Contact
Mijn UnitedConsumers

Per 15 juni verdwijnen de roamingkosten binnen de EU

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 29 mei 2017

De roamingkosten worden 15 juni in heel de EU afgeschaft. Wanneer u op vakantie gaat en gebruik wilt maken van het internet, gelden gewoon de tarieven van uw eigen abonnement. Reist u buiten de EU, dan gelden de regels niet en kunnen de kosten hoog oplopen.

Burgers betalen elk jaar miljarden aan telefoonkosten in het buitenland. Daarom stelt de Europese Unie een maximum aan de kosten van roaming. Providers moeten hun klanten waarschuwen wanneer de kosten hoog oplopen. Wanneer u van Nederland naar andere EU-landen belt kan er nog wel meer geld worden gevraagd.

Let op: er zijn uitzonderingen

Het afschaffen van de roamingkosten betekent dat de belminuten, sms’jes en mobiele data in het buitenland op dezelfde manier kunnen worden gebruikt als thuis. Maar wie minder dan € 3,85 per GB betaalt kan een lager datalimiet worden opgelegd. Dat geldt ook voor mensen met een onbeperkte databundel, de kans bestaat dat die in het buitenland niet onbeperkt is.

Er is een rekensom om uit te rekenen hoeveel data u in het buitenland kunt gebruiken. Daarvoor verdubbelt u de prijs van uw abonnement (zonder btw) en dat bedrag deelt u door 7,7. € 7,70 is namelijk het bedrag dat providers elkaar per GB maximaal in rekening mogen brengen.

Bijvoorbeeld: thuis heeft u een abonnement met onbeperkt bellen, sms’en data voor € 42. Dat is € 35 zonder 20% belasting. Wanneer u in de EU reist krijgt u 9,1 GB aan data, want 2 x (35 : 7,7) = 9,1.

Dit geldt wel alleen in 2017, in 2018 zakken de tarieven die providers elkaar moeten betalen en krijgt u meer data voor hetzelfde bedrag.

Misbruik

Om misbruik te voorkomen geldt er een zogenaamde 'faire-use-policy'. Dit betekent dat u niet in België een goedkoop abonnement af kunt sluiten om er in Nederland mee te bellen. Wanneer een telefoon meer gebruikt wordt in het buitenland, kan er maximaal 4 cent per gebelde minuut of iets minder dan een cent per MB worden berekend. Providers moeten daar wel voor waarschuwen.

Buiten Europa betaalt u gewoon roamingkosten, die erg verschillen per provider en hoog op kunnen lopen. UnitedConsumers maakte een overzicht per land.