Contact
Mijn UnitedConsumers

Tankbeurt in een week tijd ruim €1,50 duurder

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 30 maart 2006

De adviesprijs voor benzine is vandaag met 1,4 eurocent, wederom fors gestegen. Vorige week vrijdag hanteerde de meeste oliemaatschappijen nog een benzine adviesprijs (euro-95) van 1.399. Vandaag is dat 1,439. Een prijsstijging van 4 eurocent. Omgerekend is een tankbeurt van bijna 40 liter, binnen 1 week ruim 1,50 euro duurder geworden, aldus Paul van Selms van UnitedConsumers.

De adviesprijzen van de oliemaatschappijen veranderen zo'n 150 keer per jaar. De afgelopen week ging de adviesprijs van benzines in echter in versneld tempo, soms met 2 eurocent per liter per dag, omhoog.

Hoewel de adviesprijzen formeel niet door oliemaatschappijen gepubliceerd worden (Shell stopte haar publicatie per 15 maart jl.) bestaan ze nog steeds.

Alle oliemaatschappijen communiceren deze prijzen (achter de schermen) dagelijks naar hun tankstations. Daar wordt deze prijs nog steeds gebruikt om de pompprijs en korting te bepalen. Dagelijkse publicatie van alle adviesprijzen is te vinden op http://www.unitedconsumers.com/tanken/informatie/brandstof-prijzen.html

De bijna dagelijkse prijswijzigingen en onderlinge adviesprijs verschillen tussen de oliemaatschappijen leiden soms tot opmerkelijke prijs- en kortingsverschillen. Anders gezegd; Op het juiste moment tanken bij het merk met de laagste prijs kan de automobilist tientallen euro’s per jaar besparen. Gelijke kortingen bij verschillende merken leiden soms toch tot een verschillende prijs per liter, aldus Paul van Selms.