Contact
Mijn UnitedConsumers

Benzine en LPG prijzen omlaag, diesel blijft duurder

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 8 oktober 2008

De adviesprijzen voor benzine en lpg duiken vandaag met resp. 1,523 euro en 0,68 euro per liter aan de pomp voor het eerst dit jaar onder de prijzen van de afgelopen jaarwisseling. Sinds de recordprijzen van afgelopen zomer is benzine 17 eurocent goedkoper geworden. Lpg daalde met 5 cent. Diesel daalde ook fors; 21 cent per liter, maar staat met 1,289 euro p/l nog steeds ruim 8 cent p/l hoger dan de dieselprijs op nieuwjaarsdag. Diesel is in vergelijking met andere brandstoffen in 2008 dus echt duurder geworden, aldus Paul van Selms van kortingscollectief www.UnitedConsumers.com

Dure diesel

Diesel is in 2008 echt duurder geworden. De 3 cent accijnsverhoging van afgelopen juli is daar niet de enige oorzaak van, aldus Paul van Selms van kortingscollectief www.UnitedConsumers.com "Steeds vaker blijkt dat beperkingen in raffinagecapaciteit de dieselprijs harder raken dan benzine. De vraag naar diesel blijkt bovendien sterker en constanter dan die van benzine, aldus van Selms." Diesel kent meer zakelijk verbruik en daar is het lastiger een vrachtwagen of auto te laten staan. Bij benzine in de particuliere sfeer is dat anders, zeker nu recessie onvermijdelijk lijkt.

In de zomer van 2007 was benzine nog 44 eurocent duurder dan diesel. Inmiddels is dat nog maar 23 eurocent. Dat geeft aan dat diesel duurder wordt. Het is goed te zien dat de brandstofprijzen dalen door een lagere ruwe olieprijs (nu rond de 90 dollar) en stabilisatie/verbetering van de dollar-euro koers, alleen jammer dat de dieselprijs daar niet vol van meeprofiteert, aldus van Selms.

Prijzen 1 juni 2007
Benzine 1,51
Diesel 1,07 -/-
Verschil 44 eurocent
Prijzen 1 jan 2008
Benzine 1,53
Diesel 1,21 -/-
Verschil 32 eurocent
Prijzen 1 oktober 2008
Benzine 1,52
Diesel 1,29 -/-
Verschil 23 eurocent