Warmte uit huis houden: Hoe houd ik mijn huis koel?

Uw huis koel houden in de zomer wanneer het buiten warm is; dat willen we allemaal! De zomers lijken ieder jaar wel weer een graadje warmer te worden. Best vervelend als het op zo'n warme dag zowel binnen als buiten niet uit te houden is. De warmte uit huis houden, hoe doet u dit? Wij helpen u met 10 verkoelende tips!

hitte banner

Inhoudsopgave

Huis koel houden? 10 tips!

Tip 1: Zonwering
Tip 2: Goed isoleren
Tip 3: Ramen en deuren
Tip 4: Groen dak
Tip 5: Elektronica uit
Tip 6: Rustig aan doen
Tip 7: Ventilator
Tip 8: Boom planten
Tip 9: Buiten koken
Tip 10: Buitenmuren

 

Huis koel houden: tips tegen hitte in huis

 

In sommige huizen blijft de hitte flink hangen, dus wilt u het koel houden in huis. De meest voor de hand liggende oplossing is het installeren van een airconditioning. Het nadeel daarvan is dat deze apparaten nogal duur zijn. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden om de warmte uit uw huis te krijgen. Wilt u uw huis koel houden? Dan hebben wij 10 tips!

 

vink

Tip 1: Zonwering


De meeste hitte in het huis komt binnen doordat de zon door het raam schijnt. Met een zonnescherm, zonwering of gordijnen komt u al een heel eind en kunt u de warmte uit huis houden. Doordat de zon niet in de woning schijnt, daalt de temperatuur snel en blijft het huis lekker koel.

 

vink

Tip 2: Ramen en deuren


De warmte buiten houden met ramen en deuren is eenvoudig. Door de ramen en deuren overdag gesloten te houden, kunt u de warmte uit huis houden. Hierdoor kan er geen warme lucht de woning binnendringen. Open de ramen bijvoorbeeld in de vroege ochtend of late avond, wanneer de lucht is afgekoeld. Zo houdt u de warmte buiten uw huis!

 

vink

Tip 3: Elektronica uit


Elektrische apparaten stralen hitte uit. Alle beetjes helpen, dus zet apparaten die u niet gebruikt gewoon uit. Dan bedoelen we niet op stand-by, maar volledig uitgeschakeld. Ook verlichting zorgt dat ervoor het een stukje warmer wordt in huis, dus ook daar kunt u op letten. 

 

vink

Tip 4: Ventilator


Een ventilator kan ook goed helpen bij het vinden van verkoeling binnenshuis. De ventilator werkt anders dan een airco. Een ventilator zorgt er niet voor dat de woonruimte kouder wordt, maar wel dat uw gevoelstemperatuur daalt. Zo houdt u uw hoofd koel!

 

vink

Tip 5: Buiten koken


Binnenshuis eten koken zorgt voor een flinke stijging van de temperatuur. Zet op warme dagen buiten de barbecue, gourmet of steengril aan en kook lekker buiten onder de parasol of luifel. Het is natuurlijk ook mogelijk om binnen een lekkere salade te bereiden. Als u klaar bent met eten kunt u vervolgens binnen lekker afkoelen.

 

vink

Tip 6: Goed isoleren


Goede isolatie is niet alleen in de winter van belang. Ook in de zomer zorgt het ervoor dat hitte minder snel en makkelijk het huis binnendringt. Het isoleren van de woning is een van de belangrijkste maatregelen op om energie te besparen. Kortom, een investering die zich dus zowel in de winter als zomer terug gaat betalen. Dubbel winst!

 

vink

Tip 7: Groen dak


Er zijn best wat gemeenten en waterschappen die subsidies beschikbaar stellen om van een plat dak een groen dak te maken. Het groen op uw dak houd de warmte tegen. Controleer wel eerst met een specialist of het dak van uw woning geschikt is.

 

vink

Tip 8: Rustig aan doen


Het ligt misschien voor de hand, maar doe maar lekker rustig aan op een hete dag. Inspanning zorgt ervoor dat uw gevoelstemperatuur stijgt, dus dat stofzuigen an wellicht beter op een andere dag. Extra tip: neem geen koude douche, daardoor krijgt u het na het douchen alleen maar warmer. 

 

vink

Tip 9: Boom planten


Het klinkt misschien nogal heftig, maar een boom planten in de tuin scheelt ontzettend veel. Steeds meer huishoudens leggen de tuin vol tegels. Niets mis mee, maar dit komt de temperatuur niet ten goede. Steen houdt hitte vast en daardoor stijgt het kwik in de tuin heel erg snel. 

 

vink

Tip 10: Buitenmuren


Die schattige huisjes in het buitenland zijn niet voor niets wit geschilderd. Het is nogal een klus, maar de witte verf op een buitenmuur zorgt ervoor dat de hitte wordt weerkaatst. Is dat te veel werk? Dan kan het helpen om natte witte lakens voor de ramen te hangen ter bescherming tegen de hitte in huis.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage