Contact
Mijn UnitedConsumers

Benzine evenaart recordprijs op vrijdag de 13e

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 12 januari 2012

De benzineprijs evenaart 13 januari (vrijdag de 13e) het hoogste niveau ooit, aldus Paul van Selms van het consumentencollectief UnitedConsumers. Aan de pomp is de adviesprijs van benzine nu 1,757 per liter. Het vorige prijsrecord was van 29 april 2011. Diesel (morgen 1,493) en LPG (0,817) staan nog net niet op recordprijzen, maar ze staan er slechts 1 cent (voor diesel) en enkele eurocenten (voor LPG) vanaf. Hoewel veel tankstations een iets lagere prijs aan de pomp hanteren dan de adviesprijs, staat de pompprijs ook op een recordniveau. In april 2011 waren de kortingen aan de pomp immers niet wezenlijk anders. Met het huidige prijsniveau is een gemiddelde automobilist in 2012 ongeveer 100 euro meer aan brandstofkosten kwijt dan in 2011.

Diesel recordprijs = 1,503 dd. 07-07-2008
LPG recordprijs = 0,857 dd. 10-01-2011

Oorzaken "Een benzineprijs onder 1,50 per liter, het nivo van 2009, lijkt voorlopig ver weg", aldus Paul van Selms van UnitedConsumers. Oorzaken van de hoge prijs aan de pomp zijn de enorme belastingdruk op motorbrandstoffen en de inmiddels structureel hoge ruwe olieprijs, waaruit uiteindelijk benzine, diesel en LPG geraffineerd wordt. Een vat olie noteert reeds lange tijd bijna 100 dollar of meer, terwijl een nivo van 85 dollar passender zou zijn. Gecombineerd met een zwakke euro ten opzichte van de US dollar en een US dollar die zelf ook niet zo sterk meer is, wordt de ruwe olie alleen maar duurder. Daarnaast spelen de burgeroorlog in Syrië en de oorlogstaal tussen Iran en de VS prijsopdrijving in de hand.

Alternatieve brandstoffen worden uiteindelijk niet goedkoper Van benzineprijs gaat nu ruim 1 euro, in de vorm van accijns, btw en andere overheidsheffingen naar de schatkist. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat in Nederland alternatieve motorbrandstoffen weinig kans krijgen om goedkoper te zijn. Even belastingvoordeel geeft de overheid wel, maar uiteindelijk is de overheid toch structureel verslaafd aan de miljarden belastinginkomsten uit heffingen op motorbrandstoffen. "Als we morgen op water zouden kunnen rijden dan zou de overheid zeer snel manieren vinden om 1 liter water als benzine te belasten met minimaal dezelfde euro belastingdruk die nu op benzine zit", aldus van Selms.