Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Restwarmte: kan ik restwarmte gebruiken als energiebron?

Door restwarmte te gebruiken, kunnen ruimtes, en zelfs gebouwen, gasloos worden verwarmd. Wat is restwarmte en hoe kunnen we restwarmte gebruiken om gebouwen te verwarmen? Wij vertellen u graag meer over restwarmte en hoe dit precies werkt! 

Restwarmte

 

Wat is restwarmte?

Restwarmte is warmte die overblijft na industriële productieprocessen, zoals warmte uit bijvoorbeeld afvoerwater, afvoerlucht of koelwater. Bedrijven waarbij sprake is van restwarmte, kunnen investeren om deze restwarmte beschikbaar te maken. De warmteleverancier zal er vervolgens voor zorgen dat de restwarmte bij een warmtenet terecht komt. 

Restwarmte kan in een warmtenet duurzaam worden ingezet - soms in combinatie met een warmtepomp - voor het verwarmen van kassen, gebouwen of tapwater. Soms zijn er aanpassingen nodig in de woning om aangesloten te kunnen worden op een warmtenet, zoals extra isolatie en/of het aanleggen van extra leidingen. 


 

Restwarmte gebruiken

Sommige wijken in Nederland zijn aangesloten op een warmtenet - ook wel bekend als stadsverwarming of blokverwarming. Een warmtenet is een cv-installatie, maar dan heel groot, waardoor er meerdere woningen door verwarmd kunnen worden. Middels een buizensysteem worden woningen door het warmtenet verwarmd. Duurzame warmtenetten gebruiken energiebronnen als aardwarmte of restwarmte.

Volgens Milieucentraal zou ruim de helft van alle wijken in Nederland in 2050 verwarmd kunnen worden door een warmtenet. Dit betekent dus dat tegen die tijd mogelijk de helft van de Nederlandse huishoudens restwarmte zouden kunnen gebruiken als energiebron.


 

Restwarmte voorbeelden

In de industrie zijn er verschillende voorbeelden te vinden van bedrijven die restwarmte beschikbaar maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • In Rotterdam wordt het warmtenet verwarmd door de restwarmte van Shell.
  • In Sittard-Geleen wordt Het Groene Net voorzien van restwarmte van Chamelot. 
  • In Leeuwarden wordt een verzorgingsverhuis van warmte voorzien door restwarmte van rioolwaterzuivering. 
  • In Beilen worden een zwembad en basisschool verwarmd door de restwarmte van de melkpoederfabriek DOMO. 

Wilt u meer restwarmte voorbeelden? Raadpleeg dan de website van de RVO


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage

Terug naar boven