Contact
Mijn UnitedConsumers

Waterkracht: wat is waterkracht?

Waterkracht is onuitputtelijk en bij de productie van energie uit waterkracht komen geen schadelijke stoffen vrij. Dit maakt waterkracht een vorm van duurzame energie. Wat is waterkracht en hoe werkt een waterkrachtcentrale?

Waterkracht

 

Wat is waterkracht? 

Waterkracht is een duurzame energiebron. De stroming van water - en de kracht die daarbij komt kijken - wordt waterkracht genoemd. Door de stroming van water wordt groene stroom opgewekt. Duurzame energie uit waterkracht wordt opgewekt door te werken met hoogteverschillen. Net zoals bij een waterval, neemt de stroomsnelheid hierdoor toe. Maar ook de beweging van de golven aan de kust, of het verschil in eb en vloed, kan worden omgezet in energie. In dat geval is sprake van golfslagenergie of getijdenenergie.

Waterkracht in Nederland

Door dammen en sluizen kan er in Nederland duurzame energie geproduceerd worden door middel van waterkracht. Echter is ons landschap vlak en dat betekent dat waterkracht geen grote rol speelt. In landen met veel gebergten, zoals in Scandinavië, wordt wel veel gebruikgemaakt van waterkracht. 


 

Wat is een waterkrachtcentrale?

Een waterkrachtcentrale - of hydraulische centrale - is een grote installatie die wordt gebruikt om met waterkracht duurzame energie op te wekken. In de waterkrachtcentrale wordt het stromende water via een turbine en generator omgezet in stroom. 

Hoe werkt een waterkrachtcentrale?

Waterkracht opwekken in een waterkrachtcentrale werkt ongeveer hetzelfde als de dynamo van een fiets. Door de snelle stroming van het water, wordt een soort schoepenrad in beweging gebracht in een waterturbine. De generator zet de draaiende beweging van deze turbine vervolgens om in groene stroom.

Waterkrachtcentrale en het milieu

De bouw van waterkrachtcentrales kan gevolgen hebben voor het milieu, doordat omliggende ecosystemen worden verstoord. Daarnaast is vissterfte nog steeds een veel voorkomend risico. Nieuwe waterkrachtcentrales worden daarom uitgerust met een vistrap, zodat de vissen in gootjes naar veiligere wateren worden geleid.

Feit blijft dat energie uit waterkracht zeer schoon is. Bij het opwekken van energie in een waterkrachtcentrale komen geen CO2 of andere gevaarlijke stoffen vrij.


 

Voor- en nadelen waterkracht

Waterkracht is een duurzame vorm van energie, maar wat zijn de voor- en nadelen van waterkracht? Die hebben wij voor u op een rij gezet:

Voordelen waterkracht Nadelen waterkracht
 
Waterkracht is schoon.
 
Waterkracht verandert de leefomgeving van planten en vissen.
 
Waterkracht raakt niet op.
 
Waterkracht kan - door de stuwmeren - een belemmering opleveren voor de leefomgeving van mensen.
 
Waterkracht is niet afhankelijk van het weer.    

Ook interessant voor u
 

Duurzame energie

Duurzame energie: wat is dat precies?

> Lees meer

 

Groene stroom

Groene stroom: wat houdt dat precies in?

> Lees meer

 

hoe werkt een windmolen

Hoe wekt een windmolen stroom op?

> Lees meer

 

Blog homepage