Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Energieneutraal wonen: een energieneutraal huis bouwen

Energieneutraal wonen in een energieneutraal huis klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar hoe krijgt u een energieneutrale woning? In dit artikel komt u erachter of een energieneutraal huis bouwen iets voor u is!

Energieneutraal huis

 

Energieneutraal wonen

U vraagt zich waarschijnlijk af: wat is een energieneutraal huis? Het antwoord is vrij simpel: een energieneutrale woning is een huis dat volledig - en op een duurzame manier - zelf energie opwekt. Met een energieneutraal huis houdt u de energie in balans. Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar met energie in balans houden, bedoelen we het volgende:

  • Het energieverbruik houdt u zo laag mogelijk in een energieneutraal huis.
  • De energie die u nodig heeft, wekt u volledig zelf - en duurzaam - op in een energieneutrale woning. 

 

Energieneutraal huis: kenmerken

Energieneutraal wonen kan op veel manieren. Maar, wat zijn de kenmerken van een energieneutraal huis? De volgende onderdelen zijn in een energieneutraal huis toegepast:

  • Een energieneutraal huis is (bijna) kierdicht. 
  • Ventilatiesysteem voor warmteterugwinning.
  • Zonnepanelen voor het opwekken van groene stroom.
  • Meetapparatuur om te zien hoeveel energie u opwekt en verbruikt. 
  • De hele energieneutrale woning is voorzien van HR++ of triple glas.
  • De vloeren, muren en het dak van de energieneutrale woning zijn geïsoleerd.
  • Vloerverwarming en/of radiatoren verwarmd door een warmtepomp of zonneboiler.

 

Een energieneutraal huis bouwen

De meest logische volgorde voor een energieneutrale woning is om eerst de woning zoveel mogelijk te isoleren en daarna pas het verwarmingssysteem aan te passen. Als u uw woning goed isoleert, hoeft er minder energie opgewekt te worden om de woning te verwarmen. Bedenk wel tijdens het isolatietraject alvast wat voor verwarmingssysteem u straks wilt.

Zoals gezegd kost een verbouwing voor een energieneutraal huis veel geld. Begin daarom met kleine aanpassingen. Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Investeer dan in driedubbel isolatieglas, in plaats van dubbel glas. En bent u toe aan een nieuwe vloer? Zorg dan voor een goede vloerisolatie en laat alvast leidingen leggen voor het nieuwe warmtesysteem.


 

Energieneutraal huis bouwen: prijs

Een energieneutraal huis bouwen is aan de prijs. Wanneer u het internet rondspeurt, komen er prijskaartjes voorbij van rond de € 45.000,-. Ligt de prijs van een energieneutraal huis bouwen momenteel te hoog? Dat geeft niet. Doe het dan in stapjes. Wist u dat u voor energiebesparende maatregelen een energie subsidie kunt krijgen? Zo valt de prijs van een energieneutraal huis bouwen lager uit! 

Subsidie energiebesparing


 

Energieneutraal huis: voor- en nadelen

Een energieneutraal huis bouwen, dat kan! U kunt ervoor kiezen om een nieuw energieneutraal huis te bouwen, of voor het verbouwen van een bestaand huis. Een volledig energieneutraal huis is comfortabel en goed voor het milieu, maar het is wel een grote investering. Wij zetten de voor- en nadelen van een energieneutrale woning voor u op een rijtje:

Voordelen energieneutraal huis Nadelen energieneutraal huis
 
Energierekening staat op € 0,-.
 
Grote investering.
 
U draagt bij aan het verbeteren van het milieu.
 
Impactvolle verbouwing.

Aanbevolen voor u


 

Verduurzamen homepage

Terug naar boven