Contact
Mijn UnitedConsumers

Benzine stijgt richting recordprijs in de lage landen

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 7 april 2010

De benzineprijs is nog maar 1 dubbeltje verwijderd van de hoogste benzineprijs ooit 1,69 per liter, genoteerd in de zomer van 2008. De lpg prijs aan de pomp bereikte enkele dagen terug al de hoogste prijs ooit: 0,74 euro per liter. In minder dan anderhalf jaar is lpg bijna 50 procent duurder geworden. Volgens de website van www.UnitedConsumers.com waar dagelijks geactualiseerd de brandstofprijzen worden weergegeven, is de landelijke gemiddelde adviesprijs voor een liter ongelode benzine vandaag afgerond 1,59 euro. "Een benzineprijs onder 1,50 per liter, het nivo van 2009, is voorlopig ver weg", aldus Paul van Selms van het consumentencollectief UnitedConsumers.

OPEC

De benzineprijs komt tot stand aan de hand van verscheidene factoren. De prijs van ruwe olie is daarvan de belangrijkste. Een vat ruwe olie noteert nu ongeveer 86 dollar. De recordprijs voor ruwe olie is van juli 2008, 147 dollar per vat. Uit die tijd stammen ook brandstofprijsrecords aan de pomp. Het lpg record uit die tijd is inmiddels gebroken. Met een verwachtte ruwe olieprijs van bijna 100 dollar per vat ruwe olie over 1 jaar, komt een belangrijke psychologische grens in zicht. Als die verwachting structureel blijkt, zal het dubbeltje dat benzineprijs aan de pomp nog scheidt van de hoogste prijs ooit snel verdwijnen, aldus Paul van Selms.

De olieproducerende landen verenigd in de OPEC kondigden recent nog productiebeperkingen aan. "Als de ruwe olieprijs echter zo door stijgt kunnen ze die productiebeperkingen beter intrekken. Door meer aanbod kan de ruwe olieprijs dan dalen", aldus van Selms. De OPEC onderschrijft immers dat de wereldeconomie niet gebaad is bij een olieprijs van meer dan 85 dollar. Een olieprijs die structureel hoger ligt zal immers wereldwijd besparingsinitiatieven en investeringen in alternatieve energiebronnen aanwakkeren, waardoor op termijn een over aanbod kan ontstaan, waardoor de olieprijs weer keldert. "De vraag is of de OPEC haar productie kan en wil omgooien, voordat de 100 dollar per vat werkelijkheid wordt", aldus van Selms. En als de OPEC actief meer gaat produceren is het ook de vraag of daarmee de "oliehonger", van snelgroeiende economieën zoals die van China te stillen is. Volgens economen zal China in 2010 uitgroeien tot de grootste economie in de wereld en deze positie vasthouden. Bij een dergelijke positie past een enorme oliehonger, die China sinds 1993, met eigen productie alleen, niet kan stillen. China is inmiddels de vierde olieproducent van de wereld, maar blijft desondanks voor ruim 50 procent afhankelijk van olie import en investeert miljarden dollars in het buitenland om haar olie honger te stillen en zeker te stellen.

Lpg en diesel

Naast een hoge benzineprijs beleven lpg rijders nu zware tijden. In anderhalf jaar is de lpg 50 procent duurder geworden. Voor de ongeveer kwart miljoen lpg rijders, die veelal extra prijsbewust zijn, is dat een zware tegenvaller.
De dieselrijders komen er relatief nog het best van af. Een liter diesel kost nu 1,23 euro per liter. We zitten daar nu nog 25 cent van het prijsrecord uit 2008 af (1,50 per liter diesel). Dat heeft alles te maken met de beperktere vraag als gevolg van de crisis. De transportsector ligt nog behoorlijk op zijn gat.