Contact
Mijn UnitedConsumers

Brandstofprijzen schieten omhoog, LPG bereikt recordhoogte

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 10 december 2010

Met een stijging naar 83 eurocent per liter bereikt LPG motorbrandstof vandaag de hoogste prijs ooit in haar bestaan, volgens consumenten inkoopcollectief. Van 1 november tot vandaag is LPG in ruim een maand 10 eurocent per liter duurder geworden. Benzine en diesel stegen overigens ook fors met respectievelijk bijna 8 en ruim 6 cent. Overall is oorzaak de grotere vraag naar olie, met als gevolg een hogere ruwe olieprijs op wereldmarkt van ongeveer 87 dollar per vat. Die prijs maakt momenteel alle motorbrandstoffen duurder, aldus Paul van Selms (en cijfers onderaan deze email). Voor benzine zitten we nog maar 7 cent af van het prijsrecord uit de zomer van 2008.

LPG

De start van de winterkou maakt dat de vraag naar LPG voor tanken (meer autogebruik door kouder weer), en de vraag i.v.m. verwarming (bijv. bij LPG gebruik binnen agrarische bedrijven), toeneemt. Autogas is een mengsel van propaan en butaan. Propaan wordt tevens gebruikt voor verwarmingsdoeleinden. Dalen de temperaturen, dan neemt wereldwijd de vraag naar propaan toe. Als de vraag groter is dan het aanbod, dan stijgen de kostprijzen. Het is waarschijnlijk dat de prijs van autogas aan het einde van het stookseizoen als de vraag afneemt weer zal dalen. Ondanks de hoge prijs is het verschil tussen de prijs van LPG, en die van benzine, nog zo groot dat rijden op autogas vanaf ca. 12.000 kilometer per jaar nog steeds voordeliger is dan rijden op benzine. Momenteel rijdt ongeveer ruim 3 procent van de auto’s in Nederland op LPG.

De prijs van 83 eurocent betreft de landelijke adviesprijs en dat is niet altijd de prijs die aan de pomp wordt betaald. Afhankelijk van de korting die op tankstations wordt gegeven, ligt de pomprijs al gauw tussen de 6 en soms meer dan 12 eurocent per liter lager. Ook bij deze pompkortingen garandeert UnitedConsumers nog een extra LPG korting voor de 80.000 LPG rijders binnen de 400.000 automobilisten in het kortingscollectief.