Contact
Mijn UnitedConsumers

Weer nieuw record benzine en LPG

UnitedConsumers
UnitedConsumers

Eindhoven 10 februari 2012

De benzine en LPG prijs bereiken vandaag weer een nieuw record, aldus Paul van Selms van het consumentencollectief UnitedConsumers. Aan de pomp is de adviesprijs van benzine nu ruim 1,77 euro per liter en voor LPG ruim 0,86 eurocent per liter. Steeds vaker zullen benzinerijders met een tankinhoud van 50 - 60 liter met aanhoudende prijsstijging voor een volle tank meer dan € 100,00 betalen. Diesel staat nog net niet op recordprijzen, maar staat er slechts 2,7 cent vanaf.

Oude benzine recordprijs = 13-01-2012
Oude LPG recordprijs = 10-01-2011
Diesel recordprijs = € 1,503 dd. 07-07-2008

Oorzaken

"Een benzineprijs onder 1,50 per liter, het niveau van 2009, lijkt voorlopig ver weg", aldus Paul van Selms van UnitedConsumers. Oorzaken van de hoge prijs aan de pomp zijn de enorme belasting druk op motorbrandstoffen en de inmiddels structureel hoge ruwe olieprijs, waaruit uiteindelijk benzine, diesel en LPG van geraffineerd wordt. Een vat WTI olie noteert reeds lange tijd bijna 100 dollar of meer, terwijl een nivo van 85 dollar passender zou zijn. Gecombineerd met een zwakke euro ten opzichte van de US dollar en een US dollar die zelf ook niet zo sterk meer is, wordt de ruwe olie alleen maar duurder. Daarnaast spelen de opstand in Syrië en de oorlogstaal tussen Iran en de VS prijsopdrijving in de hand.

Een uitzondering geldt voor autogas (LPG). De belastingdruk op LPG is lager omdat er op een liter LPG slechts 9,4 eurocent accijns wordt geheven en doordat ca. 60% van de totale wereldbehoefte aan LPG vrijkomt bij de winning van aardgas, wordt de prijs van autogas slechts ten dele beïnvloed door de hoge ruwe olieprijs.

Daarnaast wordt de prijs van autogas beïnvloed door seizoensinvloeden. Autogas is een mix van butaan en propaan. Propaan wordt ook gebruikt voor verwarmingsdoeleinden. De prijs van propaan stijgt als in de wintermaanden de vraag naar propaan toeneemt. Het gevolg is dat ook de prijs van autogas stijgt. Zodra in het voorjaar de temperatuur weer gaat stijgen en de vraag naar propaan afneemt, dan zal ook de prijs van autogas weer omlaag gaan. Dit in tegenstelling tot de prijzen van benzine en diesel. De verwachting van deskundigen is dat die alleen maar verder zullen stijgen.

Alternatieve brandstoffen worden uiteindelijk niet goedkoper

Van de benzineprijs gaat nu ruim 1 euro, in de vorm van accijns, btw en andere overheidsheffingen, naar de schatkist. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat in Nederland alternatieve motorbrandstoffen weinig kans krijgen om goedkoper te zijn. Even belastingvoordeel geeft de overheid wel, maar uiteindelijk is de overheid toch structureel verslaafd aan de miljarden belastinginkomsten uit heffingen op motorbrandstoffen. "Als we morgen op water zouden kunnen rijden dan zou de overheid zeer snel manieren vinden om 1 liter water als benzine te belasten met minimaal dezelfde euro belastingdruk die nu op benzine zit", aldus van Selms.