Contact
Mijn UnitedConsumers

Diesel naar prijsrecord in Nederland

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 5 maart 2008

De prijs van diesel stijgt vandaag met 1,3 eurocent naar 1,259 euro. Het oude record van 1,246 is nog maar 1 dag oud. Met de verhoging van de dieselaccijns (3 eurocent) per juli 2008, en de geplande BTW verhoging met 1 procent in 2009 (van 19 naar 20 procent), is de dieselprijs per 1-1-2009 omgerekend precies 1,30 euro, aldus consumentencollectief UnitedConsumers.com.

In 2009 is diesel 30 procent duurder als 2007

Begin 2007, amper 1 jaar terug, was de prijs van diesel nog 1 euro. Als we, de door de overheid geplande accijns- en BTW-verhogingen doorberekenen, dan gaan we met het huidige prijsniveau in 2009 van start met een prijs van 1,30 euro. Dat is 30 eurocent (oftewel 30 procent) prijsstijging.
De overheid is de partij die het meeste verdient aan de huidige prijsstijging. Accijnsverlaging/bevriezing, zoals in Belgi¨ recent gebeurde i.v.m. hoge benzineprijs, is momenteel de enige optie om de dieselprijs enigszins te drukken, aldus Paul van Selms van www.UnitedConsumers.com

OPEC kent oorzaak ook niet

Economen verklaren standaard dat de hoge olieprijs, als gevolg van de grote vraag naar diesel/benzine, de oorzaak is voor de prijsstijgingen van diesel (en ook benzine). Daarnaast speelt speculatie en raffinage capaciteit een rol. Sinds gisteren is daar en nieuwe (toekomstige) oorzaak bijgekomen. De president van olieproducerende landen, verenigd in de belangenvereniging OPEC, liet gisteren ontvallen dat meer ruwe olie produceren geen optie is. Volgens Chakib Khelil, de president van de OPEC is de huidige productie voldoende om prijsstijgingen (op basis van vraag en aanbod) te voorkomen.

Als door deze uitspraken de productie van ruwe olie stabiliseert of teruggeschroefd wordt, is dat economisch gezien echter eerder een signaal voor verder prijsstijgingen dan dalingen. Zeker nu de ruwe olieprijs de laatste dagen meer boven als onder de 100 dollar per vat noteert. Een dagelijks geactualiseerd overzicht van de prijzen van de 5 grote oliemaatschappijen is te vinden op www.unitedconsumers.com/tanken/informatie/brandstof-prijzen.html In de onderstaande tabellen staat de GLA (Gemiddelde Landelijke Adviesprijs) van diesel vandaag.