Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat verbruikt een elektrische kachel?

Een elektrische kachel in huis; lekker warm én gezellig. Maar, het verbruik van een elektrische kachel heeft invloed op uw stroomverbruik. Hoeveel verbruikt een elektrische kachel? Dat kunt u eenvoudig berekenen. In dit artikel vertellen wij u hoe u dit doet én delen we drie tips om te besparen op het stroomverbruik van een elektrische kachel.

Verbruik elektrische kachel


 

Wat verbruikt een elektrische kachel?

Een elektrische kachel verbruikt veel stroom als het apparaat uw woning verwarmt. Het verbruik van een elektrische kachel verschilt echter per soort, het vermogen in Watt (W) en hoe vaak u de elektrische kachel gebruikt.

Er bestaan kachels die werken op convectiewarmte, stralingswarmte of met een ventilator. Daarnaast zijn er ook elektrische kachels zonder verwarmingsfunctie. Het stroomverbruik van een elektrische kachel ligt dan een stuk lager; gemiddeld tussen de 10 en 60 W per uur. 

Goed om te weten: een elektrische kachel met een vermogen van 2.000 W is geschikt om kleine ruimtes in huis te verwarmen.

Verbruik elektrische kachel: energiezuinig model

Door een ingebouwde thermostaat slaat een energiezuinige elektrische kachel af bij het bereiken van de juiste verwarmingstemperatuur. Het apparaat verbruikt dan geen stroom meer. Het verbruik van een elektrische kachel met thermostaat ligt hierdoor lager dan het verbruik van een elektrische kachel zonder thermostaat. 

Tip: kies bij aanschaf van een elektrische kachel voor een energiezuinig type elektrische kachel met thermostaat. Zo gaat u efficiënt om met energie en dat loont op uw energierekening!


 

Verbruik elektrische kachel berekenen

Het stroomverbruik van een elektrische kachel in kilowattuur (kWh) kunt u eenvoudig berekenen. Hiervoor heeft u het vermogen van uw elektrische kachel nodig. Dit wordt vaak in Watt (W) aangegeven. Door het vermogen (W) te delen door 1.000, berekent u het vermogen in kilowatt (kW).

De formule om het verbruik van een elektrische kachel in kWh te berekenen, ziet er dan als volgt uit: aantal uren per dag in gebruik x (vermogen in Watt / 1.000) = het verbruik in kWh per dag. 

Voorbeeld: verbruik elektrische kachel 2.000 Watt

Stel, u wilt het dagelijks verbruik van uw elektrische kachel berekenen. U heeft een elektrische kachel:

  • Met een vermogen van 2.000 W. 
  • Die 7 uur per dag gebruikt wordt om te verwarmen. 

Dan is het verbruik in kWh per dag gelijk aan: 7 x (2.000 W / 1.000) = 14 kWh per dag.

Wilt u vervolgens weten wat het stroomverbruik van uw elektrische kachel kost? Vermenigvuldig dan het verbruik in kWh met het tarief dat u voor stroom betaalt. Als we uitgaan van het gemiddelde plafondtarief van € 0,40 per kWh (Nibud), dan zijn de kosten voor het verbruik van een elektrische kachel uit dit voorbeeld: 14 kWh x € 0,40 = € 5,60 per dag.

Wat kost een elektrische kachel per uur? 

Stel, u wilt het verbruik van een elektrische kachel met een vermogen van 2.000 W per uur (in kWh) berekenen. Dan vult u de gegevens in de volgende formule in: aantal uren per dag in gebruik x (vermogen in W / 1.000) = het verbruik in kWh per uur.  

Dus: 1 x (2.000 / 1.000) = 2 kWh per uur. Op basis van het gemiddelde plafondtarief voor stroom van €0,40 per kWh, zijn de kosten voor het verbruik van een elektrische kachel van 2.000 W gelijk aan = 2 kWh x € 0,40 = €0,80 per uur.

In de tabel hieronder geven wij een overzicht van het verbruik van elektrische kachels met een verschillend vermogen:

Verbruik elektrische kachel (W) Verbruik elektrische kachel per uur (kWh) Kosten verbruik elektrische kachel per uur
3.000 W 3 kWh € 1,20
2.000 W 2 kWh € 0,80
1.500 W 1,5 kWh € 0,60
1.000 W 1 kWh € 0,40 
De kosten zijn berekend aan de hand van het gemiddelde plafondtarief van € 0,40 per kWh (Nibud).

 

3x besparen op verbruik elektrische kachel

Een elektrische kachel is een grote stroomverbruiker, maar gelukkig kunt u met behulp van onze drie tips besparen op het verbruik van uw elektrische kachel:

Tip 1: gebruik een slimme stekker

Met een slimme stekker kunt u het apparaat op afstand bedienen en uitschakelen. Door het apparaat volledig uit te schakelen als u bijvoorbeeld niet thuis bent, bespaart u direct op het verbruik van uw elektrische kachel.

Sommige slimme stekkers beschikken over een verbruiksmeter waarmee u het stroomverbruik van een elektrische kachel meten. Zo krijgt u meer inzicht in het energieverbruik en kunt u doelgerichter besparen op stroom.


Tip 2: verwarm alleen kleine ruimtes

Elektrische kachels met een vermogen van 2.000 W zijn geschikt om kleine ruimtes in huis, zoals een kleine slaapkamer, badkamer of hal te verwarmen. Om het stroomverbruik van uw elektrische kachel te beperken, kunt u grote ruimtes beter niet met een elektrische kachel verwarmen. 

Extra zuinig: verwarm alleen ruimtes in huis waar u op dat moment aanwezig bent om energie te besparen. 


Tip 3: combineer een elektrische kachel met zonnepanelen

Uw stroomverbruik kan oplopen door het verbruik van een elektrische kachel, waardoor uw stroomkosten hoog kunnen zijn. Met zonnepanelen wekt u zelf stroom op en kunt u besparen op uw stroomrekening. Zelf energie opwekken is bovendien niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu!


 

Voordelig elektrisch verwarmen

Een elektrische kachel is een grote stroomverbruiker. Voorbeelden van zuinigere alternatieven om elektrisch te verwarmen, zijn infraroodpanelen, warmtepompen of vloerverwarming. Toch is het mogelijk om voordelig te verwarmen met een elektrische kachel: kies voor groene stroom van UnitedConsumers. Goed voor het milieu én voor uw portemonnee!

Bovendien bespaart u met onze scherpe stroomtarieven maandelijks op uw stroomrekening en houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten wat u per maand kunt besparen? 

Bereken mijn voordeel


Ook interessant voor u
 

verbruik warmtepomp

Verbruik warmtepomp berekenen in kWh

> Lees meer

 

Stroomverbruik zonder gas

Woning zonder gas: stroomverbruik en kosten 

> Lees meer

 

Zonneboiler

Wat is een zonneboiler en hoe duurzaam is het?

> Lees meer

 

Blog homepage