Zonnepanelen: zelf energie opwekken

Fossiele brandstoffen dreigen op te raken, de energieprijzen blijven stijgen en het klimaat lijdt zichtbaar onder de hoge energieconsumptie. Hoog tijd om het heft in eigen hand te nemen. Want tegenwoordig kunt u ook thuis eenvoudig bijdragen aan een duurzame toekomst. Met zonnepanelen bespaart u op uw energierekening en levert u een belangrijke bijdrage aan een beter milieu. Duurzame energie: gewoon op uw eigen dak.

Zonnepanelen of PV-systeem?

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit zonnecellen, ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd. Dat lijkt ingewikkeld, maar de term fotovoltaïsch komt van de Griekse woord voor licht (photos) en “volt” de eenheid van elektrische spanning. Afgekort worden de zonnecellen ook wel PV-systemen genoemd. Een zonnepaneel bevat een groot aantal zonnecellen die zonne-energie omzetten in elektriciteit.

WattPiek

Omdat de sterkte van het zonlicht verandert, is ook de productie van elektriciteit door zonnepanelen niet altijd gelijk. Daarom wordt het vermogen van zonnepanelen niet uitgedrukt in watt, zoals bij andere elektrische apparaten. Bij zonnepanelen is sprake van het maximale vermogen: de stroomopbrengst van de zonnepanelen in optimale omstandigheden. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (wp) en is afhankelijk van de efficiëntie van de zonnepanelen, de hellingshoek op uw dak.

Van zonne-energie naar stroom

Zonnepanelen werken niet alleen op zonlicht. Ook op een bewolkte dag zetten de zonnecellen het beschikbare licht om in elektrische spanning. Om de spanning om te zetten naar bruikbare stroom, heeft u naast de zonnepanelen ook een omvormer en speciale elektriciteitskabels nodig. Met zonnepanelen zorgt u zelf voor (een deel van) uw eigen stroomvoorziening.

Terugleveren

Soms produceren de zonnepanelen meer stroom dan u zelf nodig heeft, deze stroom kunt u terugleveren aan het elektriciteitsnet. U krijgt dan een vergoeding van uw energieleverancier, tegen de geldende energieprijzen. Om te weten hoeveel stroom u heeft verbruikt en hoeveel u aanlevert is een speciale meter nodig. Vraag uw netbeheerder of uw meter geschikt is voor het terugleveren van stroom.

Salderen

In de praktijk wordt de opbrengst van uw zonnepanelen verrekend met de hoeveelheid stroom die u heeft afgenomen bij uw energieleverancier. Dit wordt salderen genoemd. U vindt op uw jaarafrekening een berekening van de gemaakte kosten en de teruggeleverde stroom.

UnitedConsumers Energie

Als energieleverancier draagt UnitedConsumers Energie graag bij aan een duurzame toekomst. Wij houden het graag simpel en daarom kunt altijd bij ons terecht als u vragen heeft over zonnepanelen, terugleveren of salderen. Neem contact op met de klantenservice, onze medewerkers staan altijd voor u klaar. Meer informatie over uw energierekening en zonnepanelen vindt u ook bij de veelgestelde vragen.

Verlaag uw energierekening

UnitedConsumers staat voor lage energieprijzen en de beste service. En groene stroom? Daarvoor betaalt u bij ons nooit iets extra. Wilt u weten hoeveel u kunt besparen op uw energierekening? Bij ons kunt u eenvoudig energie vergelijken, uw korting berekenen en online aanmelden voor energie. Goedkope en duurzame energie. Dat is wat we doen.

Meer informatie over duurzame energie

Groene stroom
Grijze stroom
Stroometiket
Kernenergie
Groen gas

> Alles over energie