Contact
Mijn UnitedConsumers

Waar of niet; luisteren smartphones ons af?

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 9 juli 2018

Een paar willekeurige voorbeelden: u bent met iemand in gesprek over kleding, auto’s of wellicht uw honden. U hebt er de afgelopen tijd niet naar gezocht op Google, maar toch verschijnen er plotseling advertenties van kledingwinkels, automerken en hondenspeeltjes in uw browser. Hoe kan dat?

Luistert uw smartphone mee?

Het is een van de technologische mythes van vandaag de dag: u telefoon luistert altijd mee. Of dit ook echt waar is, valt moeilijk te bewijzen, maar de Amerikaanse Northeastern University uit Boston deed onlangs een poging. Uit het onderzoek blijkt dat Android telefoons heel wat data, ongevraagd, verzenden en gebruiken.

In het onderzoek werden de verstuurde gegevens van 9.100 Android-apps geanalyseerd. Op die manier kon het team achterhalen of er ook persoonlijke audio- en videoberichten gedeeld werden. Uiteindelijk blijkt dat er weldegelijk grote databestanden verstuurd worden.

Geen direct bewijs kunnen vinden

Toch komt in de studie geen direct bewijs naar voren dat er audio wordt gedeeld zonder toestemming. Wel gebruiken de meeste onderzochte apps beeldmateriaal en zelfs schermopnames voor het verbeteren van hun diensten. Dat klinkt niet ernstig, maar het is wel problematisch dat de bedrijven hier geen toestemming voor vragen.

Internetgebruikers bewijzen het tegendeel graag

Toch zijn er op internet verschillende voorbeelden te vinden van mensen die laten zien dat hun smartphone ongetwijfeld meeluistert en adverteert. Bijvoorbeeld de man in het onderstaande filmpje die al zijn cookies verwijdert en vervolgens tot vervelens toe het woord ‘hond’ laat vallen. Een verrassend resultaat? Beslist u zelf maar.