Contact
Mijn UnitedConsumers

Groen dak aanleggen: energie besparen met een groen dak!

Een groen dak ziet heel leuk uit! Maar wist u een groen dak aanleggen een goede manier is om uw woning te isoleren? Een groen dak houdt de hitte buiten huis, maar ook de kou in de winter. Wilt u een groen dak aanleggen op uw schuur? Dan is het goed om te weten wat de voor- en nadelen van groene daken zijn, hoe het zit met de groen dak subsidie en wat de kosten van een sedumdak zijn.

Groen dak

 

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een dak dat voorzien van een bodem met plantjes. Dit kunnen grassen, kruiden, vetplantjes of andere soort vegetatie zijn. Voor de meeste daken is de vetplant sedum geschikte als dakbedekking. Een groen dak kan daarnaast vaak gecombineerd worden met zonnepanelen of een kleine windmolen, ook wel een energiedak genoemd.

U kunt een groen dak aanleggen op uw schuur, fietshok of woning. Een groen dak aanleggen is een uitstekend idee, want een groen dak werkt isolerend en verbetert de leefomgeving in uw buurt. Bovendien ziet groen op het dak er ook nog eens hartstikke leuk uit!

Groen dak: waar op letten bij uw dak?

Om te bepalen of een groen dak iets voor u is, wilt u waarschijnlijk eerst weten of uw dak geschikt is. Een plat dak waar voldoende zonlicht op valt, is ideaal voor een groen dak. Op een schuin dak kunt u ook groen laten groeien, maar bij een hellingshoek groter dan 35 graden zijn er speciale verankeringen nodig. 

Let ook op het draaggewicht: kan uw dak de extra belasting van het groen aan? Een sedumdak is mogelijk de beste keuze. Dit is namelijk een lichtgewicht groen dak. Om zeker te weten dat uw dakconstructie het extra gewicht aankan, is het verstandig een specialist te raadplegen. 

Groen dak aanleggen

Groene daken zijn er in verschillende soorten en maten. Welk groen dak u kiest, is afhankelijk van uw voorkeur en uw type dak. Over het algemeen zijn er twee overkoepelende soorten groene daken, namelijk: een intensief groen dak en een sedumdak:

Intensief groen dak aanleggen

Een intensief groen dak is een groen dak dat is voorzien van een tuin, zoals u ook in de voor- of achtertuin op de begane grond kunt hebben. Groen op het dak kan zijn struiken, kruiden, grassen of zelfs bomen én u kunt erop zitten en lopen - net zoals bij een echte tuin!

De dakconstructie moet voor een daktuin natuurlijk wel stevig zijn. Een daktuin is duurder qua aanleg en vergt veel onderhoud. Voor een daktuin gelden andere regels in verband met bouwvergunningen - vergelijkbaar met de aanleg van een dakterras. Welke vergunningen nodig zijn, is afhankelijk van de grootte en het gewicht van de daktuin. 

Sedum als dakbedekking

Sedum als dakbedekking, oftewel een extensief groen dak, betekent dat uw dak vol met mos, vetplanten en kruiden zit die niet veel onderhoud vergen. Een sedumdak aanleggen kan op bijna alle type daken. Het voordeel van sedum als dakbedekking is dat het weinig onderhoud nodig heeft.

Sedum is een vetplant en kan goed tegen extreme weersomstandigheden, zoals hitte en droogte, maar ook tegen koude temperaturen en regen. Sedum dakbedekking is een lichtere vorm van een groen dak en vereist verder geen bouwvergunningen. Het is niet de bedoeling dat u op een sedumdak gaat lopen, zoals op een daktuin.


 

Kosten groen dak

Een belangrijke factor of u een groen dak wilt of niet, zijn natuurlijk de groen dak kosten! In principe heeft een sedumdak de laagste prijs. Volgens Milieu Centraal ligt de sedumdak prijs gemiddeld tussen de € 50,- en € 85,- per vierkante meter. Wilt u graag een intensief groen dak, zoals een daktuin? Houd dan rekening met kosten van ongeveer € 100,- per vierkante meter voor een groen dak. 

De onderhoudskosten van een sedumdak zijn minimaal en vaak kunt u het onderhoud gemakkelijk zelf doen. Heeft u een complete tuin op uw dak? Houd dan rekening met hogere onderhoudskosten - of eventueel de kosten van een onderhoudsdeskundige!


 

Groen dak subsidie

Voor een groen dak krijgt u geen subsidie vanuit de overheid. Wel zijn er verschillende gemeenten die voor een groen dak een lokale subsidie bieden, of voor het verduurzamen van uw huis. De groen dak subsidie beslaat vaak tot wel 50% van de kosten van het groen dak. Raadpleeg daarom eens de website van uw gemeente voor de mogelijkheden. Want voor de kosten, hoeft u een groen dak dus niet te laten!


 

Voordelen groen dak

Een groen dak heeft aanleggen heeft ontzettend veel voordelen! Niet alleen zorgt het voor meer groen in de buurt, maar een groen dak heeft ook allerlei besparende voordelen, zoals:

  • Levensduur dak: het groen dak beschermt tegen extreme weersomstandigheden, waardoor het dak langer meegaat.
  • Energiebesparend: het groen dak isoleert. Hierdoor hoeft u minder te stoken en bespaart u op uw energierekening.
  • Ideale wateropname: het groen dak neemt water op. Hierdoor neemt de druk op de afvoeren en het rioolsysteem af.
  • Rendement zonnepanelen: het groen dak is een stuk koeler. Hierdoor stijgt het rendement van uw zonnepanelen.
  • Gelijkmatige binnentemperatuur: het groen dak isoleert, dus geniet u van een gelijkmatige binnentemperatuur. 

 

Groene daken nadelen

Om zeker te weten of een groen dak aanleggen iets is voor u, is het verstandig om eens naar de nadelen van groene daken te kijken:

  • Lekkages: een slecht aangelegd groen dak kan lekkages geven. Laat daarom een professional het groen dak aanleggen.
  • Extra gewicht: het dak zelf dient eventueel te worden aangepast om het extra gewicht te kunnen dragen.
  • Onderhoud nodig: de waterafvoeren moeten regelmatig worden gecontroleerd op verstoppingen.
  • Spontane plantgroei: spontaan opschietende bomen of struiken moeten worden verwijderd.

Een groen dak aanleggen is aantrekkelijk voor dieren

Als laatste dient u rekening te houden met meer beestjes. Beestjes - zoals insecten, slakken en vogels - komen op planten af. Dit is beter voor de leefomgeving en de natuur, maar sommige mensen vinden meer insecten rondom het huis toch vervelend. Overweeg dus of u dit een voordeel of een nadeel vindt.


Ook interessant voor u
 

Windmolen thuis

Windmolen voor thuis: is een kleine windmolen iets voor u?

> Lees meer

 

Energieneutraal wonen

Hoe kan ik mijn huis energieneutraal maken?

> Lees meer

 

Ecologische voetafdruk

Ecologische voetafdruk verkleinen: hoe doe ik dat?

> Lees meer

 

Verduurzamen homepage