Contact
Mijn UnitedConsumers

Apple blokkeert indringers met nieuwe update voor iOS

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 14 juni 2018

Apple houdt binnenkort hackers en telefoondieven buiten uw smartphone met de nieuwe feature 'USB restricted mode'. Zo wordt het na de volgende iOS-update voor buitenstaanders praktisch onmogelijk om een telefoon binnen te dringen.

De nieuwe versie van iOS blokkeert na een uur de toegang van uw telefoon via de Lightning port. Als de telefoon langer dan zestig minuten vergrendeld is, dient de USB-ingang alleen nog maar als oplader. De USB-aansluiting was een zwakke plek die dieven, hackers en ook agenten gebruiken om je telefoon binnen te dringen.

Functie beschikbaar voor bijna alle apparaten
De functie werkt momenteel in een testversie van iOS 12 en werd eerder al gebruikt in bèta’s van iOS 11.3 en 11.4. Let wel op: de functie staat niet standaard ingeschakeld. De USB restricted mode zal uiteindelijk beschikbaar zijn voor alle iPhones nieuwer dan de 5s. Ook voor iPads die zijn uitgebracht na de Air komt de update online.

Naast dieven en hackers beperkt Apple op deze manier rechercheurs tijdens het onderzoeken van strafzaken. In Amerika waren politie en veiligheidsdiensten al hard op weg om telefoons te kraken met de zogenaamde GrayKey. Een apparaat dat via de USB-poort alle mogelijke wachtwoordcombinaties af gaat tot de juiste gevonden is. Dit wordt door de nieuwe update onmogelijk.

Veiligheid van de klant en de maatschappij
De update is volgens Apple bedoelt om hun klanten beter te beveiligen: “We ontwikkelen constant de beveiliging van onze producten om klanten te beschermen tegen hackers, identiteitsfraudeurs en mensen die inbreuk willen maken op persoonlijke data.”

Met de nieuwe update van Apple’s besturingssysteem moeten zowel de goed- als kwaadaardige een nieuwe manier verzinnen om iPhones te kraken. In een verklaring aan de website TechCrunch meldt Apple dat het op geen enkele manier hun bedoeling is om de politie in de weg te zitten tijdens het werk.