Online behandelingen: wat zijn de mogelijkheden?

Online behandelingen; is dat iets voor u? Wanneer u een afspraak bij de psycholoog, fysiotherapeut, diëtist, seksuoloog of logopedist heeft, vindt deze vaak face-to-face plaats. Er zijn echter ook mogelijkheden voor online behandelingen. Hoe dit werkt, leggen wij uit in dit artikel.

Online behandelingen

 

 

Online behandelingen: wat is er mogelijk?

In de online wereld is er veel mogelijk; zelfs online behandelingen ter bevordering van uw gezondheid. Er zijn tal van zorgverleners die de mogelijkheid aanbieden om u online te behandelen. Zo kunt u vanuit huis uw traject volgen én krijgt u de begeleiding die u nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan de volgende online mogelijkheden:

 

 

online behandelingen

Online psycholoog


Bij psychologische zorg gaat het vaak om de behandeling van psychische klachten zoals depressie, een verslaving, paniekstoornis, of angststoornis. Door middel van gesprekken, opdrachten en eventuele groepsgesprekken- en trainingen werkt u aan een betere mentale gezondheid.

Diverse psychologen bieden de mogelijkheid om online therapie te volgen, in plaats van op locatie. Vaak wordt dit door middel van videobellen gedaan. In principe is een online behandeling van een psycholoog net zo effectief als een behandeling op locatie. 

Goed om te weten

Psychologische hulp wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft hier dus geen aanvullende verzekering voor af te sluiten. Het eigen risico is van toepassing op psychologische hulp.

 

online behandelingen

Online mindfulness


Mindfulness combineert wetenschappelijke kennis, medische kennis en psychologie met yoga en meditatie. Met een mindfulness training wordt u bewust gemaakt van uw gevoelens, gedachten en stemmingen. U leert in het hier en nu te zijn en te accepteren wat er wel of niet is. Mindfulness trainingen kunnen frustraties en onrust verminderen, zodat u zich minder gestrest voelt en kunt ontspannen.

U kunt een cursus mindfulness volgen op fysieke locatie, maar ook online mindfulness met een coach is mogelijk. Start u liever zelf met mindfulness, zonder fysieke coach? Dan is de VGZ Mindfulness Coach app een geschikte optie. Deze app is gratis en voor iedereen beschikbaar. Zo heeft u een steuntje in de rug wanneer u moeilijke momenten heeft. Het programma duurt vijf weken waarin u 25 oefeningen doorloopt. Zit u liever niet vast aan een programma? De app biedt de mogelijkheid om zelf een keuze te maken uit 40 beschikbare oefeningen. Zo komt u, op uw eigen tempo, even helemaal tot rust met behulp van de handige app.

Goed om te weten

Mindfulness wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed. Voor een vergoeding dient u een aanvullende verzekering te hebben.

 

online behandelingen

Online diëtist


Een diëtist adviseert u over uw voedingsgewoonten. Er zijn verschillende redenen om naar een diëtist te gaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn als u wilt afvallen of aankomen, maar ook voor begeleiding bij eetstoornissen, voedselallergieën of ziektes.

In de meeste gevallen vindt een afspraak met de diëtist plaats in de praktijk. Toch is het mogelijk om een afspraak met de diëtist online in te plannen. Diverse diëtisten in Nederland bieden deze mogelijkheid aan en het mooiste is dat een online diëtist dezelfde behandeling uit kan voeren als een diëtist in een praktijk.

Goed om te weten

Advies van een diëtist kunt u vergoed krijgen vanuit uw basisverzekering of aanvullende verzekering.

 

online behandelingen

Online fysiotherapie


Een fysiotherapeut biedt behandeling aan mensen die moeite hebben met bewegen. Denk hierbij aan pijn in de spieren of gewrichten, een verkeerde houding of een blessure. De fysiotherapeut kan de pijn verlichten en zorgen dat u weer goed kunt functioneren. 

Sommige behandelingen, denk aan kraken of masseren, zijn noodzakelijk om in de fysiopraktijk te laten uitvoeren door een fysiotherapeut. Uw behandelaar zal dit met u bespreken. Toch zijn er mogelijkheden tot online fysiotherapie. Sommige behandelingen lenen zich namelijk uitstekend om online uit te voeren. Denk aan trainingsschema's om uw gewrichten soepel te houden en op maat gemaakte oefeningen om uw klachten te verminderen. Zo kunt u zélfs online een behandeling van de fysiotherapeut krijgen.

Goed om te weten

Vanuit de basisverzekering wordt fysiotherapie voor volwassenen maar beperkt vergoed. Vergoeding voor fysiotherapie komt met name uit aanvullende verzekeringen.

 

online behandelingen

Online logopedie


Logopedie is een behandeling voor mensen die moeite hebben met praten of slikken. Dit kan een belemmering zijn in het dagelijks leven. Het is dan belangrijk om naar een logopedist te gaan die u kan helpen met uw spraakvermogen. De logopedie vergoeding komt uit de basisverzekering.

Logopedie is mogelijk in de vorm van advies en training van de mond, oren, stem en het slikken. Een groepsbehandeling tegen stotteren valt ook onder deze zorg. Logopedie in een praktijk is het meest gangbaar, maar online logopedie - beter bekend als telelogopedie - behoort ook tot de mogelijkheden! 

Goed om te weten

Vanuit de basisverzekering krijgt iedereen een logopedie vergoeding.

 

online behandelingen

Seksuoloog online


Om de duurzaamheid van een romantische relatie te garanderen, is het in sommige gevallen verstandig om een seksuoloog te bezoeken. Die geeft uitleg en advies bij seksuele problemen en helpt u uzelf weer seksueel gezond te voelen. 

Het is gebruikelijk dat een seksuoloog huiswerkopdrachten meegeeft, zodat u thuis zelf aan de slag kunt gaan. Daarom is een seksuoloog online goed mogelijk. Bovendien kan het zelfs fijn zijn om een seksuoloog online te spreken. U heeft het immers over een zeer intiem onderwerp, wat prettiger kan aanvoelen om in uw eigen huis te bespreken.

Goed om te weten

De seksuoloog wordt niet uit de basisverzekering vergoed. Dat betekent dat u zelf de seksuologische behandeling dient te betalen, tenzij u een aanvullende verzekering afsluit.

 

online behandelingen

Online medicijnen bestellen


Medicijnen zijn niet alleen verkrijgbaar bij de fysieke apotheek. Ook online kunt u - veel - medicijnen bestellen via een internetapotheek. In feite is een internetapotheek hetzelfde als een normale apotheek. Het grote voordeel is natuurlijk dat u niet naar de apotheek hoeft en uw medicijnen aan huis worden bezorgd. Heeft u medicijnen op recept? Dan moet u het recept van de huisarts aan kunnen tonen bij de internetapotheek. In sommige gevallen doet de huisarts dit al voor u, maar overleg dit met elkaar. 

Bestel uw medicijnen enkel via een officiële internetapotheek. Medicijnen zijn niet zomaar te verkrijgen en op internet worden veel placebo's aangeboden óf wordt u opgelicht. Voorkom daarom problemen en bestel enkel bij een erkende apotheker. Officiële internetapotheken zijn: Mediq Apotheek Online, de Nationale Apotheek, de NFZ/Service apotheek en eFarma. 

Goed om te weten

Vanuit uw basisverzekering krijgt u vrijwel altijd uw medicijnen vergoed. Hier betaalt u meestal wel eigen risico voor en in sommige gevallen een eigen bijdrage.

 

online behandelingen

Online zelfhulp modules


Online zelfhulpmodules zijn eigenlijk online cursussen om te werken aan uw mentale gezondheid. Deze zogeheten zelfhulpmodules helpen u om meer te ontspannen en verbeteren uw mentale gezondheid.

Op de website van Mirro vindt u 17 online zelfhulpmodules waar u uit kunt kiezen. Door middel van tips, oefeningen en ervaringsverhalen, krijgt u inzicht in uw mentale gezondheid. Met de online zelfhulpmodules kunt u zelfstandig en anoniem uw gezondheid verbeteren op een moment dat het voor u uitkomt!

Bekijk de Mirro zelfhulpmodules


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage