Contact
Mijn UnitedConsumers

Benzineprijs

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 17 juni 2009

De benzineprijs is vandaag door de 1,50 euro per liter grens heen gebroken en staat nu op 1,501 euro. Op 1 januari van dit jaar was de benzineprijs nog 1,21 euro p/l, aldus consumentencollectief www.UnitedConsumers.com In de eerste 6 maanden van 2009 is de benzineprijs ruim 25 eurocent per liter gestegen. Een automobilist, die 20.000 km per jaar rijdt, verbruikt (bij 1 op 14) 1.400 liter brandstof per jaar en is door de prijsstijging 1.400 liter x 0,25 euro = 350 euro duurder uit. Ruim 200 euro daarvan gaat naar de overheid in de vorm van belastingen en accijnzen.

Diesel en LPG doen vooralsnog maar zeer beperkt mee aan de prijsstijging in de eerste helft van 2009. Diesel is pas de laatste maand zo'n 10 eurocent gestegen, terwijl LPG bijna niet in prijs in verandert sinds begin dit jaar, aldus Paul van Selms van consumentencollectief www.UnitedConsumers.com

De grote boosdoener van de stijgende benzineprijzen is de dure olie. Een vat ruwe olie wisselt nu voor ruim 70 dollar van eigenaar, terwijl dat begin dit jaar voor een prijs onder de 40 dollar was. Met de huidige ruwe olie prijzen zitten we op een niveau uit de jaren 2006 en 2007, en daar past helaas een prijsniveau van 1,50 euro voor een liter benzine bij, aldus van Selms. De huidige economische crises blijkt de vraag naar olie gerelateerde producten maar zeer beperkt te remmen. Van Selms ziet dat ook terug in de vertankingen, die de particuliere automobilisten via de tankkortingspas van www.UnitedConsumers.com realiseren. Er wordt niet minder getankt door particulieren. Wel vernemen we van de deelnemende tankstations dat zij minder zakelijke klanten zien, aldus van Selms.