GDD vergoedingen

De GGD beschermt en bevordert de volksgezondheid in een bepaalde regio. Elke regio in Nederland heeft namelijk een eigen GGD. De GGD zet zich in om grotere groepen van de bevolking te beschermen, tegen bijvoorbeeld infectieziekten. De GGD voert preventieve maatregelen uit zoals vaccinaties, maar doet ook onderzoek naar de gezondheid van grotere groepen mensen en geeft voorlichting over gezondheidsrisico’s.

Voor bepaalde zorg kunt u als individu bij de GGD terecht en heeft u recht op een vergoeding. Dit zijn onder andere reizigersvaccinaties, een SOA-test en de HPV-inenting.

GGD inentingen voor op reis vergoeding

Gaat u op vakantie, dan heeft u mogelijk reizigersvaccinaties nodig. Zelfs voor vakantielanden als Griekenland en Turkije worden inentingen in veel gevallen al geadviseerd. Maak daarom vier tot zes weken voor uw vakantie een afspraak bij de GGD. Wanneer u langer dan drie maanden op reis gaat, is het aan te raden om zo snel mogelijk langs de GGD te gaan.

De kosten

De kosten omvatten de volgende onderdelen:

  • Kosten voor het vaccinatieboekje.
  • Kosten voor eventuele recepten.
  • Kosten voor het consult.
  • Kosten voor het vaccin.

De exacte kosten van alle vaccins en de verschillende soorten consulten, kunt u vinden op de website van de GGD.

Vergoeding reisvaccinatie

Reisvaccinatie wordt vergoed met een aanvullende verzekering. Vanuit de aanvullende verzekering krijgt u een budget voor preventie. Dit budget mag u besteden zoals u dat wilt. Dit kan bijvoorbeeld aan cursussen of training zijn, maar ook aan reizigersvaccinatie. U krijgt een vergoeding tot uw maximum budget voor preventie.

Eigen risico

U betaalt geen eigen risico over reizigersvaccinatie.

Verwijsbrief nodig?

U heeft voor de vergoeding van reizigersvaccinatie geen verwijsbrief nodig van uw huisarts. U kunt een afspraak maken bij de GGD en zij beslissen of u de inentingen nodig heeft. Wanneer dit het geval is, krijgt u de inentingen vergoed vanuit het budget voor preventie.

GGD SOA-test vergoeding

Bij een SOA-test stelt een arts of verpleegkundige u eerst een aantal vragen. Bijvoorbeeld over de reden waarom u een SOA-test laat doen. Mannen moeten urine inleveren voor het onderzoek en vrouwen krijgen, of maken terplekke zelf, een uitstrijkje. Er wordt vaak ook bloed geprikt. Na ongeveer één week krijgt u de uitslag van de GGD via een sms of e-mail.

Onder de 25 jaar is een SOA-test bij de GGD gratis. Bent u ouder dan 25 jaar? Dan verwijst de GGD u waarschijnlijk door naar uw huisarts. Wanneer u een SOA-test laat doen bij uw huisarts, valt dit onder de basisverzekering.

GGD HPV-vaccinatie vergoeding

Ben je een meisje en wordt je dit jaar 13? Dan krijg je van de GGD een uitnodiging voor twee inentingen tegen baarmoederhalskanker (HPV). Deze inentingen zijn een onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma en geheel gratis.