Contact
Mijn UnitedConsumers

Huis verwarmen: alles wat u wilt weten

Uw huis verwarmen is fijn, zeker in de winter. Want u wilt toch niet met ijskoude voeten komen te zitten? Om uw huis te verwarmen hoeft u niet per se de verwarming aan te zetten. Er zijn namelijk voldoende andere opties om uw huis comfortabel - en vaak ook duurzaam - te verwarmen.

Verwarmen


Goedkoop uw huis verwarmen

Genoeg warmte in huis zorgt voor veel wooncomfort. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw woning lekker warm aanvoelt, en tegelijk de energierekening niet te hoog wordt? Het korte antwoord: minder gas verbruiken. Gas is namelijk duurder dan stroom. Daarnaast is aardgas een fossiele brandstof en bij de verbranding ervan komt CO2 vrij. 

Hoe verbruik ik minder gas?

Minder gas verbruiken is makkelijker gezegd dan gedaan. Overstappen op een duurzaam alternatief voor gas is bij bestaande woningen vaak een ingrijpende en dure maatregel. 

Gelukkig zijn er ook goedkope opties. In het volgende artikel vertellen wij u welke maatregelen u allemaal kunt nemen. Zo kunt u vandaag nog beginnen met gas besparen!

> Goedkoop uw huis verwarmen

Huis verwarmen zonder verwarming


Besparen op gasverbruik cv-ketel

Hoeft u voorlopig niet uw cv-ketel te vervangen? Ook dan is het prima mogelijk om gas te besparen. U kunt er namelijk voor zorgen dat uw cv-ketel minder hard hoeft te werken om uw woning op te warmen.

Ga bijvoorbeeld na waar in uw huis de meeste warmte ontsnapt, en neem maatregelen om warmteverlies tegen te gaan. Eén van die maatregelen kan een WTW installatie zijn. Ten opzichte van natuurlijke ventilatie (via roosters en kieren) zorgt een warmte terugwinsysteem namelijk voor minder koude tocht in huis. Ook belangrijk: uw cv-ketel onderhouden. Hierdoor gaat uw cv-ketel langer mee én verwarmt deze uw woning zo efficiënt mogelijk.

Meer lezen over gas besparen:

Warmteverlies tegengaan

WTW unit


Huis verwarmen zonder gas

Uw huis verwarmen met stroom in plaats van gas is voordelig voor uw portemonnee. Als het om groene stroom gaat, is het ook nog eens duurzaam. Ook kunt u door middel van zonnepanelen zelf uw groene stroom opwekken.

Wilt u van het gas af? Dan kunt u eerst nagaan of uw huidige radiatoren uw huis voldoende verwarmen bij een lagere aanvoertemperatuur. Stel hiervoor de temperatuur van uw cv-ketel in het stookseizoen een week op 50 tot 60 graden in. Blijft uw woning comfortabel? Dan kunt u uw cv-ketel gaan vervangen voor een volledig elektrische warmtepomp of warmtepomp airco. 


Radiatoren of vloerverwarming?

Blijft uw woning niet warm genoeg bij lagetemperatuurverwarming (bijvoorbeeld een warmtepomp)? Mogelijk is simpelweg een paar extra radiatoren plaatsen voldoende om uw huis elektrisch te kunnen verwarmen. Ook kunt u radiatorventilatoren plaatsen: deze zorgen dat uw radiatoren sneller en efficiënter verwarmen.

Een duurdere optie is vloerverwarming. Dit levert wel het nodige comfort op: vloerverwarming verwarmt uw woning namelijk gelijkmatig en constant. En in tegenstelling tot radiatoren heeft u geen last van luchtcirculatie.

Verwarmen met stadsverwarming 

Heeft of krijgt u stadsverwarming? Dan kunt u vaak uw huidige radiatoren behouden. Als de aanvoertemperatuur van het warmtenet te laag is om uw huis genoeg op te warmen, heeft u drie opties: uw huis isoleren, voldoende extra radiatoren plaatsen of vloerverwarming aanleggen. Wat kiest u? We zetten de opties op een rij. 

Meer lezen over vloerverwarming of radiatoren:

Vloerverwarming of radiatoren?

Elektrische vloerverwarming

Wat is stadsverwarming?


Hoe houd ik mijn energierekening laag?

Uw huis goedkoop verwarmen doet u door efficiënt en zuinig om te gaan met warmte. Op deze pagina heeft u gelezen hoe u met minder of zonder gasverbruik toch uw woning lekker warm houdt. 

We hebben nog één laatste tip voor u. Mogelijk kunt u ook besparen door uw energieprijzen onder de loep te nemen. Energie vergelijken loont namelijk altijd: zo komt u erachter of u bij een andere leverancier goedkoper uit bent. Kies voor voordelige energietarieven en u zit er deze winter warmpjes bij! Benieuwd wat u kunt besparen?

Bereken mijn besparing

Huis verwarmen tips