Contact
Mijn UnitedConsumers

Slimme laadpaal: hoe werken slimme laadpalen?

Steeds meer apparaten in ons leven worden 'slim'. Ook laadpalen om uw elektrische auto op te laden kunnen slim zijn. Een slimme laadpaal ondersteunt het slim laden van uw elektrische auto. Maar, hoe werkt een slimme laadpaal?

slim laden elektrische auto


 

Slimme laadpaal thuis

Een slimme laadpaal is een laadpaal voor thuis met (extra) slimme functies. Zo kunt u bijvoorbeeld met een slimme laadpaal het stroomverbruik van uw elektrische auto bijhouden. Daarnaast zorgt een slimme laadpaal ervoor dat uw auto op de juiste momenten optimaal laadt, bijvoorbeeld tijdens daluren of bij opwekking van zonne-energie. 

Slimme laadpaal met zonnepanelen

Een slimme laadpaal in combinatie met zonnepanelen zorgt ervoor dat u kunt kiezen om uw elektrische auto pas op te laden als uw zonnepanelen stroom opleveren. Daarnaast is het mogelijk dat de slimme laadpaal met zonnepanelen kan voorspellen wanneer het beste moment is om op te laden. Op deze manier kunt u voordelig gebruikmaken van uw eigen opgewekte zonne-energie.


 

Laadpaal en slimme meter

Bij sommige laadpalen is het mogelijk om de laadpaal te koppelen met uw slimme meter. Vaak heeft u dan een extra systeem nodig, bijvoorbeeld Dynamic Load Balancing. Hierbij wordt een extra module tussen de laadpaal en de slimme meter geplaatst die het mogelijk maakt om met elkaar te communiceren. Zo krijgt u meer inzicht in uw laadpaal en kunt u piekmomenten in stroom voorkomen.


 

Slimme laadpaal kopen

Overweegt u om een slimme laadpaal te kopen? Bij een slimme laadpaal liggen de kosten vaak hoger dan de kosten van een laadpaal thuis. Gemiddeld betaalt u tussen € 1.500,- en € 3.000,- als u een slimme laadpaal wilt kopen.

Tip: als u een slimme laadpaal gaat kopen, is het slim om de slimme laadpalen te vergelijken op verschillende opties, zoals: Dynamic Load Balancing, opladen met zonne-energie en inzichten in laadsessies.


 

Slim laden elektrische auto

U kunt uw elektrische auto ook slim laden zonder een slimme laadpaal. Maar, hoe kunt u uw auto slim laden? Wij geven u 3 tips om uw elektrische auto slim te laden:

Tip 1: Laden tijdens daluren

Het slim laden van uw elektrische auto begint bij het opladen van uw auto tijdens daluren. Dit is gunstig, want als u een dubbele meter heeft, betaalt u namelijk in de avond en 's nachts een voordeliger stroomtarief.

 

Tip 2: Dynamic Load Balancing

Een andere manier om slim uw elektrische auto te laden, is Dynamic Load Balancing. Dankzij dit systeem wordt uw laadpaal automatisch uitgeschakeld wanneer andere (zware) apparaten stroom gebruiken.

 

Tip 3: Opladen met zonnepanelen

Wilt u uw auto (bijna) gratis opladen? Dan is het slim om een laadpaal voor thuis te combineren met zonnepanelen. Zo kunt u de door u opgewekte stroom direct gebruiken om uw auto op te laden.


 

Slimme laadkabel elektrische auto

Het is ook mogelijk om een slimme laadkabel te gebruiken om uw elektrische auto op te laden. Met een slimme laadkabel meet u het exacte stroomverbruik van uw elektrische auto. Bovendien beschikken sommige slimme laadkabels van elektrische auto's over locatiegeschiedenis, zodat u precies kunt bijhouden waar u uw auto heeft opgeladen.


Ook interessant voor u
 

stroomverbruik elektrisch rijden

Wat is het stroomverbruik van mijn elektrische auto?

> Lees meer

 

laadpaal thuis

Dit zijn de kosten van een laadpaal voor thuis

> Lees meer

 

laadpalen

Hoe kan ik mijn elektrische auto opladen?

> Lees meer


Elektrisch rijden homepage