Contact
Mijn UnitedConsumers

Zijn smartphones de nieuwe autosleutels?

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 23 maart 2020

Apple introduceert een iOS-update waardoor smartphones veranderen in een autosleutel. Voor het openen van een auto gebruiken we tot nu toe een sleutel. Logisch, maar daar komt vanaf 24 maart 2020 verandering in met de CarKey-functie van Apple.

De nieuwe functie is te danken aan de zogenaamde NFC-chips in telefoons. Met Near Field Communication (NFC) gebruiken steeds meer mensen hun smartphone al als pinpas, maar daar blijft het niet bij. De chip kan dus ook contact maken met de auto en de opdracht geven om het slot te openen en de motor te starten.

Niet iedere auto kan direct geopend worden met een smartphone. De auto moet namelijk wel beschikken over een NFC-lezer.  Ook moet de telefoon eerst gekoppeld worden aan het voertuig. Pas daarna kan een bestuurder zijn of haar smartphone als autosleutel gebruiken.

En in geval van een lege batterij?

De CarKey-functie werkt ook als de batterij van de smartphone leeg is. Ook kan de digitale “autosleutel” - met een simpel berichtje - worden gedeeld met andere bestuurders. Autofabrikanten als BMW, Mercedes, Audi, Volkswagen en Volvo zijn al sinds 2018 bezig met de techniek. Veel auto’s kunnen al bediend worden op afstand d.m.v. een app.

Tegenwoordig werken veel sleutels op een soortgelijke manier als de CarKey-functie. Zodra de sleutel in de buurt van de auto komt, kan deze worden vergrendeld. Het openen van de auto met een smartphone werkt net iets nauwkeuriger. De bestuurder moet de smartphone tegen de hendel van het portier houden om de auto te openen.

Hoe veilig is de CarKey-functie?

Het belangrijkste aspect van deze nieuwe functie is natuurlijk veiligheid. Veel autofabrikanten verwerkten dit soort functies in hun eigen apps. Apple maakt de nieuwe techniek, ongeacht het automerk, beschikbaar voor alle auto’s met NFC-lezer.

Wel is bekend dat inbrekers het signaal van een auto met keyless entry kunnen versterken en zo de auto kunnen stelen. Gelukkig wordt deze techniek ieder jaar een stuk veiliger, waardoor diefstal steeds minder makkelijk wordt. De nieuwe techniek van Apple zou volgens het bedrijf 100 procent veilig moeten zijn.