Contact
Mijn UnitedConsumers

Elektrische vloerverwarming: de voor- en nadelen

Een elektrische vloerverwarming draagt bij aan een prettig leefklimaat in huis. Maar wat is een elektrische vloerverwarming precies en hoe werkt het? Wij vertellen u alles wat u moet weten over elektrische vloerverwarming en zetten de voor- en nadelen voor u op een rij! 

elektrische vloerverwarming


 

Wat is een elektrische vloerverwarming?

Een elektrische vloerverwarming verwarmt uw vloer door middel van elektriciteit. Dit is het grootste verschil met radiatoren en traditionele vloerverwarming, die op gas en water werken. Elektrische vloerverwarming is geschikt voor parket, laminaat en houten vloeren.


 

Hoe werkt elektrische vloerverwarming?

Door verwarmingselementen in de elektrische vloerverwarming wordt uw vloer aan de onderkant verwarmd. Er zijn drie verschillende soorten verwarmingselementen: 

 • Verwarmingsfolie: folie van 3 à 4 mm dik waarin verwarmingselementen zijn verwerkt. De folie moet op een specifieke ondergrond worden aangebracht.
 • Verwarmingskabels: door middel van frezen worden elektrische verwarmingskabels in uw bestaande vloer gelegd.
 • Kant-en-klare matten: dit zijn matten die verwarmingskabels bevatten. Ze zijn een paar millimeter dik en zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. 

 

Voor- en nadelen elektrische vloerverwarming

Er zitten verschillende voor- en nadelen aan een elektrische vloerverwarming. Wij zetten ze voor u op een rij!

Voordelen

 • Van het gas af: een elektrische vloerverwarming is een manier om verder van het gas af te gaan. Dat is goed voor het klimaat!
 • Snel opgewarmd: elektrische vloerverwarming ligt dicht onder uw vloer en is relatief dun. Hierdoor warmen de vloer én de leefruimte snel op.
 • Radiatoren overbodig: door elektrische vloerverwarming worden radiatoren in uw huis overbodig. 
 • Weinig luchtcirculatie: bij een elektrische vloerverwarming is er weinig luchtcirculatie waardoor stof zich minder snel verplaatst. Dit is voordelig voor uw gezondheid! 
 • Eenvoudige installatie: elektrische vloerverwarming is relatief eenvoudig te installeren en is gemakkelijk aan te sluiten op uw elektriciteitsnetwerk.
 • Per ruimte af te stellen: met elektrische vloerverwarming kunt u gemakkelijk verschillende ruimtes los van elkaar en tot uw gewenste temperatuur verwarmen.
 • Voordelig met zonnepanelen: in combinatie met zonnepanelen kunt u met een elektrische vloerverwarming op energiekosten besparen.

Nadelen

 • Risico op schade: elektrische vloerverwarming heeft een relatief hoog risico op beschadiging. 
 • Koelen niet mogelijk: verwarmen met een elektrische vloerverwarming is makkelijk en effectief, maar koelen is niet mogelijk. 
 • Stroomverbruik stijgt: een elektrische vloerverwarming verbruikt alleen stroom. Houd daarom rekening met een hoger stroomverbruik. 
 • Niet geschikt als hoofdverwarming en grote ruimtes: vanwege hoog elektriciteitsverbruik is een elektrische vloerverwarming in de meeste gevallen alleen geschikt voor kleinere ruimtes, bijvoorbeeld de badkamer of het toilet. 

 

Kosten van elektrische vloerverwarming

De aanschafkosten voor een elektrische vloerverwarming zijn afhankelijk van het aantal m² die u nodig heeft. De aanschaf is over het algemeen goedkoper dan een traditionele vloerverwarming op gas en water. Verbruikskosten van een elektrische vloerverwarming kunnen hoger uitvallen omdat een elektrische vloerverwarming een grote stroomverbruiker is (Milieu Centraal).

Verbruik: stroomkosten elektrische vloerverwarming

De exacte stroomkosten van een elektrische vloerverwarming hangen af van verschillende factoren en kunnen daarom per huishouden verschillen. 

Een voorbeeld:

In uw badkamer ligt elektrische vloerverwarming met een vermogen van 640 watt. U maakt 4 uur per dag gebruik van elektrische vloerverwarming in deze ruimte. Omgerekend is dat 2,56 kWh

Bij het plafondtarief van € 0,40 per kWh (Nibud) bedragen de stroomkosten voor elektrische vloerverwarming € 1,024 per dag. Dat komt neer op € 373,76 per jaar.


 

Kosten besparen met elektrische vloerverwarming

Gas is duurder dan stroom (Nibud). Daardoor kunt u met een elektrische vloerverwarming op energiekosten besparen! Hierbij is een goed geïsoleerde woning wel een vereiste. Denk hierbij aan isolerende maatregelen als dakisolatie, gevelisolatie en vloerisolatie.

Elektrische vloerverwarming en zonnepanelen kunnen ontzettend goed samen. Op deze manier kunt u namelijk uw stroom (deels) zelf opwekken en besparen op uw stroomkosten. Zijn uw ramen daarnaast geïsoleerd met isolatieglas? Dan houdt u de warmte goed binnen!


 

Energie besparen met UnitedConsumers

Als u zelf door middel van zonnepanelen stroom opwekt, bent u met een elektrische vloerverwarming goed op weg om op stroomkosten te besparen. Hoe meer stroom u bespaart, hoe beter voor uw portemonnee. Bij ons profiteert u altijd van goedkope energie. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten hoeveel u kunt besparen? 

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

groene stroom

Wat is groene stroom en hoe kan ik het vergelijken?

> Lees meer

 

huis verwarmen

Hoe kan ik mijn huis goedkoop verwarmen?

> Lees meer

 

zonnepanelen of zonneboiler

Stroom besparen? Wij hebben de beste tips!

> Lees meer

 

Verwarmen homepage