Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroomverbruik telefoonoplader: dit verbruikt uw oplader

Het is misschien vaker nodig dan u zou willen: uw mobiele telefoon opladen. Bent u benieuwd naar het verbruik van de oplader van uw telefoon? U kunt snel en gemakkelijk het stroomverbruik van de oplader van uw telefoon berekenen. Wij leggen uit hoe u dit doet én geven tips om u het stroomverbruik van uw telefoonoplader te verminderen. Zo bespaart u eenvoudig op stroomkosten!

stroomverbruik oplader telefoon


 

Hoeveel stroom verbruikt een telefoonoplader?

Hoeveel stroom een telefoonoplader verbruikt, hangt af van hoe vaak u de oplader gebruikt. Hoe vaak dat is, verschilt per telefoon en gebruiker. Twee dingen zijn daarbij van belang: het stroomverbruik van uw mobiele telefoon en de batterijcapaciteit.

Het stroomverbruik van uw mobiele telefoon is afhankelijk van hoe lang u uw telefoon gebruikt, welke applicaties op de telefoon u gebruikt en de instellingen op uw telefoon. De batterijcapaciteit is per telefoon verschillend. De staat van de batterij speelt daarbij ook mee. De batterij van uw telefoon slijt namelijk als u uw telefoon oplaadt. 

Tip:  Zoekt u een telefoon met een batterij die lang meegaat? Bekijk dan deze smartphones met de beste accu!


 

Stroomverbruik draadloze oplader telefoon 

Heeft u een draadloze oplader? Dan heeft u het voordeel dat u moeiteloos uw telefoon oplaadt. Maar uw oplader verbruikt waarschijnlijk wel meer stroom. Deze extra stroom gaat vooral verloren aan warmte. Daarom moet u bij draadloos opladen extra goed opletten dat de telefoon niet oververhit raakt. Dit is namelijk schadelijk voor de batterij. Gebruik de draadloze oplader bijvoorbeeld niet in de zon. 


 

Stroomverbruik telefoonoplader berekenen

Het stroomverbruik van uw telefoonoplader bij één oplaadbeurt (in Wh) berekent u eenvoudig met de volgende formule: (batterijcapaciteit in mAh x spanning oplader telefoon in V) / 1000. Bij een gemiddelde telefoon is het verbruik van uw oplader tussen 10 en 18 Wh per oplaadbeurt. 

Voorbeeld: 

In dit voorbeeld berekenen we het stroomverbruik van de oplader van de gemiddelde telefoon, bij gemiddeld verbruik. Wat betekent dit in de praktijk? De telefoon in dit voorbeeld heeft een batterijcapaciteit van 4500 mAh, de spanning van de oplader is 4V en u laadt de telefoon eenmaal per dag helemaal op. 

De oplader verbruikt per oplaadbeurt (4500 x 4) / 1000 = 18Wh. 

Voor het jaarverbruik van de oplader van uw telefoon vermenigvuldigt u met het aantal dagen in een jaar: 18 Wh x 365 = 6570 Wh. Dit is gelijk aan 6,57 kWh


 

Kosten stroomverbruik telefoonoplader 

U weet nu het stroomverbruik van de oplader van uw telefoon. Hoeveel dit stroomverbruik per jaar kost, kunt u eenvoudig berekenen. Daarvoor vermenigvuldigt u het jaarlijkse stroomverbruik met het stroomtarief per kWh.

Bij het stroomtarief kunt u uitgaan van de plafondprijs van € 0,40 per kWh (Nibud). De kosten voor het opladen van de telefoon uit het voorbeeld zijn: 6,57 kWh x 0,40 = € 2,63 per jaar.

Kosten verbruik oplader in stopcontact

Wist u dat uw telefoonoplader ook stroom verbruikt als deze niets oplaadt? Dit heet sluipverbruik. Dat 'stiekeme' stroomverbruik van opladers die in het stopcontact blijven zitten, is niet zo groot. Volgens Europese regels mag het sluipverbruik van een telefoonoplader maximaal 1 watt zijn.

Stel dat uw oplader met precies 1 watt sluipverbruik heeft en dat deze gedurende het hele jaar in het stopcontact blijft zitten. Dan verbruikt deze in een jaar 8,76 kWh. De kosten voor dit sluipverbruik zijn in dat geval € 3,50 per jaar. Daarbij gaan wij uit van de plafondprijs van € 0,40 per kWh (Nibud).


 

Verminderen stroomverbruik oplader telefoon

Qua stroomverbruik is een telefoonoplader niet een van de grote stroomslurpers in uw huis. Toch kunt u per oplader een paar euro per jaar gemakkelijk besparen. Dat is mooi meegenomen, zeker als u meerdere opladers heeft. Dit zijn onze tips om te besparen op het stroomverbruik van uw telefoonoplader: 

Tip 1  Voorkom dat de batterij van uw telefoon snel leeg is. Wilt u weten hoe? Lees dan hoe u uw telefoon langer mee laat gaan.
Tip 2  Laad uw telefoon op met een kabel om zo min mogelijk stroom te verbruiken. En als u een draadloze oplader gebruikt, let op dat de telefoon niet oververhit raakt.
Tip 5  Haal uw oplader na gebruik uit het stopcontact. Hiermee bespaart u dagelijks een klein beetje stroom: beter voor uw portemonnee én het milieu. Alle beetjes helpen!


dirk expert autoverzekeringen

advies Bespaartip

"Een huishouden verbruikt gemiddeld 450 kWh met apparaten die op stand-by staan. Door deze volledig uit te schakelen, voorkomt u sluipverbruik en bespaart u op uw stroomkosten!"

Dirk Mutsaers - expert in energie


 

Meer stroom besparen met UnitedConsumers

Er zijn nog veel meer manieren waarmee u eenvoudig stroom bespaart. Bekijk hoe u meer stroom kunt besparen. U kunt ook besparen op stroom door te profiteren van onze voordelige stroomtarieven. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten hoeveel u kunt besparen? 

Bereken uw besparing


Ook interessant voor u
 

sluipverbruik

Sluipverbruik stroom: wat is sluipverbruik?

> Lees meer

 

verbruik laptop

Verbruik laptop berekenen: het energieverbruik van uw laptop 

> Lees meer

 

stroomverbruik computer

Stroomverbruik computer: dit is het verbruik van uw computer

> Lees meer

 

Blog homepage