Contact
Mijn UnitedConsumers

Welke soort warmtepomp is de beste warmtepomp?

Wat is de beste warmtepomp? Goede vraag! De beste warmtepomp voor u hangt onder andere af van uw woning. In dit artikel vertellen wij u op welke factoren u kunt letten als u de meest geschikte warmtepomp wilt kiezen. Zo helpen wij u met het vinden van de beste warmtepomp die aansluit op uw wensen!

Beste warmtepomp


 

Wat is de beste warmtepomp?

De beste warmtepomp is voor iedereen anders. Welke warmtepomp het beste bij u past hangt namelijk af van uw woning en stookgedrag. Daarnaast spelen het verbruik en vermogen een rol bij het bepalen van de beste warmtepomp voor u.

Andere factoren waar u op kunt letten zijn bijvoorbeeld het geluid dat de warmtepomp produceert en de mogelijkheden van uw woning om de buiten- en binnenunit van de warmtepomp te plaatsen.

Welke warmtepomp kiezen?

Het kan best lastig zijn om een warmtepomp te kiezen die het beste bij u past. Er zijn namelijk veel verschillende soorten warmtepompen. In woningen komen drie soorten warmtepompen vaak voor: een hybride warmtepomp, een lucht-water warmtepomp en een lucht-lucht warmtepomp.

Wij helpen u graag met uw zoektocht naar de beste warmtepomp en lichten deze drie soorten voor u uit. Zo bepaalt u eenvoudig welke warmtepomp het beste past bij uw woning, stookgedrag en budget!


 

Beste hybride warmtepomp kiezen

Om de beste hybride warmtepomp te kiezen, is het handig om te weten of deze soort warmtepomp geschikt is voor uw woning. Een hybride warmtepomp is geschikt voor uw woning, als: 

 
Uw ramen voorzien zijn van isolatieglas. 
 
Uw vloerdak en gevel geïsoleerd zijn.
 
U in een bestaande woning woont die matig (isolatie aangebracht vóór 1992) tot goed geïsoleerd is.
 
Er voldoende ruimte beschikbaar is bij uw cv-ketel (30 x 30 x 60 cm). Daarnaast heeft u plek voor de buitenunit van de warmtepomp. 

Met een hybride warmtepomp bespaart u op uw gasverbruik, omdat deze soort warmtepomp in combinatie met uw cv-ketel werkt. Dat is voordelig voor uw energierekeningDe aanschafkosten van een hybride warmtepomp liggen tussen de € 5.000,- en € 7.000,-.

Wat is de beste hybride warmtepomp? 

Let bij het kiezen van de beste warmtepomp voor u op het rendement en het vermogen. Een hybride warmtepomp heeft een hoog rendement (COP-waarde) en een vermogen dat nauw aansluit op uw energieverbruik.

Voor deze soort warmtepomp geldt namelijk: hoe hoger het rendement en hoe beter het vermogen aansluit op uw energieverbruik, des te meer uw gasverbruik wordt vervangen door de hybride warmtepomp. Wilt u weten welk vermogen de hybride warmtepomp nodig heeft? Gebruik hiervoor uw gemiddelde gasverbruik en de volgende vuistregel:

Stap 1: check uw gasverbruik (per jaar) in m³ op uw energierekening of vraag de gegevens op bij uw energieleverancier.
Stap 2: verminder uw gasverbruik met 100 m³ per persoon in uw huishouden, ter compensatie van warm waterverbruik.
Stap 3: deel het resterende gasverbruik door 200 en vermenigvuldig dit met 0,5 om het vermogen te berekenen. 
Stap 4: rond het vermogen af naar boven, zodat de hybride warmtepomp ook bij koud weer voldoende capaciteit heeft.

Stel: uw gemiddelde gasverbruik per jaar is 1.120 m³. Uw huishouden bestaat uit drie personen. Dan verbruikt u gemiddeld 820 m³ gas om uw woning te verwarmen (1.120 m³ - 300 m³ = 820 m³). Het vermogen berekent u vervolgens als volgt: 820 m³ / 200 x 0,5 = 2,05 kW. U kunt een hybride warmtepomp kiezen met een vermogen van 3 kW.

Geluid beste hybride warmtepomp

De buitenunit van een hybride warmtepomp produceert geluid. Als u een hybride warmtepomp koopt, kiest u tussen een split- of monoblock-model. Een split-model is minder stil dan een monoblock-model. Dit komt omdat de buitenunit van een split-model kleiner en lichter is dan die van een monoblock-model.

Sinds 1 januari 2021 mogen nieuwe warmtepompen maximaal 45 decibel geluid produceren. Tussen 19:00 en 07:00 uur is dit slechts 40 decibel. Om geluidsoverlast te voorkomen, is het met name belangrijk dat u een geschikte locatie kiest om de buitenunit van de hybride warmtepomp te plaatsen.  


 

Beste lucht-water warmtepomp kiezen

Overweegt u een lucht-water warmtepomp? Dan is het goed om te weten dat een lucht-water warmtepomp een all electric warmtepomp is. Deze soort warmtepomp werkt volledig op stroom en wordt ook wel een zelfstandige warmtepomp genoemd.

Een lucht-water warmtepomp kan zowel in een bestaande woning als nieuwbouw geplaatst worden op de volgende voorwaarden: 

 
U een grote elektriciteitsaansluiting (3-fase aansluiting) heeft.
 
Uw woning goed geïsoleerd is met o.a. vloer-, gevel- en dakisolatie.
 
Uw ramen uit isolatieglas bestaan. Daarnaast is uw woning kierdicht. 
 
U voldoende ruimte heeft voor de buitenunit ( 0,8 x 0,8 x 0,4 m) en voor de binnenunit (1,0 x 0,6 x 0,4 m).
 
U verwarmt met lage temperatuurverwarming (LTV). Bijvoorbeeld met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren.

Wilt u een lucht-water warmtepomp kopen? Houd dan rekening met aanschafkosten tussen de € 10.000,- en € 15.000,-.

Wat is de beste lucht-water warmtepomp?

Een goede lucht-water warmtepomp heeft een hoog vermogen en bestaat uit een compacte binnen- en buitenunit. Zo kan deze soort warmtepomp uw woning moeiteloos snel verwarmen en is deze makkelijk te installeren.

Wij helpen u op weg om het juiste vermogen te bepalen dat aansluit op uw stookgedrag. Hiervoor gebruiken wij het volgende stappenplan en gaan wij uit van een huishouden van drie personen met een gemiddeld gasverbruik van 1.120 m³. 

Stap 1: Neem uw gemiddelde gasverbruik (te vinden op uw energierekening of op te vragen bij uw energieleverancier).  
Stap 2: trek 100 m³ per persoon van uw gasverbruik af om het gasverbruik voor warm water te compenseren.
Stap 3: het resterende gasverbruik deelt u door 200 en vermenigvuldigt u met 0,8.  
Stap 4: rond de uitkomst naar boven af: zo zorgt u ook voor het juiste vermogen en een hoog rendement bij koud weer.

Op basis van bovenstaande gegevens, ziet de berekening er als volgt uit: 1.120 m³ - 300 m³ = 820 m³. Dit is het gasverbruik zonder het verbruik van warm water. Vervolgens berekent u het vermogen: 820 m³ / 200 x 0,8 = 3,28 kW. Kies in dit geval voor een lucht-water warmtepomp met een vermogen van 4 kW.  

Geluid beste lucht-water warmtepomp

Het geluid van een lucht-water warmtepomp komt met name uit de buitenunit. De buitenunit van deze soort warmtepomp bevat namelijk een compressor en een grote ventilator die omgevingslucht aanzuigt en uitblaast. Bij een correcte installatie van deze all electric warmtepomp, is er echter geen sprake van geluidsoverlast.

Bovendien zijn er regels voor het maximale geluidsniveau van een warmtepomp: maximaal 45 decibel overdag en tussen 19:00 tot 07:00 uur niet meer dan 40 decibel. Een lucht-water warmtepomp maakt hierdoor minder geluid dan bijvoorbeeld uw vaatwasser in de keuken. 


 

Beste lucht-lucht warmtepomp kiezen

Als u op zoek bent naar de beste lucht-lucht warmtepomp, is het belangrijk om te weten welke ruimte(s) u wilt verwarmen. Doordat een lucht-lucht warmtepomp gebruik maakt van warmte uit de buitenlucht, is de COP-waarde (het rendement) van deze all electric warmtepomp variabel.

Een lucht-lucht warmtepomp is daarom minder geschikt om een volledige woning te verwarmen, maar wel voor kleinere ruimtes in huis en appartementen. Hierbij is het wel belangrijk dat uw woning voldoet aan de volgende voorwaarden: 

 
In uw woning is mechanische ventilatie aanwezig.
 
Ruimtes in huis raken snel op uw gewenste temperatuur door goede isolatie.
 
Uw woning is bestaande bouw of nieuwbouw en heeft een 3-fasen elektriciteitsaansluiting.
 
U heeft uw woning goed geïsoleerd met o.a. wandisolatie, vloer- en bodemisolatie en isolatieglas.
 
U heeft voldoende ruimte in huis beschikbaar om de warmtepomp te plaatsen. Er is geen buitenunit nodig.

De aanschafkosten van een lucht-lucht warmtepomp liggen tussen de €4.000 - € 8.000. Daarmee zijn de aanschafkosten relatief laag ten opzichte van een ander soort warmtepomp. Voor een lucht-lucht warmtepomp is echter geen subsidie beschikbaar. 

Wat is de beste lucht-lucht warmtepomp?

Ondanks een variabel rendement, is een goede lucht-lucht warmtepomp rendabeler dan traditionele verwarmingsketels. Een goede lucht-lucht warmtepomp haalt een zo hoog mogelijk rendement, ook bij koude weersomstandigheden. Let bij het kiezen van de beste lucht-lucht warmtepomp dus goed op het haalbare rendement. Een rendabele, hoge COP-waarde van een lucht-lucht warmtepomp is 4,0 of hoger. 

Goed om te weten: om geluidsoverlast te voorkomen, mogen alle soorten warmtepompen slechts tot 45 decibel geluid produceren. Bij een goede lucht-lucht warmtepomp is er geen spake van geluidsoverlast in en rondom uw woning. 

Beste lucht-lucht warmtepomp als airco

Een lucht-lucht warmtepomp blaast opgewarmde lucht uw kamer in, maar kan ook warmte uit de lucht in uw woning halen en afvoeren naar buiten. Daardoor is een lucht-lucht warmtepomp niet alleen in staat uw woning snel te verwarmen, maar ook te verkoelen. Deze soort warmtepomp kunt u daarom ook prima gebruiken als airco.  


 

Wat is de beste warmtepomp voor vloerverwarming?

De beste warmtepomp voor vloerverwarming is een lucht-water warmtepomp. De warmte wordt door de warmtepomp afgegeven aan het watercircuit van de vloerverwarming. Hoe lager de watertemperatuur van de vloerverwarming (gemiddeld 35 graden), hoe hoger het rendement van een lucht-water warmtepomp.

Efficiëntie beste warmtepomp voor vloerverwarming

Houd er rekening mee dat niet alle soorten warmtepompen geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming. Factoren die een rol spelen bij de efficiëntie van de beste warmtepomp voor vloerverwarming, zijn:

  • De temperatuur per ruimte:
    Afhankelijk van de behoefte per ruimte, voert de beste warmtepomp voor vloerverwarming warm water aan.  
  • De leidingen van de vloerverwarming: 
    Hoe langer de leidingen (ook wel zones genoemd), hoe meer energie er nodig is om uw vloer te verwarmen.

U profiteert het meest van een lucht-water warmtepomp als uw vloerverwarming uit meerdere, kleine zones bestaat. Heeft u bijvoorbeeld vloerverwarming in uw badkamer en woonkamer? Dan is het mogelijk om de temperatuur per ruimte los van elkaar te regelen met een vloerverwarming verdeler. Dat heeft een gunstig effect op het verbruik van de warmtepomp.


 

Verduurzamen met de beste warmtepomp

Heeft u de beste warmtepomp voor u gevonden? Dat is mooi, want met een warmtepomp verduurzaamt u uw woning en bespaart u op stookkosten! Wilt u uw warmtepomp duurzamer gebruiken en nog meer besparen op energie?

Installeer dan bijvoorbeeld een energiezuinige HR-ketel in combinatie met een hybride warmtepomp, wek zelf stroom op met zonnepanelen om te besparen op het stroomverbruik van een all electric warmtepomp of investeer in duurzame energie.  


 

Voordelig verwarmen met de beste warmtepomp

Verwarmen met de beste warmtepomp voor u is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Wilt u nog voordeliger verwarmen? Bij ons profiteert u altijd van scherpe energietarieven én groene energie. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! 

Bereken mijn voordeel


Ook interessant voor u

verbruik warmtepomp

Zo berekent u het stroomverbruik van uw warmtepomp

> Lees meer

 

gasloos wonen

Gasloos wonen: stap voor stap van het gas af 

> Lees meer

 

Stroom opwekken

Zelf stroom opwekken: de mogelijkheden op een rij

> Lees meer

 

Blog homepage