Contact
Mijn UnitedConsumers

Ruim 21.000 boetes voor appen op de fiets

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 23 april 2020

In de periode van juli 2019 tot en met december 2019 zijn maar liefst 21.327 boetes uitgedeeld voor appen op de fiets, blijkt uit cijfers van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Per 1 juli 2019 is appen op de fiets strafbaar en wordt er een boete voor appen op de fiets uitgedeeld. Het hoge aantal boetes heeft te maken met de strengere controles op verkeersovertredingen.

Hoge boetes

Voor het bellen, appen, bedienen of überhaupt vasthouden van een smartphone op de fiets, kunnen weggebruikers een boete van 95 euro verwachten. Per 1 juli 2019 is het verboden om gebruik te maken van een elektronisch apparaat tijdens het fietsen.

Ook navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vallen hieronder. De belangrijkste boodschap: berg de smartphone op tijdens het rijden, ook op de fiets. Wie zich niet aan deze regelgeving houdt, kan een boete van 95 euro riskeren.

Handsfree gebruik toegestaan

Voor fietsers is het toegestaan om tijdens het fietsen gebruik te maken van elektronische apparaten, mits dit handsfree gebeurt. Denk aan oordopjes of spraakbediening. Zo kan de consument tijdens het fietsen nog steeds muziek luisteren of een telefoongesprek voeren. Handsfree appen wordt echter lastig. Wie wil appen, zal toch echt tot stilstand moeten komen, wil hij of zij geen boete van 95 euro krijgen.

Onder handsfree valt ook het gebruik van een telefoonhouder. Een dergelijke houder kan op het stuur geklemd worden. Zo kunnen fietsers bijvoorbeeld veilig navigeren via een kaart of routeplanner op de smartphone.

Veiliger de weg op

Fietsers mogen geen gevaar vormen voor zichzelf, andere weggebruikers of voetgangers. Daarom is appen op de fiets niet meer toegestaan, zodat iedereen zijn of haar ogen op de weg kan houden. Zo kunnen onnodig gevaarlijke situaties worden vermeden, zoals een botsing of verkeersongeluk door afleiding.