Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Groen dak: wat zijn de kosten van een groen dak?

Een groen dak ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook een uitstekende manier om uw woning te isoleren! Een groen dak houdt de hitte buiten huis, maar ook wanneer het koud is, blijft het lekker warm in huis door het groene dak. Wilt u een groen dak maken? Dan is het goed om te weten wat de voor- en nadelen van groene daken zijn en wat een groen dak kost.

Groen dak

 

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een dak dat voorzien van een bodem met plantjes. Dit kunnen grassen, kruiden, vetplantjes of andere soort vegetatie zijn. Een groen dak kan bovendien gecombineerd worden met zonnepanelen of een kleine windmolen, ook wel een energiedak genoemd. U kunt een groen dak aanleggen op uw schuur, fietshok of woning. Een groen dak werkt isolerend en verbetert de leefomgeving in uw buurt. Bovendien ziet het er ook nog eens hartstikke leuk uit!


 

Groen dak maken

Groene daken zijn er in verschillende soorten en maten. Welke u kiest, is afhankelijk van uw voorkeur en uw dak. Over het algemeen zijn er twee overkoepelende soorten groene daken, namelijk: een intensief groen dak en een extensief groen dak:

Intensief groen dak maken

Een intensief groen dak is een dak dat is voorzien van een tuin, zoals u ook in de voor- of achtertuin op de begane grond kunt hebben. Een daktuin kan begroeid zijn met struiken, kruiden, grassen of zelfs bomen én u kunt erop zitten en lopen - net zoals bij een echte tuin!

De dakconstructie moet voor een daktuin natuurlijk wel stevig zijn. Een daktuin is duurder qua aanleg en vergt veel onderhoud. Voor een daktuin gelden andere regels in verband met bouwvergunningen - vergelijkbaar met de aanleg van een dakterras. Welke vergunningen nodig zijn, is afhankelijk van de grootte en het gewicht van de daktuin. 

Extensief groen dak maken: sedumdak

Een extensief groen dak is een dak vol met mos, vetplanten en kruiden die niet veel onderhoud vergen. Een vorm van een extensief groen dak is bijvoorbeeld een sedumdak. Een sedumdak is geschikt voor bijna alle type daken en vraagt weinig onderhoud.

Sedum is een vetplant en kan goed tegen extreme weersomstandigheden, zoals hitte en droogte, maar ook tegen koude temperaturen en regen. Sedum dakbedekking is een lichtere vorm van een groen dak en vereist verder geen bouwvergunningen. Het is niet de bedoeling dat u op een sedumdak gaat lopen, zoals op een daktuin.


 

Voordelen groen dak maken

Voor u beslist of een groen dak aanleggen iets is voor u, is het goed om de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Allereerst beginnen we met de voordelen van een groen dak:

  • Levensduur dak: het groen dak beschermt tegen extreme weersomstandigheden, waardoor het dak langer meegaat.
  • Energiebesparend: het groen dak isoleert. Hierdoor hoeft u minder te stoken en bespaart u op uw energierekening.
  • Ideale wateropname: het groen dak neemt water op. Hierdoor neemt de druk op de afvoeren en het rioolsysteem af.
  • Rendement zonnepanelen: het groen dak is een stuk koeler. Hierdoor stijgt het rendement van uw zonnepanelen.
  • Gelijkmatige binnentemperatuur: het groen dak isoleert, dus geniet u van een gelijkmatige binnentemperatuur. 

 

Groene daken nadelen

Een groen dak heeft zeker voordelen, maar groene daken hebben ook zo hun nadelen. Om u een realistisch beeld te geven, zetten wij ook enkele nadelen van groene daken op een rijtje:

  • Lekkages: een slecht aangelegd groen dak kan lekkages geven. Laat een professional het groen dak aanleggen .
  • Extra gewicht: het dak dient eventueel te worden aangepast om het extra gewicht te kunnen dragen.
  • Onderhoud nodig: de waterafvoeren moeten worden gecontroleerd op verstoppingen.
  • Spontane plantgroei: verwijder eventueel spontaan opschietende bomen of struiken.

Een groen dak aanleggen is aantrekkelijk voor dieren

Als laatste dient u rekening te houden met meer beestjes. Beestjes - zoals insecten, slakken en vogels - komen op planten af. Dit is beter voor de leefomgeving en de natuur, maar sommige mensen vinden meer insecten rondom het huis toch vervelend. Overweeg dus of u dit een voordeel of een nadeel vindt.


 

Kosten groen dak

Een belangrijke factor of u een groen dak wilt of niet, is natuurlijk de prijs! De aanlegkosten van een sedumdak is het goedkoopste. Volgens Milieu Centraal kost een sedumdak gemiddeld zo'n € 30,- per vierkante meter. Wilt u graag een intensief groen dak, zoals een daktuin? Houd dan rekening met een minimumprijs van € 120,- per vierkante meter. 

De onderhoudskosten van een sedumdak zijn minimaal en vaak kunt u het onderhoud gemakkelijk zelf doen. Heeft u een complete tuin op uw dak? Houd dan rekening met hogere onderhoudskosten - of eventueel de kosten van een onderhoudsdeskundige!


 

Groen dak aanleggen en subsidie

Er is geen subsidie vanuit de overheid verkrijgbaar voor een groen dak. Wel zijn er verschillende gemeenten die een lokale subsidie bieden voor het verduurzamen van uw huis. Vaak vergoeden zij tot wel 50% van de kosten van het groen dak. Dit scheelt u dus enorm. Haalt dit u over om een groen dak te laten plaatsen?


Aanbevolen voor u


 

Verduurzamen homepage

Terug naar boven