Met restwarmte kunnen ruimtes, en zelfs gebouwen, gasloos worden verwarmd. Wat is restwarmte en kan ik restwarmte gebruiken in mijn woning? Wij vertellen u meer over restwarmte en hoe u restwarmte kunt gebruiken.
Restwarmte is warmte die vrijkomt bij industriële productieprocessen, zoals warmte uit bijvoorbeeld afvoerwater, afvoerlucht of koelwater. Bedrijven waarbij sprake is van restwarmte, kunnen investeren om deze restwarmte beschikbaar te maken. De warmteleverancier zal er vervolgens voor zorgen dat de restwarmte bij een warmtenet terecht komt.
U kunt restwarmte gebruiken - soms in combinatie met een warmtepomp - voor het verwarmen van kassen, gebouwen of tapwater. Soms zijn er aanpassingen nodig in de woning om aangesloten te kunnen worden op een warmtenet, zoals extra isolatie en/of het aanleggen van extra leidingen.
Restwarmte is warmte die beschikbaar komt bij (industriële) processen. Restwarmte kan deels gebruikt worden voor de verwarming van woningen, gebouwen en kassen. Dit is een milieuvriendelijke en CO2-neutrale manier van verwarmen.
Bovendien kan restwarmte gebruikt worden in woningen die zijn aangesloten op een warmtenet - ook wel bekend als stadsverwarming of blokverwarming. Een warmtenet is een cv-installatie, maar dan heel groot, waardoor er meerdere woningen door verwarmd kunnen worden. Middels een buizensysteem worden woningen door het warmtenet verwarmd. Duurzame warmtenetten kunnen energiebronnen als aardwarmte of restwarmte gebruiken. Door restwarmte te gebruiken, wordt er minder fossiele brandstof verbruikt. En dat is voordelig voor het milieu.
Volgens Milieucentraal zou ruim de helft van alle wijken in Nederland in 2050 verwarmd kunnen worden door een warmtenet. Dit betekent dus dat tegen die tijd mogelijk de helft van de Nederlandse huishoudens restwarmte zouden kunnen gebruiken als energiebron.
In de industrie zijn er verschillende voorbeelden te vinden van bedrijven die restwarmte gebruiken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
Wilt u meer restwarmte voorbeelden? Raadpleeg dan de website van de RVO.