Contact
Mijn UnitedConsumers

Pompprijzen lopen uit de hand. Roep naar meer korting stijgt!

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 23 mei 2008

Op vrijdag 23 mei wordt de benzine en diesel aan de pomp weer 2 eurocent duurder. Sommige oliemaatschappijen verhogen de diesel en benzine morgen zelfs met 3 eurocent per liter. Benzine kost nu 1,65 euro per liter en diesel gaat voor 1,46 euro. Diesel haalt daarmee de benzineprijs van begin 2007 ruim in. "De prijzen aan de pomp beginnen uit de hand te lopen" Paul van Selms van consumentencollectief www.UnitedConsumers.com "Wij merken dat aan de reacties bij pomphouders, maar ook bij onze achterban en het groeiend aantal aanvragen voor tankkorting".

Tanken in 2008 tot 600 euro duurder

Ten opzichte van de gemiddelde dieselprijs over 2007 is diesel nu 32 cent duurder geworden. Bij 30.000 km per jaar heeft een dieselrijder (1-15 verbruik) dus 30.000 gedeeld door 15 = 2.000 liter per jaar nodig. Het komend jaar is de dieselrijder bij de huidige prijzen dus 2.000 x 32 cent is 640 euro duurder uit ! Benzine is nu 1,65 euro per liter. Ten opzichte van de gem prijs over 2007 is dat zo'n 18 eurocent duurder. Bij 18.000 km per jaar heeft een benzinerijder (1-12 verbruik) dus 18.000 gedeeld door 12 = 1.500 liter per jaar nodig. Het komend jaar is de benzinerijder dus 1.500 x 18 eurocent is 270 euro duurder uit met de huidige prijzen.

Overheid doet niets, in tegenstelling tot België

Naast vraag en aanbod naar brandstof, speculatie is ook de overheid (grote) veroorzaker van hoge brandstofprijzen door een steeds zwaardere accijnsdruk op brandstoffen en vooral ook doordat de BTW meeprofiteert van de hoge verkoopprijzen en accijnsverhogingen. De overheid is echter nog steeds niet van plan haar extra BTW inkomsten, als gevolg van de hogere brandstofprijzen en accijnzen, af te staan waardoor prijzen dalen. Sterker nog er staat per 1 juli een accijnsverhoging van 3 cent voor diesel op stapel en de BTW gaat zelfs volgend jaar verder omhoog naar 20 procent.

UnitedConsumers wil dat de overheid, middels accijnsbevriezing of accijnsverlaging zoals in België, de prijzen aan pomp laat dalen. "Dat kan zonder dat de overheid belasting inkomsten verliest, omdat de BTW inkomsten bij prijsstijgingen fors oplopen" aldus Paul van Selms van UnitedConsumers. Inmiddels kent UnitedConsumers 300.000 deelnemers. Dat worden er, met deze hoge brandstofprijzen, nu steeds meer. Aanmelden bij de nieuwsbrief van UnitedConsumers (kosteloos, zie www.UnitedConsumers.com) maakt het voor automobilisten mogelijk om hun stem in Den Haag gehoord te krijgen.