Contact
Mijn UnitedConsumers

Benzine weer 2 eurocent duurder in Nederland

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 19 mei 2009

Woensdag 20 mei, noteert de benzine aan de pomp weer duurder. De gemiddeld landelijke adviesprijs stijgt, met bijna 2 eurocent per liter, naar afgerond 1,44 euro per liter. Diesel en LPG doen daar vooralsnog niet aan mee. Begin 2009 noteerde een liter benzine aan de pomp nog rondom 1,20 euro. Nu is dat dus bijna een kwartje meer, aldus Paul van Selms van consumentencollectief www.UnitedConsumers.com

Ruwe olie stijgt in 1 maand van 50, naar bijna 60 dollar per vat

Momenteel is door de economische crises de vraag naar ruwe olie laag. Daarnaast zijn de voorraden goed aangevuld. Oorzaak voor de prijsstijging moet dan ook gezocht worden bij beleggers en speculanten. Zij drijven de ruwe olieprijs op met als argument; toenemende gevechten in het olierijke Nigeria. Het Nigeriaanse regeringsleger vecht momenteel tegen militanten in reactie op de kaping van olietankers. Als gevolg daarvan dreigen belangrijke vaarwegen voor de Nigeriaanse olie export geblokkeerd te worden. Nigeria is voor ruim 2 procent verantwoordelijk voor de wereld olieproductie. Indien er dus minder aanbod van ruwe olie dreigt, leidt dat tot hogere prijzen.