Een groen dak ziet heel leuk uit! Maar wist u een groen dak aanleggen een goede manier is om uw woning te isoleren? Een groen dak houdt de hitte buiten huis, maar ook de kou in de winter. Wilt u een groen dak op uw schuur aanleggen? Dan is het goed om te weten wat de voor- en nadelen van groene daken zijn, hoe het zit met de groen dak subsidie en wat een groen dak kost.
Een groen dak is een dak dat voorzien van een bodem met plantjes. Dit kunnen grassen, kruiden, vetplantjes of andere soort vegetatie zijn. Een groen dak kan bovendien gecombineerd worden met zonnepanelen of een kleine windmolen, ook wel een energiedak genoemd.
U kunt een groen dak aanleggen op uw schuur, fietshok of woning. Een groen dak aanleggen is een uitstekend idee! Want een groen dak werkt isolerend en verbetert de leefomgeving in uw buurt. Bovendien ziet groen op het dak er ook nog eens hartstikke leuk uit!
Groene daken zijn er in verschillende soorten en maten. Welk groen dak u kiest, is afhankelijk van uw voorkeur en uw type dak. Over het algemeen zijn er twee overkoepelende soorten groene daken, namelijk: een intensief groen dak en een sedumdak:
Een intensief groen dak is een groen dak dat is voorzien van een tuin, zoals u ook in de voor- of achtertuin op de begane grond kunt hebben. Groen op het dak kan zijn struiken, kruiden, grassen of zelfs bomen én u kunt erop zitten en lopen - net zoals bij een echte tuin!
De dakconstructie moet voor een daktuin natuurlijk wel stevig zijn. Een daktuin is duurder qua aanleg en vergt veel onderhoud. Voor een daktuin gelden andere regels in verband met bouwvergunningen - vergelijkbaar met de aanleg van een dakterras. Welke vergunningen nodig zijn, is afhankelijk van de grootte en het gewicht van de daktuin.
Sedum als dakbedekking, oftewel een extensief groen dak, betekent dat uw dak vol met mos, vetplanten en kruiden zit die niet veel onderhoud vergen. Een sedumdak aanleggen kan op bijna alle type daken. Het voordeel van sedum als dakbedekking is dat het weinig onderhoud nodig heeft.
Sedum is een vetplant en kan goed tegen extreme weersomstandigheden, zoals hitte en droogte, maar ook tegen koude temperaturen en regen. Sedum dakbedekking is een lichtere vorm van een groen dak en vereist verder geen bouwvergunningen. Het is niet de bedoeling dat u op een sedumdak gaat lopen, zoals op een daktuin.
Een belangrijke factor of u een groen dak wilt of niet, zijn natuurlijk de groen dak kosten! In principe heeft een sedumdak de laagste prijs. Volgens Milieu Centraal ligt de sedumdak prijs gemiddeld zo rond de € 30,- per vierkante meter. Wilt u graag een intensief groen dak, zoals een daktuin? Houd dan rekening met een groen dak kosten van € 120,- per vierkante meter.
De onderhoudskosten van een sedumdak zijn minimaal en vaak kunt u het onderhoud gemakkelijk zelf doen. Heeft u een complete tuin op uw dak? Houd dan rekening met hogere onderhoudskosten - of eventueel de kosten van een onderhoudsdeskundige!
Voor een groen dak krijgt u geen subsidie vanuit de overheid. Wel zijn er verschillende gemeenten die voor een groen dak een lokale subsidie bieden, of voor het verduurzamen van uw huis. De groen dak subsidie beslaat vaak tot wel 50% van de kosten van het groen dak. Raadpleeg daarom eens de website van uw gemeente voor de mogelijkheden. Want voor de kosten, hoeft u een groen dak dus niet te laten!
Een groen dak heeft aanleggen heeft ontzettend veel voordelen! Niet alleen zorgt het voor meer groen in de buurt, maar een groen dak heeft ook allerlei besparende voordelen, zoals:
Om zeker te weten of een groen dak aanleggen iets is voor u, is het verstandig om eens naar de nadelen van groene daken te kijken:
Als laatste dient u rekening te houden met meer beestjes. Beestjes - zoals insecten, slakken en vogels - komen op planten af. Dit is beter voor de leefomgeving en de natuur, maar sommige mensen vinden meer insecten rondom het huis toch vervelend. Overweeg dus of u dit een voordeel of een nadeel vindt.