Welke zonnepanelen kies ik?

Welke zonnepanelen staan het mooiste op uw dak, zijn het goedkoopste in aanschaf en leveren het meeste op? Omdat zonnepanelen op uw dak een flinke investering is, wilt u natuurlijk de juiste keuze maken. Daar helpen wij u graag bij!

Welke zonnepanelen

Welke zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn er in verschillende kleuren, vormen en maten. Ook het beschikbare budget en persoonlijke smaak spelen de rol in de keuze voor een bepaald zonnepaneel. Bovendien is de opbrengst bij het ene zonnepaneel hoger, dan bij het andere type zonnepaneel. Dus, welke zonnepanelen zijn het beste?

zonnepaneel


Zwarte zonnepanelen

Een monokristallijn zonnepaneel - zoals het officieel heet - is zwart van kleur. Het gehele zonnepaneel, inclusief frame en achtergrond, zijn donker van kleur. Dit maakt het zwarte zonnepaneel een stijlvolle keuze, want het oogt als één geheel op uw dak.

Zwarte zonnepanelen leveren nét iets meer op dan blauwe zonnepanelen, maar het verschil hierin gaat om enkele procenten. Omdat zwarte zonnepanelen net iets meer opbrengen en een strak uiterlijk hebben, zijn ze wel iets prijziger dan blauwe zonnepanelen. Het gaat hierbij vaak om enkele tientallen euro's per zonnepaneel. In totaal kan dat dus aardig oplopen.

Blauwe zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen kunt u herkennen aan hun blauwe kleur. Het frame van een blauw zonnepaneel is vaak wit en de blauwe zonnecellen zijn vaak onregelmatig in kleur en vorm.

Hoewel blauwe zonnepanelen een iets minder strak design hebben dan zwarte zonnepanelen, zijn deze wel goedkoper in aanschaf. Bovendien ligt de opbrengst maar enkele procenten lager dan de opbrengst van zwarte zonnepanelen. Dat maakt blauwe zonnepanelen een voordelige en prima keuze, zeker wanneer u het uiterlijk van uw dak niet heel erg belangrijk vindt.


Blauwe of zwarte zonnepanelen?

Monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen zijn beide interessante opties. Maar, welke zonnepanelen zijn het beste; blauwe of zwarte zonnepanelen?

Qua opbrengst presteert een monokristallijn (zwart) zonnepaneel beter dan een polykristallijn zonnepaneel. Echter, het gaat hierbij om kleine verschillen, terwijl de aanschaf van een monokristallijn zonnepaneel duurder is.

De keuze tussen monokristallijne zonnepanelen (zwart) of polykristallijne zonnepanelen (blauw) is echt een kwestie van smaak en beschikbaar budget. De meest stijlvolle - en tevens duurdere - optie is toch wel het monokristallijn zwarte zonnepaneel.


Welke zonnepanelen zijn er nog meer?

Naast monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen, zijn er nog andere soorten zonnepanelen verkrijgbaar. Zo zijn er zonnepanelen in andere kleuren dan zwart of blauw verkrijgbaar, oprolbare zonnepanelen, maar ook zonnepanelen die stroom én warmte opwekken. Wij zetten ze voor u op een rij:

Zonnepanelen in een andere kleur

Naast blauwe of zwarte zonnepanelen, zijn er ook zonnepanelen verkrijgbaar in andere kleuren. Denk aan de kleuren brons, groen of paars. Deze zonnepanelen leveren in de praktijk echter vaak 10 tot 25 procent minder stroom op, dan zwarte of blauwe zonnepanelen.

Oprolbare zonnepanelen

Ook bestaan er zogeheten oprolbare zonnepanelen, beter bekend als dunne film zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn gemaakt van buigzaam materiaal en goedkoper in aanschaf dan blauwe of zwarte zonnepanelen. Dat de dunne film zonnepanelen goedkoper zijn, betekent helaas ook dat de stroomopbrengst lager is dan de opbrengst bij duurdere zonnepanelen. 

Zonnepanelen die stroom en warmte leveren

Wilt u met uw zonnepanelen niet alleen stroom, maar ook warmte opwekken? Dan zijn hybride zonnepanelen (PVT-collectoren) een optie. Een hybride paneel is een zonnepaneel en zonneboiler in één. De opbrengst ligt hoger, maar hybride zonnepanelen zijn ook duurder in aanschaf. Vaak bent u zelfs voordeliger uit om te kiezen voor normale zonnepanelen en een zonneboiler.


Een alternatief: zonnepannen

Wilt u stroom opwekken, maar vindt u zonnepanelen niet mooi op uw dak? Dan zijn zonnepannen misschien nog een optie. Zonnepannen zijn dakpannen waarin zonnecellen zijn verwerkt en doen hetzelfde als zonnepanelen. Het grote voordeel van zonnepannen is dat het uiterlijk van uw dak amper zal veranderen, want de zonnepannen vallen bijna niet op.

Het nadeel is dat zonnepannen prijzig zijn. U betaalt tot wel drie keer meer voor zonnepannen, dan voor zonnepanelen. Daarnaast heeft u met zonnepannen meer dakoppervlakte nodig. Dit komt doordat de zonnepan een kleinere zonnecel heeft. Om tot voldoende capaciteit te komen, heeft u dus meerdere zonnepannen nodig.


Welke zonnepanelen kiezen?

Het antwoord is simpel: welk zonnepaneel u kiest, is een persoonlijke keuze. Het hangt af van uw budget, uw wensen en de beschikbare ruimte op uw dak.

Een monokristallijn (zwart) zonnepaneel is over het algemeen de meest populaire en stijlvolle keuze. Zo heeft u eigenlijk het beste van beide werelden; een strak zonnepaneel op uw dak, met een hoge opbrengst. Wanneer u een klein budget heeft, maar toch zonnepanelen wilt, dan is een polykristallijn (blauw) zonnepaneel een prima optie. Hiermee kunt u toch uw eigen groene stroom opwekken, tegen een iets lagere investering.

Indien u een groot budget heeft, zijn hybride zonnepanelen of zonnepannen wellicht interessant voor u. Zo kunt u met hybride zonnepanelen ruimte besparen én warmte opwekken door de geïntegreerde zonnecollectoren. Met zonnepannen verandert het uiterlijk van uw dak minimaal, dus wanneer dat belangrijk is voor u, dan zijn zonnepannen een goede optie.

De minst voordelige keuze zijn dunne film zonnepanelen of zonnepanelen met een groene, paarse of bronze kleur. Hoewel deze goedkoop zijn in aanschaf, wekken ze ook minder stroom op. Ons advies is om door te sparen, zodat u kunt investeren in blauwe, zwarte of misschien zelfs hybride zonnepanelen. Die leveren u uiteindelijk meer op!


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage