Contact
Mijn UnitedConsumers

Kan ik restwarmte gebruiken als energiebron?

Met restwarmte kunnen ruimtes, en zelfs gebouwen, gasloos worden verwarmd. Wat is restwarmte en kan ik restwarmte gebruiken in mijn woning? Wij vertellen u meer over restwarmte en hoe u restwarmte kunt gebruiken.

Restwarmte

 

Wat is restwarmte?

Restwarmte is warmte die vrijkomt bij industriële productieprocessen, zoals warmte uit bijvoorbeeld afvoerwater, afvoerlucht of koelwater. Bedrijven waarbij sprake is van restwarmte, kunnen investeren om deze restwarmte beschikbaar te maken. De warmteleverancier zal er vervolgens voor zorgen dat de restwarmte bij een warmtenet terecht komt. 

U kunt restwarmte gebruiken - soms in combinatie met een warmtepomp - voor het verwarmen van kassen, gebouwen of tapwater. Soms zijn er aanpassingen nodig in de woning om aangesloten te kunnen worden op een warmtenet, zoals extra isolatie en/of het aanleggen van extra leidingen. 


 

Restwarmte gebruiken

Restwarmte is warmte die beschikbaar komt bij (industriële) processen. Restwarmte kan deels gebruikt worden voor de verwarming van woningen, gebouwen en kassen. Dit is een milieuvriendelijke en CO2-neutrale manier van verwarmen.

Warmtenet: restwarmte gebruiken

Bovendien kan restwarmte gebruikt worden in woningen die zijn aangesloten op een warmtenet - ook wel bekend als stadsverwarming of blokverwarming. Een warmtenet is een cv-installatie, maar dan heel groot, waardoor er meerdere woningen door verwarmd kunnen worden. Middels een buizensysteem worden woningen door het warmtenet verwarmd. Duurzame warmtenetten kunnen energiebronnen als aardwarmte of restwarmte gebruiken. Door restwarmte te gebruiken, wordt er minder fossiele brandstof verbruikt. En dat is voordelig voor het milieu.

Volgens Milieucentraal zou ruim de helft van alle wijken in Nederland in 2050 verwarmd kunnen worden door een warmtenet. Dit betekent dus dat tegen die tijd mogelijk de helft van de Nederlandse huishoudens restwarmte zouden kunnen gebruiken als energiebron.


 

Restwarmte voorbeelden

In de industrie zijn er verschillende voorbeelden te vinden van bedrijven die restwarmte gebruiken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • In Rotterdam wordt het warmtenet verwarmd door de restwarmte van Shell.
  • In Sittard-Geleen wordt Het Groene Net voorzien van restwarmte van Chamelot. 
  • In Leeuwarden wordt een verzorgingsverhuis van warmte voorzien door restwarmte van rioolwaterzuivering. 
  • In Beilen worden een zwembad en basisschool verwarmd door de restwarmte van de melkpoederfabriek DOMO. 

Wilt u meer restwarmte voorbeelden? Raadpleeg dan de website van de RVO


Ook interessant voor u
 

Windmolen werking

Hoe wekt een windmolen stroom op?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Hoe wekt een waterkrachtcentrale energie op?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Aardwarmte als duurzame energiebron

> Lees meer

 

Blog homepage