Elektrische auto en hybride auto: goed voor het milieu

Elektrisch rijden is van alle tijden. Al in de beginjaren van de 19e eeuw rijden de eerste elektrische auto's rond. De benzinemotor heeft uiteindelijk de overhand genomen, maar daar lijkt nu verandering in te komen. De nieuwste hybride auto's en elektrische auto's zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

Elektrische auto op groene stroom

Hoe meer auto's er op de weg komen, des te meer fossiele brandstoffen er worden verbruikt. Deze brandstoffen raken langzaam op. Daarom is het belangrijk dat er andere manieren worden ontwikkeld om auto's te laten rijden. Hybride en elektrische auto's rijden (voor een gedeelte) op stroom. Dit is een stuk beter voor het milieu. Bovendien bent u veel voordeliger uit. In tegenstelling tot brandstoffen, wordt er namelijk geen accijns geheven op uw stroomverbruik. 

De elektriciteit die in Nederland wordt opgewekt, bestaat voor 90 procent uit grijze stroom. Bij de opwekking van grijze stroom worden de fossiele brandstoffen aardgas, aardolie en steenkool verbrand. Hierbij komt CO2 vrij, wat bijdraagt aan het broeikaseffect. U kunt daarom beter uw auto met groene stroom opladen. Groene stroom wordt opgewekt uit zonlicht, waterkracht en wind. Zo draagt u uw steentje bij aan het milieu.

Kies voor 100% groene stroom

Soorten elektrische auto’s

  • Plug-in hybrides
  • Range extenders
  • BEV’s (Battery Electric Vehicle)

Hybride auto: Plug-in hybride

Een plug-in hybride auto heeft naast een elektromotor ook een verbrandingsmotor. De accu wordt opgeladen met de energie die vrijkomt tijdens het remmen. Daarnaast kan een plug-in hybride auto ook met een stekker bij een laadpunt worden opgeladen. U rijdt ongeveer 20 kilometer volledig elektrisch. 

Zodra de accu van de elektromotor op is, schakelt de auto automatisch over op de verbrandingsmotor. Daardoor stoot uw auto nog wel CO2 uit en verbruikt hij fossiele brandstoffen. Deze uitstoot is echter 40 procent minder dan bij een normale auto. Met een hybride auto rijdt u dus altijd milieubewuster.

Aangedreven accu: Range extender

De range extender auto heeft een elektromotor en een verbrandingsmotor. Op het moment dat de accu bijna leeg is, wordt de verbrandingsmotor gestart. Deze laadt de accu vervolgens op, waarna u weer op de elektromotor rijdt. Doordat er ook een verbrandingsmotor in de auto is ingebouwd, kunt u eenvoudig langere afstanden afleggen.

Nadeel van een range extender auto is dat de auto door de verbrandingsmotor fossiele brandstoffen verbruikt en CO2 uitstoot. Toch is deze uitstoot is zo'n 40 procent minder dan bij een gewone auto.

Volledig elektrisch rijden: BEV

Heeft u een BEV (Battery Electric Vehicle), dan heeft u een auto met alleen een elektromotor. U rijdt volledig op elektriciteit. Daardoor stoot de auto geen CO2 uit en dat maakt de BEV de meest milieuvriendelijke auto in zijn soort. Helaas kunt u er alleen nog korte ritten mee maken.

Zodra de accu leeg is, duurt het enkele uren voordat deze weer helemaal opgeladen is. Gelukkig zijn er steeds meer punten in Nederland te vinden waar u uw auto met een snellader kunt opladen. In 15 tot 30 minuten is de accu voor 80 procent vol en kunt u de weg weer op.

Lees ook

Alles over energie