Contact
Mijn UnitedConsumers

Vodafone trapt af met 5G in Nederland

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 26 mei 2020

Abonnees van Vodafone – met het Red-abonnement - kunnen als eerste gebruikmaken van het razendsnelle 5G-netwerk. Daarvoor zouden klanten niet extra hoeven te betalen. Providers als T-Mobile en KPN wachten tot het 5G-netwerk volledig is uitgerold.

5G voor bestaande en nieuwe abonnees

Vodafone is dan misschien de eerste, maar andere providers zullen natuurlijk snel volgen. Zo heeft T-Mobile bekendgemaakt dat abonnees met een Unlimited-abonnement kosteloos gebruik kunnen gaan maken van het 5G-netwerk, zodra deze klaar is voor gebruik. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor bestaande klanten. Nieuwe abonnees kunnen straks ook genieten van razendsnel internet. Bij het afsluiten van een Unlimited-abonnement profiteren nieuwe klanten automatisch van het nieuwe netwerk. 

5G, maar dan net anders 

Vodafone geeft – met het Red-abonnement - al de mogelijkheid gebruik te maken van 5G, maar dit werkt net iets anders. Dit 5G netwerk gebruikt dezelfde frequentiebanden als 4G. Momenteel zou dit ervoor zorgen dat het internet 10 procent sneller is dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van het normale 4G-netwerk. Zodra het daadwerkelijke 5G-netwerk beschikbaar is in Nederland, zal mobiel internet uiteraard nog sneller worden. 

KPN en T-Mobile vinden het belangrijk dat 4G en 5G niet dezelfde frequentiebanden zullen delen. Daarom wachten zij op toestemming van de overheid om gebruik te mogen maken van de nieuwe 5G-frequenties. Deze toestemming wordt deze zomer al verwacht. 

5G ready?

Of er direct toegang is tot het 5G netwerk hangt af van het toestel. Veel toestellen ondersteunen netwerken tot maximaal 4G. Het merk Samsung heeft al enkele modellen uitgebracht die 5G ready zijn, zoals de Galaxy S20, S20 Plus en S20 Ultra. Ook OnePlus heeft recent twee toestellen uitgebracht die 5G ondersteunen, namelijk de Oneplus 8 en 8-Pro.