Contact
Mijn UnitedConsumers

1 cent betaling: een vereiste voor identificatie

Bij het afsluiten van een mobiel abonnement wordt er vaak voor langere tijd een contract aangegaan. Om er zeker van te zijn dat het abonnement op naam van de juiste persoon wordt afgesloten, is verificatie van belang. Uw naam en bankrekening moeten overeenkomen met de juiste gegevens. Ter verificatie van uw naam en bankrekening vragen wij u daarom om 1 cent te betalen via iDeal. Dit is een vereiste voor de identificatie. Op deze manier kunnen wij zowel uw als onze veiligheid waarborgen.

Verificatie

Het betalen van 1 cent in het aanvraagproces van een abonnement is ter verificatie van uw identiteit. Dit is helaas nodig om fraude zoveel mogelijk te beperken. Fraudeurs hebben als hoofddoel om een nieuw abonnement of nieuwe mobiele telefoon te verkrijgen, zonder de provider hier ooit voor te betalen. Dit kost Nederlandse providers jaarlijks miljoenen euro’s, wat uiteindelijk zal resulteren in prijsverhogingen.

De meeste fraude komt voor bij nieuwe afsluitingen. Door met het opgegeven bankrekeningnummer een betaling te doen, toont u aan dat u daadwerkelijk (mede)eigenaar hiervan bent. Het heeft daarom ook geen zin om deze controle betaling te doen met een rekeningnummer dat niet (mede) op uw naam staat.

Waarom moet ik dan een kopie van mijn bankpas opsturen?
De manier waarop banken informatie over rekeninghouders behoren aan te leveren, is niet vastgelegd. Doordat hier geen algemeen geldende regels voor zijn, kan het misgaan bij een terugkoppelen van een zogeheten ‘en/of’ rekening. De bank geeft namelijk vaak de naam van één van de rekeninghouders door, maar niet van beide. Wat zij wel structureel vermelden is of er sprake is van een ‘en/of’ rekening. In dat geval kan het pasje ons helpen om te zien dat de betreffende persoon (ook) rekeninghouder is.

Zijn al deze stappen echt nodig?
UnitedConsumers heeft geen enkel belang om een aanvraagprocedure te verlengen door u onnodig lastig te vallen met vragen en verplichtingen. Wij vragen enkel iets van u wanneer dit strikt noodzakelijk is. Op deze manier proberen wij u zo weinig mogelijk tot last te zijn. UnitedConsumers kijkt structureel kritisch naar de balans tussen de hoeveelheid gevraagde informatie en de eventuele fraudegevoeligheid hiervan.

Werkt het aanleveren van persoonlijke informatie niet juist fraude in de hand?
Uw terughoudendheid voor het aanleveren van dergelijk informatie is begrijpelijk. Het is juist erg goed dat u nauwkeurig omgaat met het verstrekken van kopieën van uw identiteitsbewijs en bankpasjes. U kunt echter van ons aannemen dat wij zeer zorgvuldig omgaan met de door u verstrekte persoonlijke gegevens. U hoeft zich geen zorgen te maken dat de door u aangeleverde stukken via ons in handen vallen van derden. Goed voor elkaar.