de warmte uit huis houden én energie besparen. Gelukkig kan dat!


 

Hoe houd ik mijn huis koel?

De warmte uit huis houden en een kamer koel houden kan op meerdere manieren. Met de volgende tips heeft u voldoende manieren om uw huis koel te houden in de zomer! 

Tip 1: Zonwering

De meeste hitte in het huis komt binnen doordat de zon door het raam schijnt. Met een zonnescherm, zonwering of gordijnen komt u al een heel eind en kunt u de warmte uit huis houden. Doordat de zon niet in de woning schijnt, daalt de temperatuur snel en kunt u het koel houden in huis.

Tip 2: Warmte buiten houden met ramen

De warmte buiten houden met ramen is eenvoudig. Door de ramen en deuren overdag gesloten te houden, kunt u de warmte uit huis houden. Hierdoor kan er geen warme lucht de woning binnendringen. Open de ramen bijvoorbeeld in de vroege ochtend of late avond, wanneer de lucht is afgekoeld. Zo houdt u de warmte buiten uw huis en kunt u de kamer koel houden!

Tip 3: Elektronica en kaarsen uit

Elektrische apparaten stralen hitte uit. Alle beetjes helpen, dus zet apparaten die u niet gebruikt gewoon uit. Dan bedoelen we niet op stand-by, maar volledig uitgeschakeld. Ook verlichting en kaarsen zorgen ervoor dat het een stukje warmer wordt in huis, dus ook daar kunt u op letten. 

Tip 4: Ventilator

De warmte uit huis houden? Dan is een ventilator natuurlijk een goede en makkelijke oplossing! De ventilator werkt anders dan een airco. De kamer koel houden met een ventilator wordt lastig, maar de wind in huis kan er wel voor zorgen dat uw gevoelstemperatuur daalt.

Tip 5: Buiten koken

Binnenshuis eten koken zorgt voor een flinke stijging van de temperatuur. Zet op warme dagen buiten de barbecue, gourmet of steengril aan en kook lekker buiten onder de parasol of luifel. Het is natuurlijk ook mogelijk om binnen een lekkere salade te bereiden. Als u klaar bent met eten kunt u vervolgens binnen lekker afkoelen.

Tip 6: Goed isoleren

Goede isolatie is niet alleen in de winter van belang. Ook in de zomer zorgt het ervoor dat hitte minder snel en makkelijk het huis binnendringt. Het isoleren van de woning is een van de belangrijkste maatregelen op om energie te besparen. Kortom, een investering die zich dus zowel in de winter als zomer terug gaat betalen. Dubbel winst!

Tip 7: Groen dak

Een groen dak is een goede manier om uw huis koel te houden. Er zijn best wat gemeenten en waterschappen die subsidies beschikbaar stellen om van een plat dak een groen dak te maken. Het groen op uw dak houd de warmte tegen. Controleer wel eerst met een specialist of het dak van uw woning geschikt is.

Tip 8: Boom planten

Het klinkt misschien nogal heftig, maar een boom planten in de tuin scheelt ontzettend veel. Steeds meer huishoudens leggen de tuin vol tegels. Niets mis mee, maar dit komt de temperatuur niet ten goede. Steen houdt hitte vast en daardoor stijgt het kwik in de tuin heel erg snel. 

Tip 9: Buitenmuren wit schilderen

De warmte uit huis houden met buitenmuren, dat kan! Het is nogal een klus, maar de witte verf op een buitenmuur zorgt ervoor dat de hitte wordt weerkaatst. Is dat te veel werk? Dan kan het helpen om natte witte lakens voor de ramen te hangen ter bescherming tegen de hitte in huis.


Aanbevolen voor u


Isolatie subsidie

Wat zijn stiekeme stroomvreters in uw huis? Zo herkent u ze

> Lees meer

 

Auto polijsten

Energie besparen? Dit zijn onze beste tips

> Lees meer

 

huis elektrisch verwarmen

Water besparen met deze 10 eenvoudige tips

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven