Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Energieneutraal huis bouwen tips!

Energieneutraal wonen in een energieneutraal huis klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar hoe krijgt u een energieneutrale woning? In dit artikel komt u erachter of een energieneutraal huis bouwen iets voor u is!

Energieneutraal huis

 

Wat is een energieneutraal huis?

Wanneer u van plan bent om een energieneutraal huis te bouwen, wilt u natuurlijk weten wat een energieneutraal huis precies is. Een energieneutrale woning is een huis dat volledig - en op een duurzame manier - zelf energie opwekt en dus zelfvoorzienend is. Met een energieneutraal huis houdt u de energie in balans. Dit klinkt misschien een beetje vaag, maar met een energieneutraal huis is het de bedoeling dat u uw energieverbruik zo laag mogelijk houdt, en dat u - volledig zelfvoorzienend - uw eigen energie opwekt.


 

Energieneutraal wonen: de kenmerken

Energieneutraal wonen kan op veel manieren. Maar, wat zijn de kenmerken van een energieneutraal huis? Bij het bouwen van een energieneutraal huis, is het belangrijk rekening te houden met de volgende kenmerken:

  • Een energieneutraal huis is (bijna) kierdicht. 
  • Ventilatiesysteem voor warmteterugwinning.
  • Zonnepanelen voor het opwekken van groene stroom.
  • Meetapparatuur om te zien hoeveel energie u opwekt en verbruikt. 
  • De hele energieneutrale woning is voorzien van HR++ of triple glas.
  • De vloeren, muren en het dak van de energieneutrale woning zijn geïsoleerd.
  • Vloerverwarming of radiatoren worden verwarmd door een warmtepomp of zonneboiler.

 

Een energieneutraal huis bouwen

Een energieneutraal huis bouwen is natuurlijk de meest ideale situatie. Maar wanneer u uw bestaande woning energieneutraal wilt maken, dan is het belangrijk om eerst de woning zo goed mogelijk te isoleren en daarna pas het verwarmingssysteem aan te passen. Want wanneer uw woning goed is geïsoleerd, hoeft er minder energie opgewekt te worden om de woning te verwarmen. Bedenk wel tijdens het isolatietraject alvast wat voor verwarmingssysteem u straks wilt.

Energieneutrale woning in stappen

Zoals gezegd kost een energieneutraal huis bouwen veel geld. Bij een bestaande woning begint duurzaam wonen vaak met kleine aanpassingen. Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Investeer dan in driedubbel isolatieglas, in plaats van dubbel glas. En bent u toe aan een nieuwe vloer? Zorg dan voor een goede vloerisolatie en laat alvast leidingen leggen voor het nieuwe warmtesysteem. Zo neemt u iedere keer een stap naar een energieneutraal huis!

Huis verduurzamen


 

Energieneutraal huis bouwen: prijs

U kunt ervoor kiezen om een nieuw energieneutraal huis te bouwen, of om van een bestaande woning een energieneutraal huis te maken. Een energieneutraal huis verbouwen is vrij prijzig, want wanneer u het internet rondspeurt komen er prijskaartjes voorbij van rond de € 45.000,-.

Ligt de prijs van een energieneutraal huis bouwen momenteel te hoog? Neem dan uw tijd. Vaak is het bouwen van een energieneutrale woning namelijk een lang proces. Wist u dat u voor energiebesparende maatregelen een subsidie kunt krijgen? Zo kunt u al enorm besparen op het isoleren van uw woning!  

Huis isoleren tips


 

Energieneutraal huis: voor- en nadelen

Is een energieneutraal huis bouwen iets voor u? Dat is uiteraard aan uzelf om te bepalen! Een volledig energieneutraal huis is comfortabel en goed voor het milieu, maar het is wel een grote investering. Wij zetten de voor- en nadelen van een energieneutrale woning voor u op een rijtje:

Voordelen energieneutraal huis Nadelen energieneutraal huis
 
Energierekening staat op € 0,-.
 
Grote investering.
 
U draagt bij aan het verbeteren van het milieu.
 
Impactvolle verbouwing.

Aanbevolen voor u


 

Verduurzamen homepage

Terug naar boven