GDD vergoedingen

De GGD beschermt en bevordert de volksgezondheid in een bepaalde regio. Elke regio in Nederland heeft namelijk een eigen GGD. De GGD zet zich in om grotere groepen van de bevolking te beschermen, tegen bijvoorbeeld infectieziekten.

De GGD voert preventieve maatregelen uit zoals vaccinaties, maar doet ook onderzoek naar de gezondheid van grotere groepen mensen en geeft voorlichting over gezondheidsrisico’s.

Voor bepaalde zorg kunt u als individu bij de GGD terecht en heeft u recht op een vergoeding. Dit zijn onder andere reizigersvaccinaties, een SOA-test en de HPV-inenting.

Vaccinaties

Gaat u op vakantie, dan heeft u mogelijk vaccinaties nodig. Reist u naar een land waar vaccinaties voor geadviseerd worden? Maak dan vier tot zes weken voor uw vakantie een afspraak bij de GGD. Wanneer u langer dan drie maanden op reis gaat, is het aan te raden om zo snel mogelijk langs de GGD te gaan.

De kosten

De kosten omvatten de volgende onderdelen:

  • Kosten voor het vaccinatieboekje.
  • Kosten voor eventuele recepten.
  • Kosten voor het consult.
  • Kosten voor het vaccin.

De exacte kosten van alle vaccins en de verschillende soorten consulten, kunt u vinden op de website van de GGD.

Vergoeding vaccinatie

Vaccinaties worden vergoed uit een aanvullende verzekering. Vanuit de aanvullende verzekering krijgt u een budget voor preventie. Dit budget mag u besteden zoals u dat wilt. Dit kan bijvoorbeeld aan cursussen of trainingen zijn, maar ook aan vaccinaties.

GGD SOA-test vergoeding

Bij een SOA-test stelt een arts of verpleegkundige u eerst een aantal vragen. Bijvoorbeeld over de reden waarom u een SOA-test laat doen. Mannen moeten urine inleveren voor het onderzoek en vrouwen krijgen, of maken ter plekke zelf, een uitstrijkje. Er wordt vaak ook bloed geprikt. Na ongeveer één week krijgt u de uitslag van de GGD via een sms of e-mail.

Onder de 25 jaar is een SOA-test bij de GGD gratis. Bent u ouder dan 25 jaar? Dan verwijst de GGD u waarschijnlijk door naar uw huisarts. Wanneer u een SOA-test laat doen bij uw huisarts, valt dit onder de basisverzekering.