Contact
Mijn UnitedConsumers

Strengere regels telefoonproviders

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 2 januari 2017

Kiest u bij het afsluiten van een abonnement ervoor om het toestel in maandelijkse termijnen te betalen? Dan is dit vanaf 1 januari 2017 volgens de wet een krediet, die onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) valt. Alle providers moeten zich aan deze strengere regels houden. Deze nieuwe regels worden doorgevoerd om consumenten te beschermen tegen overkreditering.

Toestellen worden vaak in combinatie met een abonnement aangeboden. Gedurende de looptijd van het abonnement, meestal 12 of 24 maanden, wordt ook het toestel afbetaald. De AFM wil dat de telefoonproviders de consument duidelijker informeren over het toestelkrediet dat zij in dit geval aangaan en de maandelijkse kosten hiervan. Dit moeten zij doen door de kosten voor het abonnement en het toestel duidelijker te splitsen.

De consument gaat een toestelkrediet aan wanneer het toestel in maandelijkse termijnen wordt terugbetaald. Er is geen sprake van toestelkrediet als het toestel in één keer betaald wordt of wanneer de consument kiest voor een Sim Only of PrePaid abonnement.

Waarom deze strengere regels?

Deze wijziging is bedoeld om consumenten te beschermen, aangezien het niet altijd verantwoord is om een toestel op krediet te kopen. Telefoonproviders zijn vanaf nu verplicht om de kosten voor het toestelkrediet apart te vermelden, zodat de prijzen van een abonnement met en zonder toestel beter te vergelijken zijn. De kosten voor het toestel moeten voortaan getoond worden in een krediettabel en voorzien zijn van de bekende waarschuwing "Let op: Geld lenen kost geld". Door de krediettabel krijgt de consument beter inzicht in de opbouw van het abonnement en wordt het vergelijken van verschillende aanbiedingen eenvoudiger.

BKR-registratie

Vanaf mei 2017 wordt de nieuwe regeling door de AFM nog verder aangescherpt. Consumenten zijn verplicht om een Inkomens- en Lastentoets te doen, voordat zij een nieuw toestel op afbetaling mogen aanschaffen. Deze nieuwe maatregelen worden ingevoerd, om zo te garanderen dat een consument alleen een krediet aangaat als dit verantwoord is. Toestelkredieten vanaf €250,- worden vanaf mei 2017 ook geregistreerd bij het BKR.

 

Altijd 0% rente

Deze nieuwe regels gelden enkel voor de kosten van het toestel zelf. Telefoonproviders mogen bovendien geen rente vragen over het toestelkrediet. Een toestel heeft dezelfde prijs. Het maakt niet uit of de consument het toestel in één keer betaalt of in termijnen. De rente is altijd 0%, welk toestel de consument ook kiest.

Abonnement via UnitedConsumers

Ontvang via UnitedConsumers 10% korting op uw mobiele abonnement. Kies het abonnement dat het beste bij u past. Bent u tevreden met uw huidige toestel? Stap dan over naar Sim Only, zo bent u maandelijks een stuk voordeliger uit. Toe aan een abonnement met nieuw toestel? Kies dan voor een abonnement met toestel. U kunt kiezen om het toestel direct of in maandelijkse termijnen af te betalen. Geen gedoe, wel het voordeel.