Contact
Mijn UnitedConsumers

Benzine 1 januari een cent duurder

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 16 december 2011

De toch al hoge brandstofprijzen gaan als gevolg van een accijnsverhoging door de overheid vanaf 1 januari 2012 verder omhoog. De accijns op benzine en diesel gaan met 1,7 procent omhoog, inflatiecorrectie noemt de overheid dat. Volgens UnitedConsumers wordt benzine daardoor ruim een hele cent duurder. Diesel wordt ongeveer driekwart eurocent duurder. Autogas (LPG) krijgt, als schoonste brandstof van de drie, in 2012 een bescheiden accijnsverhoging van ruim een halve cent per liter.

Oorspronkelijk zou de accijns op LPG meer stijgen, maar besloten is dat meer in de tijd te spreiden. De energiebelasting op aardgas (CNG) aan de pomp, gaat met ruim 3 cent per kuub (ongeveer 0,8 kilogram) omhoog. Ook voor aardgas geldt dat de energiebelasting oorspronkelijk meer zou stijgen, maar dat besloten is om dat meer in de tijd te spreiden.

Grote bedragen "Op zich lijken de accijnsverhogingen voor inflatiecorrectie heel kleine verhogingen", aldus Paul van Selms van UnitedConsumers. "Maar het bestaande accijnsaandeel in benzine en diesel is groot, omgerekend per tank hebben we het over accijnzen van 30 euro per benzinetankbeurt en bij diesel over ongeveer 20 euro. Alleen bij LPG ligt dat fors lager en gaat het om een paar euro per tankbeurt."

Belasting (btw) over belasting (accijns) De accijnsverhoging valt uiteindelijk nog duurder uit omdat de overheid over de totale accijns bedragen ook nog gewoon 19 procent btw berekend. Al met al gaat er rond de 1 euro per liter benzine naar de staatskas. Voor diesel is dat bijna ruim 60 cent per liter. De overheid haalt volgens UnitedConsumers jaarlijks bijna 4 miljard euro op aan benzineaccijns en nog eens ruim 3 miljard euro aan diesel en LPG brandstofaccijnzen. "En daar zit de 19 procent btw, ook inkomsten voor de overheid, nog niet eens in, aldus Paul van Selms.