Contact
Mijn UnitedConsumers

Beveiligingslek in miljoenen smartphones

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 23 maart 2023

Vorige week donderdag maakte Google bekend dat zij de afgelopen maanden in totaal 18 veiligheidsproblemen ontdekten. Hierdoor kunnen miljoenen smartphones van Samsung, Google en Vivo op afstand overgenomen worden.

Hackers hebben door de beveiligingslekken slechts het telefoonnummer van het slachtoffer nodig om de telefoon over te nemen. Zonder dat de gebruiker het door heeft. 


Beveiligingslek in Exynos-processoren

Het probleem lijkt te zitten in bepaalde Exynos-processoren van Samsung. Deze worden gebruikt in onder andere de Google Pixel 6- en 7-telefoons, de Samsung Galaxy S22 en Galaxy A53. De hacker zou op deze apparaten vrijwel onbeperkte toegang krijgen. Hierdoor kunnen telefoongesprekken, sms'jes en mobiele data ongemerkt afgetapt kunnen worden.


Beveiligingsupdates door Google en Samsung

Volgens Samsung hebben 6 van de 18 veiligheidslekken mogelijk invloed op de Galaxy-smartphones, welke niet 'ernstig' zijn. Google en Samsung hebben voor hun telefoons een beveiligingsupdate uitgebracht om een deel van de kwetsbaarheden te verhelpen. Er wordt geadviseerd de nieuwste beveiligingsupdate zo snel mogelijk te downloaden. "In april komt er nog een beveiligingspatch uit om de overgebleven kwetsbaarheid te verhelpen", laat een woordvoeder van Samsung weten.

Tip: schakel, naast de beveiligingsupdate, bellen via 4G en bellen via wifi uit. Hierdoor wordt het risico op een hack verminderd.


Uw smartphone goed beveiligen

Beveiligingslekken kunt u vaak snel verhelpen door uw smartphone te updaten. Daarnaast is het slim om uw smartphone goed te beveiligen. Meer weten over het beveiligen van uw smartphone? 

> Bekijk onze tips om uw smartphone beter te beveiligen