Contact
Mijn UnitedConsumers

Energieneutrale woning: tips bij een energieneutraal huis bouwen!

Energieneutraal wonen in een energieneutraal huis klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar hoe krijgt u een energieneutrale woning? In dit artikel komt u erachter of een energieneutraal huis bouwen iets voor u is!

Energieneutraal huis

 

Wat is een energieneutraal huis?

Wanneer u van plan bent om een energieneutraal huis te bouwen, wilt u natuurlijk weten wat een energieneutraal huis precies is. Een energieneutrale woning is een huis waarbij op jaarbasis het energieverbruik en de hoeveelheid opgewekte energie in balans is. 

Hoe bereikt u dat, een energieneutraal huis? Twee dingen zijn belangrijk: u wekt zoveel mogelijk energie zelf - en op een duurzame manier - op. Daarnaast houdt u het energieverbruik in uw woning zo laag mogelijk, door goed te isoleren. Zo kunt u energieneutraal wonen!

Energieneutraal of CO2-neutraal huis?

Een volledig energieneutraal huis wekt alle energie die nodig is voor verwarming én voor alle huishoudelijke apparaten zelf op. Dit heet ook wel een nul-op-de-meter woning. Als alle zelf opgewekte energie groen is, dan is de CO2-uitstoot nul. In dat geval heeft u een CO2-neutraal huis (of klimaatneutraal huis).


 

Energieneutraal wonen: de kenmerken

Energieneutraal wonen kan op veel manieren. Maar, wat zijn de kenmerken van een energieneutraal huis? Bij het bouwen van een energieneutraal huis, is het belangrijk rekening te houden met de volgende kenmerken:

  • Een douche wtw voor warmteterugwinning.
  • Een energieneutraal huis is (bijna) kierdicht. 
  • Ventilatiesysteem voor warmteterugwinning.
  • Zonnepanelen voor het opwekken van groene stroom.
  • Meetapparatuur om te zien hoeveel energie u opwekt en verbruikt. 
  • De hele energieneutrale woning is voorzien van HR++ of triple glas.
  • De vloeren, muren en het dak van de energieneutrale woning zijn geïsoleerd.
  • Vloerverwarming of radiatoren worden verwarmd door een warmtepomp of zonneboiler.

 

Een energieneutraal huis bouwen

Een energieneutraal huis bouwen is natuurlijk de meest ideale situatie. Maar wanneer u uw bestaande woning energieneutraal wilt maken, dan is het belangrijk om eerst de woning zo goed mogelijk te isoleren en daarna pas het verwarmingssysteem aan te passen. Want wanneer uw woning goed is geïsoleerd, hoeft er minder energie opgewekt te worden om de woning te verwarmen. Bedenk wel tijdens het isolatietraject alvast wat voor verwarmingssysteem u straks wilt.

Energieneutrale woning in stappen

Zoals gezegd kost een energieneutraal huis bouwen veel geld. Bij een bestaande woning begint duurzaam wonen vaak met kleine aanpassingen. Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Investeer dan in driedubbel isolatieglas, in plaats van dubbel glas. En bent u toe aan een nieuwe vloer? Zorg dan voor een goede vloerisolatie en laat alvast leidingen leggen voor het nieuwe warmtesysteem. Zo neemt u iedere keer een stap naar een energieneutraal huis!

Huis verduurzamen


 

Energieneutraal huis bouwen: prijs

U kunt ervoor kiezen om een nieuw energieneutraal huis te bouwen, of om van een bestaande woning een energieneutraal huis te maken. Uw woning verbouwen tot een energieneutraal huis is behoorlijk prijzig. De kosten hangen af van hoeveel maatregelen u moet nemen om een energieneutraal huis te bouwen. Is uw huis goed geïsoleerd en/of heeft u al zonnepanelen? Dan kunnen de kosten relatief laag uitvallen. Gemiddeld moet u rekening houden met een investering van € 35.000 tot € 55.000.  

Deze investering verdient zich uiteindelijk terug, omdat de energiekosten van een nul-op-de-meter woning naar € 0,- gaan. Ligt de prijs van een energieneutraal huis bouwen momenteel toch te hoog? Neem dan uw tijd. Vaak is het bouwen van een energieneutrale woning namelijk een lang proces. Wist u dat u voor energiebesparende maatregelen een subsidie kunt krijgen? Zo kunt u al enorm besparen op het isoleren van uw woning! Voor grotere projecten is er daarnaast de energiebespaarlening

Huis isoleren tips


 

Energieneutraal huis: voor- en nadelen

Is een energieneutraal huis bouwen iets voor u? Dat is uiteraard aan uzelf om te bepalen! Een volledig energieneutraal huis is comfortabel en goed voor het milieu, maar het is wel een grote investering. Wij zetten de voor- en nadelen van een energieneutrale woning voor u op een rijtje:

Voordelen energieneutraal huis Nadelen energieneutraal huis
 
Energierekening staat op € 0,-.
 
Grote investering.
 
U draagt bij aan het verbeteren van het milieu.
 
Impactvolle verbouwing.

Ook interessant voor u
 

Gas besparen

Gasvrij wonen: zó kunt u uw huis gasloos maken!

> Lees meer

 

Isolatie subsidie

Uw woning zélf isoleren kan dankzij deze tips!

> Lees meer

 

CO2-voetafdruk

CO2-uitstoot verminderen: energie besparen met onze 13 tips

> Lees meer

 

Verduurzamen homepage